E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
14 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif düşüşle başlayan BİST yüzde 1.49 oranında yükselişle 103 bin 370 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul gün içinde gelen alımlarla güç kazandı. Dolar, euro ve faizdeki yükselişe rağmen BİST günü primli kapadı. 

Borsa İstanbul güne yüzde 0.11 oranında düşüşle 101 bin 738 puandan başladı.

Cari açığın 4.81 milyar dolar olarak gelmesi ve piyasa beklentisi olan 4.15 milyarın üstüne olması kısa bir süre satış dalgası yarattı. Ancak sonrasında Borsa İstanbul yatay seyre yöneldi.

Borsa İstanbul bir süre sonra alımlarla yükselişe geçti. Gün ortasına yüzde 0.95 oranında yükselişle 102 bin 815 puandan girdi.

Kapanışa doğru artan alımlarla birlikte BİST yüzde 1.49 oranında yükselişle 103 bin 370 puandan günü tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 101 bin 564 puan en yüksek 103 bin 762 puan seviyesi görüldü.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde toplanmasıyla bir miktar gerileme yaşayan dolar ve euroyla birlikte Borsa İstanbul güç kazanmıştı.Ancak bu durum fazla uzun sürmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi gerektiğini açıklamasıyla birlikte dolar ve euro yeni rekorlar kırdı.

Tüm bunların yanısıra iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek olan cari açık ve enflasyon piyasalarda negatif baskı oluşturuyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 14/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 14/05/2018

EURO REKOR KIRDI, DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL ve tahvil bono piyasalarında küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın olası adımları izlenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları ise kuru baskılayan en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor. Erdoğan geçen hafta TOBB'da yaptığı konuşmada, "Seçimde milletim yeniden yola devam derse, bir defa bu faiz belasıyla mücadeleden zaferle çıkacağımı söylüyorum" demiş faizi tekrar aşağı çekmeleri gerektiğini, faizi yüksek tutmakla oyuna geldiklerini söylemişti. Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak tanımlayan Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda ise 24 Haziran'dan sonra faizin şeklinin de oranının da çok daha farklı bir şekilde gelişeceğini söyledi. 
Üst düzey bir bankacı, "Piyasanın 7 Haziran'a hatta belki öncesine ilişkin faiz artışı beklentileri kuvvetleniyor. Ancak bu dönemde siyasilerin açıklamaları ise kuru daha çok baskı altında bırakıyor.

Dolar güne 4.30 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 4.3210 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.2970 lira, en yüksek 4.3519 lira seviyesi görüldü. Euro ise tarihi rekorunu 5.2055 lira ile kırdı. Euro 5.1730 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1968 seviyesinde. Gram altın 183.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.10 seviyesinde.

Erdoğan'ın açıklamalarında faiz karşıtlığı ön plana çıkıyor ki bu zaten bilinen bir gerçek" dedi ve ekledi: "Ancak Cumhurbaşkanlığı açıklamalarında para politikasında gerekli adımların atılacağı belirtiliyor ki bu vurgu önemli. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında para politikası atıfı en üstte 
yer bulabiliyorsa bu verilen önemin göstergesi. Ancak orta vadede Erdoğan'ın düşük faiz istekliliğine yönelik açıklamalarından vazgeçme beklemek mantıklı olmayabilir" dedi. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantı ardından yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda, hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir... Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek 
için gereken tedbirler alınacaktır. Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" görüşüne yer verilmişti. 

Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analiz haberde ekonomi yönetiminin kısa vadeli volatiliteyi sınırlayacak adımların yanı sıra orta vadeli güven tesisi içerecek adımları da çalıştığı belirtildi. 
Reuters'a toplantı hakkında bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, "Maliye politikasının para politikasına vereceği desteğin artması temel önceliklerden biri olarak öne çıktı. Alınacak tedbirler kapsamında Merkez Bankası'nın da bazı adımları gündeme gelebilir. Bu kapsamda ölçülü faiz artışı da 
seçeneklerden biri olabilir" dedi.

Habere göre piyasalardaki olağanüstü PPK kararı beklentilerine karşın ekonomi yönetiminin hedefi bunun bir alternatif senaryo olarak kalması yönünde. TCMB ise son dönemde enflasyon beklentilerindeki bozulma sonrası bir çok likidite adımı attı. Analistler likidite adımlarının TL'de son dönemde görülen sert değer kaybını tersine çeviremeyeceğini belirtiyor. 

Rekor seviyelerin ardından TCMB döviz likiditesini rahatlatıcı adımlar atarken, ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanması, TL'de son dönemdeki sert değer kaybının önüne geçilecek adımlar atılacağı beklentisi yaratarak kuru aşağı çekti. 

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki 
yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar. Öte yandan seçim öncesi artan harcamaların ardından bu hafta gerçekleşecek iki Hazine ihalesine olan yabancı ilgisi de yakından takip edilecek. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli elektronik ve telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a "faaliyetlerine geri dönme" konusunda yardım sözü vermesinin ardından ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla iki ayın zirvesine yükseldi.
ZTE Corp bu ay başında ABD hükümetinin getirdiği yasak nedeniyle ana faaliyetine son verdiğini açıklamıştı.
ZTE'nin ABD'de üretilen ürünleri yasadışı yollarla İran'a göndererek ABD'nin ihracat yasaklarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra, Washington Amerikan şirketlerinin ZTE'ye parça ve yazılım satışını yedi yıl süreyle yasaklamıştı.
Trump'un dünkü açıklamaları, ABD ve Çin yetkilileri arasında artan ticaret anlaşmazlığını çözmek için bu hafta gerçekleşecek ticaret müzakerelerinin ikinci turu öncesinde geldi. Çin geçtiğimiz hafta müzakerelerde yaklaşımının değişmeyeceğini söylemişti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 0.5, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Çin hisseleri Trump'ın ZTE Corp'a ilişkin açıklamalarının ardından yükseldi.Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Çin lokomotif hisseleri yüzde 1.1 yükseldi.
JPMorgan analistleri Trump'ın açıklamalarını "son derece olumlu" olarak nitelendirdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomi14 Mayıs 2018 23:43

    Bu borsayı anlayana helal olsun dolar yuro borsa benzin mazot LPG hepsi şelale bir dabul zurnamız eksik burda bir tuhaflık var hisse senetleri toplu aldanmayalım yürübe kim tutar seni

  • Borsa 14 Mayıs 2018 21:17

    1 iletri 2 geri yarın geri verirler.

  • Okie Dokie14 Mayıs 2018 19:59

    Dolar olmuş 5 TL . Siz hala hisseden kar etcem diye debelenip durun.

  • Küçük yatırımcı 14 Mayıs 2018 19:43

    Küçük yatırımcıyı Borsada soyup sogana çevirdiniz küçük yatırımcı bitirdiniz

  • emlakçı14 Mayıs 2018 18:21

    speklerin yeni tahtası ekgyo. sıra emlakta gelecek emlak konut kanal istanbul.

  • Okie Dokie14 Mayıs 2018 13:34

    Devalüasyon bitmeden bist çıkamaz. Dolar 10 TL olursa hisse almayı düşünebilirim.

  • erdem14 Mayıs 2018 11:45

    borsa bitmiş hükümet bitmiş.

  • bu dünyadan biri 14 Mayıs 2018 11:00

    Gelen bilançolar 12 aylıklara göre biraz daha olumsuz. Sadece bankaların karları düşmemiş durumda, onların karları da düşecektir. Sanayi şirket karlarında düşüşler var. Otomobil ve beyaz eşya karları düşmüş hatta zarardalar. Borsadaki bu düşüş gayet normal. Dövizin fiyat artışı da normal bir durum. Ülke ekonomisi sürekli dışarıdan verilen hormonla ayakta kalmaya çalışıyor. Döviz yükselmesiyle sıcak para bekleniyor. Sıcak para faiz için gelecektir. Yatırıma gelen miktar çok az, çünkü ekonomimiz sağlıklı değil. Hep bedel ödemek zorundayız, bedel de yüksek faizdir. Dış mihrak saçmalığına inananlar aptaldırlar.

  • Ordu14 Mayıs 2018 10:22

    Secim 2. Tura kaldi, o yuzden borsa dusuyor

  • broker14 Mayıs 2018 16:17

    hükümet giderse borsa yükselir,bunlar ekonomi den kesinlikle anlamıyorlar