E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 100 bin puanın altında kapandı---

Borsa İstanbul 100 bin puanın altında kapandı

Borsa İstanbul 100 bin puanın altında kapandı
08 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne primli başlayan Borsa İstanbul kazançlarını sildi ve yüzde 1.49 oranında düşüşle 99 bin 363 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolar kurundaki yükselişle birlikte baskı altında kaldı. Döviz kurlarındaki oynaklık BİST'e düşüş getirdi.

BİST güne yüzde 0.48 oranında yükselişle 101 bin 354 puandan başladı.

Satışların hızlanmasıyla birlikte BİST 8 ayın dibi olan 99 bin 893 puan seviyesine kadar geriledi.

Negatif taraftaki duruşunu sürdüren Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.26 oranında düşüşle 100 bin 599 puandan girdi.

Kapanışa doğru satışların sertleşmesi ile birlikte BİST günü yüzde 1.49 oranında düşüşle 99 bin 363 puandan kapadı.

Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 1.5'in üzerinde.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 904 puan, en yüksek 101 bin 536 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın Rezerv Opsiyon Katsayısı’nda güncellemeye gitmesi de doların ateşini söndüremedi. Dolar kuru tarihi yüksek seviyesi olan 4.29 liraya yakın seyrediyor.

Bununla birlikte iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek enflasyon ve cari açık, erken seçim öncesi vergi barışı ve bayramda emeklilere ikramiye verilecek olmasının mali disiplinde büyük bozulmalara neden olacak olması negatif göstergeler olarak öne çıkıyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve İran arasındaki nükleer çekişme ön plana çıkıyor. 12 Mayıs’ta bu sorunla ilgili bir çözüm olması bekleniyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 08/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 08/05/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksi bu yılın en yüksek seviyelerine gelirken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında.
Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD' yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar.

Dolar, artan ABD hazine tahvil getirileri ve güçlü ekonomik verilerin desteğiyle yaklaşık dört ayın zirvesinde seyrederek, zayıf seyir izleyen euro ve sert şekilde gerileyen Arjantin pesosu gibi başlıca para birimlerini geride bıraktı.

Dolar güne 4.25 lira seviyesinden başladı. Saat 18:07 itibariyle dolar 4.3032 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar 4.3018 lira ile tarihi rekor seviyesine ulaştı.
Açılışın ardından en düşük 4.2620 lira, en yüksek 4.3021 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.0996 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1848 seviyesinde. Gram altın 180.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.53 seviyesinde.

Dolardaki değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanmasıyla tüm gelişmekte olan ülkeler satış baskısı altında kalırken; TL ve ruble Dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan iki para birimi konumunda.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, 10 yıllık ABD faizinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son öncü verilerin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.

TL'de yılbaşından bu yana çift haneye ulaşan değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ardından Merkez Bankası önceki haftaki 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu artışa rağmen küresel gelişmeler ve Türkiye'ye özgü endişelerle kur ve faiz geçen hafta çok sert yükseldi. Dolar/TL Cuma günü 4.2901 ile yeni tarihi zirvesini test etti. Piyasalardaki satış baskısı bu haftaya da yansırken, TCMB'nin de yakından izlediği 1 aylık zımni oynaklık endeksi de aybaşından düne 11 seviyesinden 15'in üzerine sert yükseldi.

Piyasalardaki sert bozulmanın devamı halinde TCMB'den hem dünkü likidite kararı benzeri, hem de 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile birlikte yeni faiz adımları beklentileri piyasalarda kuvvetleniyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'nin negatif ayrıştığı bir denemde küresel satış baskısı da çok yüksek. Dolardaki, EM'lere yönelik fon akışındaki, ABD faizlerindeki seyir değişmedikçe TL'de yeni zirveler olası. Bu kapsamda Trump da yakından izlenecek. TCMB adımlarını da yakından izleyeceğiz."

Trump'ın TSİ 2100'da nükleer anlaşma hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. ABD'nin Tahran'ın nükleer programını sınırlama karşılığında ekonomik yaptırımları hafifleten bir anlaşmadan çekilmesi, piyasa genelinde risk algısını etkileyecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD' yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar. Trump'ın bu yönde alacağı bir karar, küresel petrol arzına zarar verebilir.

Asya borsaları, genel olarak beklentilerin üzerinde gelen bilançoların küresel akıllı telefon piyasasındaki zayıflığa ve daha fazla regülasyon konusundaki endişelere ağır basmasıyla teknoloji hisselerinin desteğiyle yükseldi.

ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı Kasım 2014'ten bu yana ilk kez 70 doları aşarak, Şubat ayında gördüğü bu yılın dip seviyesinin yüzde 18'den fazla üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki bu kazanımlar, Trump Twitter'da yaptığı açıklamada nükleer anlaşmayla ilgili kararını bugün TSİ 21:00'da açıklayacağını belirtmesinin ardından işlemcilerin kar realizasyonu yapmasıyla sınırlandı.

Brent ham petrol vadeli fiyatı dün varil başına 76.34 dolara yükseldikten sonra yüzde 0.8 düşüşle varil başına 75.54 dolarda bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi teknoloji hisselerinin yüzde 1.2 yükselmesiyle yüzde 0.6 artış kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Çin lokomotif hisseleri Beyaz Saray'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek hafta yeniden başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 1.3 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (51)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa08 Mayıs 2018 23:57

    75 den 118 lere cikis nasil bossa inise de ayni sekilde olacak

  • KILIÇ08 Mayıs 2018 20:45

    YÖNETİM UYKUDAN KALSANIZDA BİR BAKSANIZ BATACAKMIYIZ ÖNÜNE GELEN ÜLKEYE DÜZEN KURUYOR .VURGUNCULAR EKENOMİYİ ZAPT ETMİŞ SİZ UYKUDAN KALMIYORSUNUZ.

  • Borsa08 Mayıs 2018 20:20

    Bunlar daha iyi günler çöküş devam kimsede tik yok herşey güllük gülistanlık gibi davraniyorlar. Dolar almış basini gitmiş borsami kalır. Hay sizin seciminize..

  • Emirkan08 Mayıs 2018 19:44

    Yav demirkan kardeş her yorumun altına cvp vermişşin bak sen kesin akp li ve paralısın çünkü hiç kimsenin düşüncesine ne saygın var ne tahammülün tam akp zihniyeti azcık saygılı ol herkes senin gibi düşünmek zorunda değil anladık aldığın yevmiyenin hakkını vermeye çalışıyon ama boş bunlat hbrin olsun artık memleketin satıcak yerini bırakmadınız

  • millet08 Mayıs 2018 20:07

    valla senin yorumundan sonra merak ettim demirkan’in yorumlarini okudum :) sanki kendi inaniyor gibi dediklerine. özellikle ülkenin kalkinmasindan ruslarin,israilli vs çekememesi yorumu oldukça vahim. almanya bizi kiskaniyor (3.havalimani için) diyenler, almanyanin okadar büyük havalimani yerine 75 tane fabrika kurabilecegini anlamaz, yada sadece VW’nin o havalimanini 1 yillik kari ile yapabilecegi, fakat bunu yerine yatirim yaptini anlamaz. düsünmez. bilmez. o nedenle demirkan hakli kardes. %57 ile akp alir diyorum. zaten almasa ekonomi patlar erken seçimle %70 ile gelir. anlamazlar neden ekonomi patladi.

  • oğuz08 Mayıs 2018 19:04

    dolar ve borsanın geldiği fiyatlarla erken seçimle güle güle.

  • Akif baba08 Mayıs 2018 18:55

    Sadece 1 gün satıp borsayı dışardan izledim ve hissem yuzde 9 düştü. Yani 1 günde yüzde 9 kurtardım. Onu geçtim kale gibi petkm hissesi çöp oldu hele bjkas hissesi beleş verseler almam yazıklar olsun.

  • Haci ebubekir 08 Mayıs 2018 18:27

    Hükümet yetkilileri lütfen bir önlem alın ya nedir bu dış güçler dış güçler söylemi ya yetti para pul oldu TAMAM TAMAM TAMAM TAMAM YAV TAMAM HEHEHEEER

  • İhlas finans08 Mayıs 2018 18:20

    Erken seçimin ceremesini çekiyor borsa ne yapacağı belli olmayan hükümet var

  • K208 Mayıs 2018 18:09

    İKİ ÇİFT SÖZÜM OLACAK.YAPACAĞINIZ SİYASETİ............................MEMLEKT DÜŞMANLARI,MİLLİ MİLLİ DERKEN PARAMIZI PUL ETTİN UTANMAZLAR...............TAMAM

  • pala remzi08 Mayıs 2018 18:01

    gieellll vatandaş giielll borsaya giieelll.nadya komanaçi amerika başkanı bişle bizim borsayı kullanıyo giieelllll..borsaya baaaakkkk memleekttee her şey mikemmell inanmazsan borsaya baaakkkkk..durduramıyorlar çöküşü...

  • HAKAN08 Mayıs 2018 17:56

    Ekonomi kötü Ak Parti gidiyor diye sevinen ahlaksızdır.Önemli olan Ak Parti değil Türkiye'dir.

  • misafit08 Mayıs 2018 20:01

    bu kadar sevdigin ulkenin fabrikalari, arsalari, ormanlari .... yandaslara peskes çekilirken sesin çikti mi? tüm kurumlar sadece bir partiye verirken sesin çiktimi? peki dis ve iç borç toplami 850 milyar dolari aşarken sesin çıktımı? eee millet iki laf etmiş, seside çıkmamış çok mu?

  • vatandaş08 Mayıs 2018 18:39

    demirkan önce ülkemizin ihracat ve ihracatının ne kadarını bu ülkelere ne kadarını avrupaya yapıyor bakar mısın. sonra nasıl dolar kullanmadan ticaret yapacağımızı da anlatırsan seviniriz.

  • demirkan 08 Mayıs 2018 18:31

    BAŞKA PARTİ GELSE. EKONOMİ HEMEN DÜZELECEKMİ?. KORKULARI TÜRKİYENİN BÜYÜMESİ. TÜRKİYE KİMSEYE TAKMIYOR. İLERDE YUNANIN İSRAİLİN RUMUN BAŞINA BELÂ OLURDİYE. DOLAR LA İTHALAT YAPMA. HAMMATTE RUS DA. ÇİN DE VAR İRANDADA VAR. KENDİ PARAMIZ AYARINDA PARALARLA ALIŞ VERİŞ EDELİM. İTHALÂT DEYİL İHRACAT YAPALIM. RUSYA İRAN ÇİN TÜRKİYE. MİLLİ PARALARLA ÖDEME YAPARSAK. DOLARINI BAŞINA ÇALSIN İKİ YÜZLÜ ADİLER.

  • murat08 Mayıs 2018 17:53

    Türkiye üzerine akıl oyunları.Küresel güçler ekonomimizle not şirketleri ve diğer argümanlar üzerinden kedi fare gibi oynuyorlar.Düşerkende çıkarkende bir sebep bulunur.Borsa çıkarken cari açık yokmuydu.

  • Burhan08 Mayıs 2018 17:48

    Haram para dağıtmayı n

  • Erkan sarıkaya 08 Mayıs 2018 17:33

    Soktu suriyelileri besleyip duruyoruz şimdi haram olsun herkese teşvik veriyo babasının parası sanki

  • Kazım08 Mayıs 2018 17:26

    Hani borsadan sıfır atacaktık , fırsat kaçtı sanki 150 bine gidecekti.120 bin de 12 bin diyecektik bu kadar düşmezdik.

  • Emekci08 Mayıs 2018 17:18

    Ulkede hic vatansever yok. Su akpli secmen dolar almayi biraksa, parasini thy, aselsan, halkbank gibi milli sirketlere yatirsa bu borsa duzmezdi. Lafa gelince hepsi reisin arkasinda, menfaat gidince herkes dolara...ayip Walla

  • demirkan 08 Mayıs 2018 18:36

    DEVAMLI HALK BANK ALIYORUM. 9000 DEN ALDIM BUGÜN 7.400 DEN ALDI. AŞA YÖNLÜ MESAFELİ DÜŞTÜKÇE ALACAM. HA HALKBANK BATACAK YA BEN. 15000 DEN ALANLAR VAR ONLARA YAZIK.

  • kenan08 Mayıs 2018 17:15

    tvlerde millete gazı verdiler öyle iyiyiz böyle süperiz eyyy kıskananlar çatlasın dediler. helal dedik girdik borsaya paramız pul oldu. 2008 de teğet geçiyor dediklerinde 40 bin olan borsa 20 bine düşmüştü. şimdi 100 den 80 yada 60 olur.

  • Emirkan08 Mayıs 2018 17:13

    Aynı mavi marmarada olduğu gibi çıkıpta benmi size borsaya girin diyen çıkarsa gülmekten ölelim hadi hahahahaha hahahahaha

  • pala remzi08 Mayıs 2018 17:06

    tam komedi.gerileme mi**çöküş bu çöküş.tam çöküş yarımda değil.nasıl ekonomi ama..acayip sağlammış..da bu çöküşler akp mhp ye .dönüşü nasıl olacak..akp kendi kendine risk aldı mhp nin aklıyla seçime gidilirse böyle olur..şimdi mhp bana ne derse komediyi düşünün..

  • bu dünyadan biri08 Mayıs 2018 17:05

    Beyler 99600 destek yapmazsa işimiz zor. Acele etmeyin o destek çalışabilir. Dolarda da 4.31 den dönüş olmalı, yoksa 4,45 ten döner. İzleyin panik yapmayın. Haziran ayında doları düşürürlerse Akp yi dış güçler destekliyor anlamına gelir. Çünkü seçim var, millet balık hafızalı olduğundan bu günleri unutur o ana bakar.

  • garipgureba08 Mayıs 2018 17:03

    aha işte endeks 99 binde**akp kendi kendine kriz çıkardı.şimdi durduramıyor.ne işin vardı mhp nin aklına uyup seçime gitmenin..önünde 1 yıl vardı.herşeyi düzenleyip rahat bir şekilde seçime gitmek varken.mhp nin aklına uymak.mhp sayesinde alacağın oylarda bu krizle gitti zaten .memleekti seçime sürükleyip krize sokan mhp bakalım ne kadar oy kapacak.

  • demirkan 08 Mayıs 2018 18:39

    akp deyil mhp seçim istedi. seçim olmasa daha neler olurdu bilmem.

  • Bayram Aker08 Mayıs 2018 17:02

    90 lar dizisi başladı 93 bin tutunamassak 80 lere doğru nostalji yaşarız. ytd

  • urfalı08 Mayıs 2018 17:01

    borsadanda anlaşıldığı gibi akp nin gideceğine seviniyorum. koltuğu havalandırsınlar.

  • Bengin08 Mayıs 2018 16:55

    Eyyyy borsa çok hızlı indin 100 binin altına ne bu acele daha 3 sıfır atacaktık

  • demirkan 08 Mayıs 2018 18:40

    başka bahara artık.

  • melih5308 Mayıs 2018 16:35

    akp bitişi ..kendi kendine kriz çıkardılar..mhp iyi oyun oynadı..akp yi bitirdi..bravooooo..

  • pala remzi08 Mayıs 2018 16:33

    akp kendi kendine kriz çıkardı..şimdi ne yapacaklar..ne işin var mhp nin peşine takılıyorsun..akp gidiyor belli artık..borsa gidiyooorrrr diyor..toparlamaları zor..mhp ile ne işin var senin..

  • erdem08 Mayıs 2018 15:34

    AKP BİTTİ BORSADA BİTTİ. 90 BİNE GELİNCE NE OLACAK GÖRMEDEN MANTIK YÜRÜTEMİYORUM. KRİZ ÇIKARSA 60 BİN UZAK OLMAYACAKTIR.

  • KILIÇ08 Mayıs 2018 13:56

    AMAÇ BELLİ TÜRKİYEYE OYUN KURULUP ÜLKEDE BATIŞ HAVASI ESTİRENLER GAZINI ALACAK REİS EŞSİZ LİDERDİR DONUNUZA KADARDA SATSANIZ BOŞ.

  • vatandaş08 Mayıs 2018 18:24

    herşey güzelken güçlü Türkiye. düşerken dış güçler. hep böyledir zaten. 5 yılda 16 seçimle Türkiyemi ne hale getirdiniz siyasiler.

  • mahir08 Mayıs 2018 15:36

    Ne demişlerdi ben gidersem Türkiye biter. dediği gibi olacak gidiyor ve borsa bitiyor.

  • Alpertunga08 Mayıs 2018 12:33

    buranın altı uçurum.bu ülkeyi yunanistana çevirdiler.Allah ülkemizi korusun...

  • K208 Mayıs 2018 12:29

    MEMLEKET HÜKÜMET ELİYLE BİTMİŞTİR .................BUNDAN SONRA EĞER DÜZELTEMEZLERSE BİR DAHA İKTİDARI RÜYALARINDA BİLE GÖREMEYECEKLER............

  • Okie Dokie08 Mayıs 2018 12:23

    Makarnaya zam gelmiş. Vah vah vah.

  • demirkan 08 Mayıs 2018 18:42

    makarna yime bulgur ye. daha sağlıklı.

  • magdur08 Mayıs 2018 11:50

    Borsada böyle bir düşüş olabilir mi!! Dolarda da bir o kadar yükseliş!! Ekonominin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Halbuki Ekonomimiz çok güçlü çok güçlü diyip duruyorlar. Güçlü ise dolar düşsün Borsa çıksın yeter artık küçük yatırımcıların battığı,ezildiği. olan zaten garibanlara oluyor. Zengin daha çok ZENGİN.

  • Itri08 Mayıs 2018 11:08

    Acil olarak yeni ekonomi bakanı atanması lazım. Eski bakanlar hep yanlış yapıyor. İki ay seçim olacak diye beklenirse, kurbana kalmaz piyasa göçer

  • ....08 Mayıs 2018 10:45

    dedikleri gibi borsadan bi sıfır attılar 99 bin seviyelerinde.

  • borsa08 Mayıs 2018 10:42

    seçim geçene kadar ilk destek 98.000

  • Yerli mal08 Mayıs 2018 10:27

    Reisler, koşun dolarinizi satın borsaya yatırın. Güçlü ekonomiye guveninizi gösterin. Özellikle ihracatçı firmalari secin, reisimiz ahdetti, 170 milyar dolarlık ihracak 2023 te 500 milyar dolara çıkacak. Borç alın borsaya yatırın. Borsa duserse seçim kaybedilir

  • vatandaş08 Mayıs 2018 11:19

    dolar için de yakın zamanda bu çağrıyı yapmışlardı. geldiğimiz noktada dolardan çıkanlar zarar etmiş oldu.

  • Aydın Doğan08 Mayıs 2018 10:09

    Aksama düşer

  • Ç Ç08 Mayıs 2018 23:17

    Dolarınızı satın Trump a kafa tutun tutunuzda ne oldu. Olan paranızda gitti elini kolunu sallayıp doları sattık die yalakalık yapıodunuz ne oldu neeeeeeee.

  • Aydın Doğan08 Mayıs 2018 19:43

    Mahmut bey ben bu yorumu sabah acilista seans artidayken yazdim

  • Mahmut08 Mayıs 2018 18:04

    Akşam oldu . Gece mo demek istediniz.😁