E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düştü---

Borsa İstanbul sert düştü

Borsa İstanbul sert düştü
15 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.77 oranından düşüşle 101 bin 540 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar ve eurodaki sert yükseliş Borsa İstanbul'da kayıplara neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faize yönelik açıklamaları ve Moody's ve Fitch'in olumsuz Türkiye öngörüleri Borsa İstanbul'daki satışları hızlandırdı.

Borsa İstanbul ise bu olumsuz havada güne yüzde 1.07 oranından düşüşle 102 bin 264 puandan başladı.

Açılışın ardından düşüş trendinden kopamayan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 1.12 oranında düşüşle 102 bin 212 puandan girdi.

Bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 3.12 oranında değer kaybetti. 

Borsa İstanbul günü yüzde 1.77 oranından düşüşle 101 bin 540 puandan kapadı.

Gün içinde en düşük 101 bin 221 puan, en yüksek 103 bin 26 puan seviyesi görüldü.

Cari açığın beklentilerin üstünde gelmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin indirileceğine yönelik Bloomberg TV'ye açıklama yapması döviz kurlarında aşırı harekete neden oldu. Dolar ve euroda yeni rekorlar görüldü. 2 yıllık tahvil faizi ise yükselişe geçti.

Bunların yanısıra akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla birlikte enflasyonda yaşanacak yükseliş de piyasalarda olumsuzluğa neden oluyor. 

İç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek cari açık, enflasyon rakamları ve erken seçim ortamı düşüşlere öncülük ediyor. Sürekli yapılan vergi barışları da mali disiplinde bozulmalara neden oluyor.

Öte yandan Citibank bugün itibariyle dolar/TL'deki rekor yükselişin etkisiyle birlikte uzun vadeli dolar/TL pozisyonundan çıkış kararı aldı.

Ekonomistler ise artan döviz kuru etkisiyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faizlerde artışa gideceği yönünde görüş birliğini yinelemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla dün ABD Büyükelçiliği Kudüs'te açıldı. Gelişen süreçte Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Trump'ın bu kararına tepki gösterdi. Ortadoğu'da başlayan ve tüm dünyada krize neden bu süreç küresel piyasalarda da tedirginliğe yol açıyor.

Asya piyasalarında küresel ekonomiye yönelik endişeler nedeniyle satış görülürken ABD borsalarında kısmi yükselişler gözlemlendi. 

Bugün açıklanacak önemli veriler 15/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 15/05/2018

DOLAR REKOR KIRDI

Dolar/TL ve tahvil bono piyasalarında Hazine ihaleleri, veri gündemi, küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın olası adımları izlenirken ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz söylemleri kuru baskılamaya devam ediyor. Küresel piyasalarda dolar küresel ticaret gerilimlerinin azalacağına ilişkin umutların ABD tahvil getirilerini yükseltmesiyle başlıca para birimleri karşısında bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyesinden yükseldi.

Dolar endeksi dün gördüğü 2 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 92.243'ten yükselerek yüzde 0.1 artışla 92.647'ye yükseldi.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Asya borsasındaki işlemlerde yaklaşık 1 baz puan artışla yüzde 3.001'e yükseldi.

Bankacılar bugün Hazine'nin düzenleyeceği 2 ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu gösterge tahvil yeniden ihraçlarının günün en önemli iç gündemi olacağını belirttiler. Bir bankacı, "Hazine tahvillerindeki sert yükselişler sonrasında yabancı talebi yakından izlenecek" dedi.

Bunun yanında iç piyasalarda Nisan ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri ve Şubat dönemi işsizlik verileri de izlenecek. Cuma günü küresel piyasalardaki iyimserlikle 4.25'in altını test eden dolar/TL dün günü 4.32 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise Erdoğan'ın faiz açıklamalarıyla yönünü yukarı çevirerek 4.3990'a kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti.

Dolar saat 18.04 itibariyle 4.4632 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından dolar en düşük 4.3492 lira, en yüksek 4.4660 lira seviyesi görüldü. Euro ise rekor kırarak 5.3028 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1843 seviyesinde. Gram altın 185.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.80 seviyesinde bulunuyor.

Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak tanımlayan Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda da 24 Haziran'dan sonra faizin şeklinin de oranının da çok daha farklı bir şekilde gelişeceğini söyledi.
Erdoğan Londra'da Bloomberg TV'ye verdiği ve bu sabah Bloomberg HT televizyonunda yer alan konuşmasında ise "Faiz oranlarına dair kararlar alınırken size danışılıyor mu? TCMB faiz oranlarında sizin görüşe başvuruyor mu?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum."
Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda, hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir... Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacaktır. Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" görüşüne yer verilmişti.
Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analiz haberde ekonomi yönetiminin kısa vadeli volatiliteyi sınırlayacak adımların yanı sıra orta vadeli güven tesisi içerecek adımları da çalıştığı belirtildi. Habere göre piyasalardaki olağanüstü PPK kararı beklentilerine karşın ekonomi yönetiminin hedefi bunun bir alternatif senaryo olarak kalması yönünde.
TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki
yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.
Öte yandan 24 Haziran'daki seçimler öncesi yapılan düzenlemelerle birlikte artan harcamaların ardından bugün Hazine ihalesine olan ilgisi de yakından takip edilecek.
Tahvil bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra 158 baz puanlık yükselişle 9 Mayıs'ta yüzde 14.18'e kadar çıktı. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.92 valörde son işlem yüzde 13.90 oldu.
Öte yandan 27 Nisan haftasını yüzde 14.36 seviyesinden kapayan gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz ise geçen hafta yüzde 16 seviyesine kadar yükseldi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.10 olarak gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların başlıca ekonomik ve siyasi riskler konusunda temkinli kalmaya devam etmesiyle, yüksek seyir izleyen Wall Street'in aksine gerilerken; petrol fiyatları arz endişeleriyle üç buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları dün Mart sonundan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.65 geriledi. Endeks bugünden önceki art arda üç günde yükselmişti.

Avustralya borsası dört ayın zirvesini gördükten sonra yüzde 0.35 gerilerken, Güney Kore'in KOSPI endeksi yüzde 0.55 düştü.

Japonya'nın Nikkei endeksi üç ayın zirvesine yükseldikten sonra geriledi. Wall Street, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli elektronik ve telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a yönelik uzlaşmacı açıklamaları sonrasında, defansif hisselerdeki zayıf seyrin iyimserliği dengelemesiyle kazanımlarını sürdürdü. Yüksek petrol fiyatları bazen enflasyonla ilgili endişelere yol açarken, son dönemdeki ham petrol fiyatındaki artış genel olarak hisse senetleri için destekleyici oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sinyorabi16 Mayıs 2018 00:06

    sanki bunlar daha iyi günlerimiz

  • BAKAN BAKIYOR 15 Mayıs 2018 23:44

    Bakan DOLAR ARTIŞINI KABUL ETMİYOR 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😋😋😋🤣😃🤣😃😃

  • Uğur15 Mayıs 2018 23:30

    Ve koltuktan kalkma zamanı gelir

  • Itri15 Mayıs 2018 23:20

    Cenabetlik zarrapta. Adam rüşvetle, karı kızla, altınla dolarla, saatle öyle bir ayaklarına dolandirdiki bunların. 4 senedir gün günden kötüye gidiyor...

  • KILIÇ15 Mayıs 2018 20:49

    FAİZ KONUSU ULU ORTA BASINA KONUŞMAK LA ACABA SONUCA ULAŞILDIMI HAYIR KONUŞTUKÇA FAİZ ARTIŞI OLDU TAHVİL FAİZİ YÜZDE 18 GELDİ HADİ DÜŞÜR KONUŞTUKÇA ARTMASINA RAGMEN ARTIYORSA YANILDIM DEMEYE ALIŞTIK AMA ÜLKEYE ZARAR VERİYORSUN DOLAR KONUŞA KONUŞA 4,500 TL GETİRDİN BİRAZ DAHA KONUŞURSAN 8 DE ÇIKARIRSIN ALLAH AŞKINA SUSUNCA DÜŞÜŞE GEÇİYORSA SUSUNDA DÜŞSÜN HAKLISINIZ AMA TEPKİ GELİYORSA SAKİN OLMAKTA FAYDA VAR.

  • Hey neredesiniz 15 Mayıs 2018 19:41

    TROLLER SAKLANMIŞ.

  • Emekci15 Mayıs 2018 19:27

    Allah sizi bildigi gibi yapsın. Bi reza uğruna ülkeyi batirdiniz

  • Salim15 Mayıs 2018 19:25

    Reis sağolsun 3,40 dolar bozdurduk borsaya girdik paramız pul oldu. Abi karışmayın insanların aklına size güvenip inanıp zarar ediyoruz

  • Günaydın mutlu 15 Mayıs 2018 18:15

    Bravo reis ekonomi süper doları 5 yap tamammmm reis sana verilen her oy haram Ramazan a girerken yazıklar olsun

  • K215 Mayıs 2018 18:01

    ŞU YAZERKEN HALKBANK 770 İDİ ŞİMDİ 763 YA BİZ YATIRIM YAPALIM DEDİK 4 HE OYUNCAĞI OLDUK

  • K15 Mayıs 2018 18:00

    BİZİM ÜLKEMİZDEN BU SAVURGANLIKLA HİÇBİRŞEY OLMAZ ADAM ELLİ ARABA İLE CUMA NAMZINA GİDYOR VARMI ÖTESİ DOLAR BUKADAR YÜKSELMİŞ UTANMIYOR..........BANKACILIK 4 H.....LENİN ELİNDE TEZGAH OLMUŞ ABD NİN ELİNDE İPLER...........UTANIR İNSAN.......BENZİN NEREDEYSE 6,5 LİRA İNSAF İNSAF SİZ NASIL MÜSLÜMANIM DİYORSUNUZ EYYYYYYYYYYYY KAFİRLER........

  • Ali15 Mayıs 2018 17:57

    Aselsan aldık öptler 10bin girdi, halkbank aldık öptüler 10 bin gitti, vestel aldık 12 gitti, arçelik ten 6 gitti ceketi satıp ekmek alacaz

  • parisli15 Mayıs 2018 17:08

    bu çöküşler yarınki atilla davasının çöküşü arkası da gelecek gibi..o kadar kötü zamanda seçime gidildi..ak parti nasıl oyun ageldi böyle.mhp bitirdi ak partiyi..

  • bu dünyadan biri15 Mayıs 2018 17:04

    Dolar 4.45 üstünde kalıcı olursa endeks 90 bini görür. Dolar buradan dönecek gibi geliyor, izlemeye devam.

  • Gercekler15 Mayıs 2018 16:16

    Noldu? Hani borsa ucuz, tam alım zamanı diye haber yapıyordunuz? Ya ișinizi bilmiyorsunuz ve beceriksizsiniz yada milleti yanıltıyorsunuz.

  • yerli mal15 Mayıs 2018 15:08

    herkeş dolarını avrosunu satsın, borsaya gömsün. ekonomik darbe yapan gavurlardan geri alalım hisselerinizi

  • misafir15 Mayıs 2018 18:05

    ne olsa dış güçler zati.

  • emekci15 Mayıs 2018 17:54

    bence cumhur koalisyonundaki herkes dolarlarını, avrolarını bozdurup borsaya girsin. yoksa seçimi kaybedecekler

  • hayri15 Mayıs 2018 15:06

    borsadan ümidini kesmeyip alım yapanları takdir ediyorum. büyük cesaret doğrusu (6)

  • K15 Mayıs 2018 14:40

    Bunun. Adi. Develesyondur.

  • demirkan 15 Mayıs 2018 14:16

    GS Yİ 2.46 DAN VERDİM. 2.17 GELDİ ALMADIM. YETER PARA CEBİMDE DURSUN. DAHA AVANTAJLI HİSSE BULURSAM ALIRIM. DOLAR BORSAYI ÇÖKERECEK. KENARDA DURALIM.

  • Davut15 Mayıs 2018 14:10

    Reis bitirdin bizi. Sandıkta görüşürüz

  • Saffah15 Mayıs 2018 13:46

    KardemirD 5.03 olmuş (B,A) 1lira eksik ky demiyor madem bu kadar değerli bu şirket niye bu payları alan yok ve hala uçuk fiyatlarla almaya devam ediyor,Kozaa gelmiş 6.70 ky demiyor bayram değil seyran değil bu piyasada beni neden alıyorlar,hergün %5 %6 aldıkları THYAO günde %3 bile gidemiyor demiyor "neden" , ky almaya devam ediyor ,almazlar çünkü operasyon bitmiş,40a dayadıkları Aselsanı 20den dönüp bakan yok günlük marj veriyor hepsi bu,değeri temettüsü olmayan kağıt aldığınız sürece yarın sizin başınızada gelicek.Faiz %15,eğer burdan aldığınız kağıt tarihi tavanlardaysa size yüzde %15den fazla marj vermiycekse iki kere düşünün yakmayın kendinizi.Fırsatlar hep gelicek yeterki doğru zamanı bekleyin.

  • Okie Dokie15 Mayıs 2018 12:36

    Borsadaki yerli ve milli kardeşlerimizin paralarını yediler göz göre göre.

  • Tulin15 Mayıs 2018 10:05

    Halkı speklere peşkeş çektiler