E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
11 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne yatay başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.52 oranında düşüşle 101 bin 852 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul hükümetin ekonomiye yönelik toplantılar yapması ve enflasyona ilişkin kararlar alması ile birlikte olumlu seyre yöneldi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye yönelik açıklamaları ile birlikte düşüşler görüldü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.09 oranında yükselişle 102 bin 467 puandan başladı.

Açılışın ardından bir süre negatif tarafta yer alan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.22 oranında primle 102 bin 608 puandan girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye yönelik yaptığı açıklamalar ve faiz indirimine gidilmesi gerektiğini söylemesi ile birlikte dolar yükselişe geçerken Borsa İstanbul'da satışlar görüldü.

BİST günü yüzde 0.52 oranında düşüşle 101 bin 852 puandan tamamladı.

Gün içinde en düşük 101 bin 232 puan, en yüksek 102 bin 877 puan seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi kurmaylarıyla toplantı yaptı ve enflasyonla mücadele için karar alındı. Bunun yanısıra dün SPK, BDDK, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı toplantı yaptı. 
Hükümetin ekonomiye yönelik attığı adımlar piyasalar tarafından da yakından takip edildi ve aşırı volatil seyreden kurlarda sert gerilemeler görüldü.

Ancak iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek cari açık ve enflasyon piyasalarda yine de baskı oluşturmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Trump'ın İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilmesi ile birlikte sarsıntı yaşanmıştı ancak kısa sürdü. Dün Trump'ın Haziran ayında Kuzey Kore lideri ile Singapur'da görüşeceğini açıklaması piyasalara alım getirdi.

Bugün açıklanacak önemli veriler 11/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 11/05/2018

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Global piyasalardaki olumlu seyir, ekonomi bürokratlarının toplantı haberi ve beklentilerin altında gelen ABD TÜFE verisi ile dün yönünü aşağı çeviren dolar/TL güne dünkü kapanış seviyelerine yakın başladı. 
Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 1700'de ABD Michigan tüketici 
güven endeksi açıklanacak. Piyasa TCMB ve hükümet tarafından gelebilecek olası adım ve 
açıklamaları izlerken, yurtdışı piyasalara paralel bir seyir bekleniyor. 
Dün güne 4.30 seviyesinin altında başlayan dolar/TL, küresel iyimserliğin yanı sıra toplantı haberinin piyasada TL'deki baskıyı hafifletecek adımlar atılabileceği beklentisini güçlendirmesi ve ABD'de açıklanan beklentilerin altındaki TÜFE verisi ile 4.22'li seviyelere kadar geriledi. Dolar düşük gelen ABD enflasyon verisinin işlemcilerin Fed'in faizleri daha hızlı artıracağı beklentilerini azaltmasıyla başlıca para birimleri karşısında dört buçuk ayın zirvesinin altında seyrediyor. 

Dolar güne 4.22 lira seviyesinden başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi yapılması gerektiğini söylemesi ile birlikte dolarda yükseliş gerçekleşti. Saat 18:05 itibariyle dolar 4.3032 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.2270 lira, en yüksek 4.3132 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.1402 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1942 seviyesinde. Gram altın 182.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.14 seviyesinde.

Bugün piyasada gündemin sakin olduğunu, doların küresel bazda bir miktar değer kaybettiğini genel olarak kurların ise yatay seyrettiğini söyleyen bir bankacı, "Yurtdışı piyasalar paralel bir seyir izleriz ancak gözler TCMB ve hükümette" dedi. 
TCMB'nin faiz konusunda adım atmak için mümkün olduğu kadar 7 Haziran toplantısını bekleyeceğini söyleyen bankacı, "Bu PPK'da aksiyona geçmesi halinde dolar/TL'de 4.10'lara kadar dönüş beklerim hatta faiz artırım ölçeğine göre 4.0-4.05 seviyeleri bile gündeme gelebilir. Ama 50-75 baz puanlık bir artırım yapar bu yeter derse o zaman kurda yine yavaş yavaş yukarı hareket görürüz. PPK öncesinde ise kurdaki ataklara karşı ihracatçılara açtığı reeskont kredilerini yine bir kur seviyesinden sabitleyebilir. Diğer taraftan günlük döviz satım ihalelerine de yeniden başlayabilir" dedi. 

Dolar/TL hafta boyunca yukarı yönlü oldukça hareketli bir seyir izlemiş, yatırımcılarda endişe yaratan Türkiye'ye özgü riskler ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekileceği açıklamasının küresel risk algısının artmasıyla birleşmesiyle 4.3780'e kadar yükselerek tarihi zirveyi görmüştü. 

Rekor seviyelerin ardından TCMB döviz likiditesini rahatlatıcı adımlar atarken, ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanması, TL'de son dönemdeki sert değer kaybının önüne geçilecek adımlar atılacağı beklentisi yaratarak kuru aşağı çekti. Ekonomi bürokratlarının sonradan rutin olduğu ortaya çıkan ikinci toplantısı da önlem alınacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. 

Tahvil piyasasında da faizler dün yönünü aşağı çevirdi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.71, valörde yüzde 13.50'ye kadar geriledikten sonra son işlemde yüzde 13.59 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.81, valörde son işlemde yüzde 15.87 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları risk iştahının beklentilerin altında gelerek Fed'in daha hızlı faiz artışı yapacağı endişelerini azaltan ABD enflasyon verisinden destek almasıyla yükselirken, yatırımcılar ABD ve Kuzey Kore'nin Kore yarımadasında gerilimi azaltma adımlarını memnuniyetle karşıladılar. 
ABD Başkanı Donald Trump dün Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile 12 Haziran'da Singapur'da 
görüşeceğini açıkladı. Nisan ayında beklentilerin altında gelen ABD tüketici fiyatları geçen hafta açıklanan düşük ücret büyümesine işaret eden tarım dışı istihdam verisini izledi. 
Perth merkezli aracı kurum Argonaut'un analisti James McGlew bu verilerin "enflasyonun yükseldiği ama Fed'i ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için sert adımlar atmaya zorlayacak kadar hızlı olmadığı" anlamına geldiğini belirtti. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları bütün sektörlerdeki geniş tabanlı kazanımlarla yüzde 0.9 artışla üç yılın zirvesine yükseldi. 
Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.7 yükseldi. 
Dow Jones endeksi yüzde 0.8, Nasdaq Composite yüzde 0.89 ve S&P 500 endeksi yüzde 0.9 yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İhlas finans11 Mayıs 2018 20:55

    Borsa resmen çöktü

  • KILIÇ11 Mayıs 2018 20:12

    BORSA VURGUN İÇİN KURULMUŞ BİR DÜZENEKDİR EGERKİ MANUSLU PATRONLARIMIZ OLSADA TEMMETÜ VERSE BENİM YATIRIMCIM GELİRİNİ BANA TESLİM ETMİŞ DÜRÜST OLAYIM DESE MALESEF HİSSEYİ ALDIGIN AN O PARAYI NASIL BİTİRİRİM ÇABASINA DÜŞÜP SENİ BİTİRİYOR TAVSİYEM ASLA BULAŞMA TERK EDİP GİDİN MUTLAKA SOYULACAKSINIZ ÇÜNKÜ ÜLKEDE VURGUN HAKİM.

  • ergun11 Mayıs 2018 20:34

    patronların çoğu akp'li. borsada işlem gören 400 şirketin en az 200'ü akp'nin 16 yıllık iktidarında halka açıldı. yani suçlu kim?

  • Borsa11 Mayıs 2018 20:12

    Bu kafayla daha cok düşer

  • Şenol öncü11 Mayıs 2018 18:05

    Borsa istanbul bitmiştir benim için daha da girmem