E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
09 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.43 oranında yükselişle 100 bin 780 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolardaki yükseliş, ABD-İran arasındaki nükleer anlaşmanın bozulması ile birlikte güne düşüşle başlangıç yapmıştı. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi kurmaylarını Beştepe'ye çağırmasıyla birlikte dolarda düşüş Borsa İstanbul'da ise yükseliş yaşandı.

BİST 100 güne yüzde 0.64 oranında düşüşle 98 bin 727 puandan başladı. Dalgalı seyreden BİST gün ortasına yüzde 1.10 oranında yükselişle 100 bin 459 puandan girdi.

Gün sonuna doğru yükselişini artıran BİST yüzde 1.43 oranında primle 100 bin 780 puandan kapandı.

Açılışın ardından en düşük 97 bin 849 puan, en yüksek 101 bin 647 puan seviyesi görüldü.

ABD Başkanı Trump'ın İran ile nükleer anlaşmadan çekileceği yönündeki kararı sonrası bugün dolar, TL karşısında 4.3744 lira seviyesine kadar yükseldi ve tarihi zirveye ulaştı. Trump'ın vermiş olduğu bu karar sonrası brent petrolün varil fiyatı 76 dolar seviyesine çıkarak 2014 yılından beri en yüksek seviyesini korudu. Dün itibariyle yaşanan bu küresel gerginlik sonrası piyasalardaki tedirgin seyir sürmeye devam ediyor.

İç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, cari açık, enflasyondaki yukarı yönlü hareketlilik ve Merkez Bankası'nın olumsuz gelişmelere rağmen doların önünü kesecek bir eylemde bulunmaması da piyasalarda tedirginliğe neden oluyor.

Merkez Bankası'nın Rezerv Opsiyon Katsayısı'nda almış olduğu aksiyon piyasa tarafından kabul görmedi ve dolardaki değerlenme devam ediyor.

DOLAR MERKEZ'İN KARARIYLA GERİLEDİ

Dolara Merkez Bankası müdahale etti. Merkez, döviz depo ihale tutarı ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihale tarihlerinde güncelleme yaptı. 4.3744 lira seviyesine kadar yükselen dolar bu müdahale ile birlikte 4.33 lira seviyelerine kadar geriledi.

ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın ortadan kalkmasıyla birlikte dolar ve euro TL karşısında değer kazanmıştı.

Türkiye'nin kendine özgü risklerinin yanı sıra küresel piyasalardaki son gelişmelerin gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısını artırmasıyla dolar/TL'de yukarı hareketin sürmesi bekleniyor. 
Bu noktada TL'de daha fazla değer kaybının önüne geçmek için TCMB'nin 7 Haziran'daki Para 
Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yeni likidite adımları atabileceği belirtiliyor. Ancak piyasada anlamlı bir etki yaratacağı düşünülmüyor.

Dolar güne 4.32 lira seviyesinden başladı. Saat 18:04 itibariyle 4.2722 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.2557 lira, en yüksek 4.3744 lira seviyesini gördü. Euro ise 5.0679 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1858 seviyesinde. Gram altın 180.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.66 seviyesinde.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran'a yaptırımları tekrar başlatacağını açıklayarak Ortadoğu'da yeni çatışma ihtimalini artırdı ve küresel petrol arzı görünümü hakkında belirsizlik yarattı. 

Trump dün gece Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada ABD'nin "Tek taraflı, hiçbir şekilde yapılmaması gereken berbat anlaşmanın" temelini sarsmak için İran'a ekonomik yaptırımları tekrar başlatacağını söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre İran'ın enerji, otomotiv ve finans sektörlerini hedef alan yaptırımlar üç ila altı ay arasında tekrar başlatılacak. 

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin piyasaları olumsuz etkilediğini, dolar/TL'nin 4.30 eşiğini kırmasının önemli olduğunu söyleyerek, "TCMB'nin zorunlu karşılık adımı 4.29 civarında gelmişti dolayısıyla bu seviyelerin hassasiyet noktası olduğunu söyleyebiliriz. Gözler TCMB'de olabilir ama faiz dışı hamleler piyasayı çok yatıştıracak görünmüyor. İran ile yaptırımlar dönemine girilmesiyle bölgesel risklerin artması da tedirginlik unsuru olacaktır. Bütün bu gelişmeler kurda 4.30 seviyelerini normalleştiriyor" dedi. Dolar/TL'de 4.30 bandının destek haline gelmesiyle ana hareketin yukarı olmaya devam edeceğini, kurdaki yukarı hareket ivmelendikçe piyasanın da TCMB üzerindeki faiz artırma baskısının artabileceğini söyleyen Erkan, "ABD'de bugün ÜFE, yarın ise TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE beklenti üzerinde gelirse kur hareketini yukarı hızlandırabilir. Genel algı takip edilecek" dedi. 

TL son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybında etkili unsurlar olarak dolardaki küresel değer kazancı, 10 yıllık ABD tahvil faizinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, S&P'nin not indirimi, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son öncü verilerin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyor.

TL'de yılbaşından bu yana çift haneye ulaşan değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ardından Merkez Bankası önceki haftaki 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu artışa rağmen küresel gelişmeler ve Türkiye'ye özgü endişelerle kur ve faiz geçen hafta çok sert yükseldi. 

Tahvil piyasasında ise yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikaların da etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde dün itibariyle dört günlük yükseliş 100 baz puanı aştı. Seçim öncesi maliye politikasında genişlemeci, gider artıcı önlemlerin Hazine'nin borçlanma rasyolarına da yansıyacağı beklentisi de faizlerdeki yükselişte etkili oluyor. Artan bütçe giderleri ise Hazine borçlanmalarını artıracağı endişesi ile tahvil getirilerinde sert yükselişleri beraberinde getiriyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Petrol fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından küresel petrol arzı hakkında kaygılarla tekrar üç buçuk yılın zirvesine çıktı.

Asya borsaları ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımları tekrar başlatmasıyla birlikte İran ile iş yapan şirket ve sektörlerin faaliyetlerinin aksayacağı endişesiyle geriledi. Trump'ın anlaşmadan çekilme kararı İran ile bölgedeki ABD müttefikleri arasında zaten gergin olan ilişkilerde daha fazla bozulma ihtimali de yaratıyor. Brent petrolünün varil fiyatı Asya piyasalarında yüzde 2.5 yükselerek varil başına 76.75

dolar ile üç buçuk yılın zirvesini gördü. ABD Hazine Bakanlığı İran'a yönelik petrol dahil olmak üzere geniş çaplı yaptırımların 90 ve 180 günlük bekleme sürelerinin sona ermesiyle birlikte tekrar başlayacağını açıkladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları bu sabah yüzde 0.2, Japonya'nın

Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 ekside bulunuyor. ABD'nin anlaşmadan çekildiğini açıklamasıyla beraber kayıplarını artıran Wall Street, daha sonra kayıplarını telafi ederek yatay kapandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri10 Mayıs 2018 09:02

    Küçük yatırımcılar dikkatli olun, fazla heyecan yapmayın. 3 aylık bilançolar genelde olumsuz. Karını ve cirosunu artıran şirket sayısında azalma var. Borsa epeydir düşüş trendinde, sizler bu çıkışları satış fırsatı olarak değerlendirin. Yazdıklarım yatırım önerisi değildir, sadece kendi görüşlerimdir.

  • Yazık09 Mayıs 2018 21:51

    Ülkeyi yönetenler seçim öncesi doları yükseltip borsayı düşürdüler. Seçilemezsek böyle olur düşüncesi vermek istiyorlar. Dolara müdahele için 98 bini beklediler pozisyonlarına göre ekonomiyi yönlendirip voleyi vuruyorlar.

  • sorma09 Mayıs 2018 19:22

    içindeki kağıtların yüzde 80 ni yine düştü

  • borsa09 Mayıs 2018 18:12

    yarın geri verirler.

  • Cingoz09 Mayıs 2018 18:01

    Cumaya kadar gel gel yapip, altin vurus yapacaklar

  • K209 Mayıs 2018 15:40

    SONRADA ASELSANDIR................

  • borsacı melahat09 Mayıs 2018 15:03

    halk iktidara olan güvenini borsada gösteriyor.herkes borsada borsa şahlanışta.memleket kalkınmada.adres borsa.

  • türkiyenin gerçegi09 Mayıs 2018 16:10

    bardagin dolu tarafina bakmak; benim gördügüm borsanin iki haftada %22 düstügüdür. sen borsa %2 cikti diye seviniyorsun. yani borsa yaklasik %20 düstügüne göre halk iktidarin arkasinda diyosun. türkiyenin çok güzel bir özetini vermissin aslinda, ama ben et alamadigima kizarim makarna aldigim için oy vermem.

  • Yerli mal09 Mayıs 2018 12:34

    Borsa sahlanisa gecti. Tum ak partileri borsaya davet ediyorum. Dolarinizi euronuzu satin, yerli milli hisse alin.tahvil alsaniz da olur. Lutfen ak partililer dolarinizi satin, zulalayip durmayin...

  • Lale09 Mayıs 2018 18:04

    Bence de. Piyasa gocunce borsa da para kaybeden bir daha akpye oy vermez

  • soyta09 Mayıs 2018 12:33

    Bu borsanın her tarafı ayrı oynuyor bu nasil borsa nasil ekonomi çocuk oyuncagı gibi fır fır fırildak insanın başı dönüyor hertarafı keoazelik

  • mahir09 Mayıs 2018 11:48

    milleti batırdınız göstermelik nakitte kalanlara gel gel yapılıyor.