E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
30 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif pozitif başlayan Borsa İstanbul yüzde 3.10 oranında düşüşle 104 bin 282 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da yüzde 3'ü aşan düşüşlerle karşılaşıldı. Geçtiğimi haftayı karışık seyirle tamamlayan BİST güne yüzde 0.30 oranında yükselişle 107 bin 940 puandan başladı.

Hafif primli seyrini sürdüren BİST gün ortasına yüzde 0.23 oranında yükselişle 107 bin 856 puandan girdi.

Gün ortasının ardından BİST'e satış geldi. Kapanışa doğru sertleşen satışlarla birlikte BİST günü yüzde 3.10 oranında düşüşle 104 bin 282 puandan tamamladı.

Uzmanlar, VİOP'da Nisan ayı kontratlarının son günü olması ve piyasadaki likidite sıkıntısının Borsa İstanbul'da düşüşe neden olduğunu öne sürdü.

Ayrıca Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklama yapacak olması da piyasaları hareketlendirdi.

Bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 4'e yaklaştı.

Açılışın ardından en düşük 103 bin 750 puan, en yüksek 108 bin 170 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı ve yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 7.9'dan yüzde 8.4'e yükseltti.

Seçim startının verilmesi ile birlikte piyasalarda aşağı yönlü baskılama gerçekleşiyor. Siyasi söylemler, jeopolitik riskler, yüksek seyreden kur, enflasyon ve cari açık piyasalarda satışlara neden oluyor.
Küresel piyasalarda ise Kuzey Kore ve Güney Kore’nin barışması piyasalarda morallerin yükselmesine neden oldu.

Günün önemli şirket haberleri 30/04/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 30/04/2018

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

TCMB'nin faiz artırım kararı ile birlikte dalgalı bir haftayı geride bırakan dolar/TL güne 4.05 civarında başlarken bankacılar piyasalarda TCMB'nin enflasyon raporunda yapacağı açıklamaların ve veri gündeminin takip edileceğini belirtiyorlar.

Dolar güne 4.04 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 4.0580 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.0302 lira, en yüksek 4.0678 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.9046 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2082 seviyesinde. Gram altın 171.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.29 seviyesinde.

ABD'nin Suriye'yi vuracağı endişeleri ile 11 Nisan'da 4.1944 ile tarihi zirveyi gören dolar/TL, sonrasında TCMB'nin enflasyon risklerini azaltma adına faiz artışı dahil adımlar atabileceği
beklentileri ve Suriye'de nispeten azalan sıcak çatışma riskiyle gerilemişti. Erken seçim, TCMB faiz kararı ve ABD faizlerindeki yükselişi izleyen kur geçen haftayı 4.05'li seviyelerde tamamlamıştı.
Piyasalarda TÜİK tarafından bugün 1000'da açıklanacak Mart ayı dış ticaret dengesi ilk çeyrek turizm gelirleri, 1100'da Turizm Bakanlığı tarafından açıklanacak Mart ayı yabancı ziyaretçi sayısı ve 1700'da açıklanacak Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisi takip edilecek.
Dış piyasalarda ise TSİ 1530'da açıklanacak ABD Mart ayı kişisel harcamalar, çekirdek PCE, 1645'te Nisan ayı Chicago PMI ve 1700'da bekleyen konut satışları takip edilecek. Bankacılara göre bugün en önemli gündem maddesi ise TCMB'nin yılın ikinci enflasyon raporu olacak. Raporda ileriye yönelik
enflasyon ve faiz konusunda yapılabilecek açıklamalar yönlendirmeler yakından izlenecek.
TCMB geçen haftaki 75 baz puan faiz artışı ile birlikte ortalama fonlama maliyetini yüzde 13.5'e yükseltmişti. Bankanın bu artış sonrası bugün yılın ikinci enflasyon raporunda yüzde 7.9 olan 2018 yıl sonu enflasyon tahminini ne kadar yukarı revize edeceği takip edilecek. Piyasanın enflasyon tahminin
TL'deki değer kaybı petrol fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde çift haneli seviyelere yükseltmesi sonrası TCMB'nin de tahmininde ciddi bir revizyona gitmesi bekleniyor.
Reuters'ın Cuma günü 15 ekonomistin katılımı ile yayımladığı ankette yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki anketteki yüzde 9.42'den yüzde 10.15'e yükseldi.
Küresel piyasalarda ise dolar, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirilerinin geri çekilmesine paralel olarak geçen hafta gördüğü üç buçuk ayın zirve seviyelerinden hafif geriledi. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü 91.986 ile 11 Ocak'tan bu yana
en yüksek seviyeyi gördükten sonra 91.561'de bulunuyor. ABD faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı bankacılara göre geçen hafta faiz kararının TL'deki pozitif etkisinin hissedilmesini azaltmıştı.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin geçen hafta yüzde 3'ü aşması TCMB'nin TL'nin faizini 75 baz puan yükseltmesinin etkisini oldukça sınırlamıştı. Bu haftaya başlarken ABD faizlerinde bir gevşeme dolarda ise değer kazancı trendinin durduğunu görüyoruz. ABD
faizlerindeki düşüşün devam etmesi halinde dolar/TL'nin hızlı bir şekilde 4 seviyesinin altına düştüğünü görebiliriz" dedi. Bankacı son PPK'da faiz artışı yapılmasına rağmen gerekirse ek sıkılaştırma yapılabilecek söyleminin korunmuş olmasının önümüzdeki dönemde yeni faiz artışları ihtimalinin önünü açtığını TCMB'nin bugünkü açıklamalarında ileriye dönük olası faiz kararı sözlü yönlendirmelerinin de bu kapsamda yakından izleneceğini söyledi.
Dolar, ABD'nin gösterge 10 yıllık tahvilinin getirisinin yüzde 3'ü yukarı yönlü kırarak dört yılın zirvesine yükselmesinin etkisiyle geçen haftayı yüzde 1.3'ün üzerinde kazanımla tamamladı.
ABD'nin 10 yıllık tahvilinin getirisi ise geçen hafta Çarşamba günü yüzde 3.035'e kadar yükseldikten sonra geri gelerek Cuma gününü 3 baz puan düşüşle yüzde 2.957 ile tamamladı.
Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.64 gösterge iki yıllık tahvilde ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.34 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Kore yarımadasındaki gerilimin azalması ve şirketlerin açıkladığı güçlü ilk çeyrek bilançolarının etkisiyle haftaya yükselişle başladı. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret geriliminden dolayı bazı yatırımcıların ise temkinli olduğu görülüyor.
Asya piyasalarında işlem hacmi Japonya, Çin ve Hindistan'daki tatil nedeniyle düşük düzeylerde bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Cuma günü yüzde 1'in üzerinde primle tamamladıktan sonra yüzde 0.9 artıda bulunuyor. Art arda iki ayı ekside bitiren endeksin Nisan ayını ise artıda bitirmesi bekleniyor.

Güney Kore'nin KOSPI endeksi Samsung Electronics'in rekor kâr açıkladığı bilanço ve Güney ile Kuzey Kore liderleri arasında yapılan başarılı zirvenin ardından yüzde 0.6 artıda bulunurken, bu ayın tamamını yüzde 2.5 yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Güçlü şirket bilançoları küresel hisse piyasalarını desteklemeye devam ediyor. İlk çeyrek bilanço döneminde ABD'nin S&P 500 endeksinde yar alan şirketlerin yarısından fazlası sonuç açıklarken, şirketlerin yüzde 79.4'ü beklentileri aştı. Şirket kârlarının bu yıl yüzde 24.6 artması beklenirken, bu rakam kâr büyüme beklentisinin ABD'deki vergi indirimleri sayesinde yıl başı tahminlere kıyasla iki kat güçlendiğine işaret ediyor.

Bu hafta izlenecek veriler arasında bugün yayımlacak olan ABD tüketim harcamaları verisi, Çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in para politikası kararı ve Cuma günü yayımlanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi yer alıyor.

Bu hafta ayrıca ABD hazine bakanı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi ve ticaret danışmanlarının ticaret konularını ele almak için Çin'e yapacakları ziyaret de yatırımcılar
tarafından izlecek. Kuzey ve Güney Kore liderlerinin geçen hafta yaptığı ve nükleer faaliyetlerden vazgeçme sözü verdikleri zirvenin ardından Kore yarımadasındaki gerilimin de azaldığı görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ01 Mayıs 2018 02:53

    BORSA YABANCININ ELİNDE DEĞİLTAM TERSİ YERLİ İÇ PİYASA BORÇ YÖNETİMİ YAPAN ŞİRKETLERİN ELİNDE..VE SATIŞ BAZKISI YERLİLER TARAFINDAN YAPILIRKEN İÇ PİYASADAKİ BORÇ YÖNETİMİ YAPAN ŞİRKETLER UZUN VADEYE DAYALI FONLANIYOR

  • katust01 Mayıs 2018 01:00

    sizin burda söylediklerinizin hiç bir anlamı yok,borsa tamamen yabancının elinde,nasıl onlar yükselttiyse yine onlar düşürüyor, haftalık perşembe günleri açıklanan DİB ve hisse senedindeki yabancı alım satımlarını hiçmi okumuyorsunuz,borsanın her yukselişinde ,ellerindeki malı boşaltıyor,bu altaymı sürer bir yılmı sürer bilmiyorum,hükümet belki doları seçime kadar baskılayabilir,ama seçimden sonrası tufan bunu bir yere not edin,en azından yabancıların Türkçe yayın yapan basınını okumanızı tavsiye derim,Türkiye hakkında tek olumlu bir haber varsa,yazında bizde buradan okuyalım belki gözden kaçırmış olabiliriz,bırakın yabancısını yerlisi bile elinde ne varsa satıp yurt dışına kaçıyor ,sen kaçarsan yabancı niye gelsin,artık her seçimden önce gelen piyasayı rahatlatan ,güya kaynagı belirsiz para artık gelmiyor,TCMB aylık yayınlarında artık net hata noksanı görüyormusunuz

  • KARTALAĞABEYLİ01 Mayıs 2018 00:36

    SİZLER ÖNCE SİYASİ EKONOMİ TİÇARİ FALİYETLERİN DÜNYADA BÖLÜNMEZLİĞİNİ ÖĞRENİN SONRASINDA İÇ PİYASADA PARASAL POLİTİKALARA ODAKLANIP HAVUZ YÖNETİMİNE EŞLİK EDİP ŞİRKEFLİK KURUN AMA SONUÇLARINI SAKIN DÜŞÜNMEYİN..BELKİ FAYDASINI GÖRÜRSÜNÜZ YADA PARANIN KARŞILIĞI OLAN HAYRINI..HADİ BİZ HELAL ETTİKDE YAA GERİSİ?

  • 18 yıllık tecrübe30 Nisan 2018 23:38

    abd irail iran gerginiği başlarsa daha da düşecektir.yükselişlerde katlanabilir zarar olduğunda çıkılmalıdır

  • Eski borsacı30 Nisan 2018 22:12

    Kazanınca övmeyenler kaybedince yermesin Hem sistem çöksün diye her kumpasa alkış tut ucu sana dokununca mart kedisi gibi bağır sadece kumarbazlar kaybediyor

  • demirkan 30 Nisan 2018 23:11

    BROVO KARDEŞ. GÜZEL TESPİT. BEN BARSADA FAZLA ALIP SATMAM. ÇOK GARANTİ GÖRÜRSEM ALIRIM. BİRTEK ÖRNEK VERECEM. BOYNER BEYMENE HALKA ARZ EDECEM DEDİ. BİR AY ÖNCE 8.500 DEN ALDIM. BUGÜN 10.000 DEN VERDİM GÜZEL KAZANDIM. BAKARSIN YARIN 15.000 NEDE GİDER. BANA İLGİLENDİRMEZ.BEN CEBİME GİRENE BAKARIM. NERE GİDECEĞİNE NERE DÜŞECEĞİ NE BİLEMEM.

  • asi30 Nisan 2018 21:57

    1 mayıs korkusu. 3 mayıs yükseliş başlar. devamlı düşmeyecek. bende 5000 varsa adamlarda milyonlarca hisse var. banamı satacaklar

  • Binaenaleyh30 Nisan 2018 21:27

    Bilançolar iyi geldikçe sorun yok bence.

  • Osman Kartal30 Nisan 2018 20:56

    Bu borsa tatili sevmiyor 104 bin dediler.Dedikleri gibi indiriyor bindiriyorlar. 1 Mayıs öncesi eskiden düşerdi olaylar molaylar.Bence sakin bir 1 mayıs olacak borsayı düşürmek için bahane.Yurt dışı yemyeşil millet bahar bayramını kutluyor.

  • KY30 Nisan 2018 20:53

    Goldaş geri dönmeden yabancıların her türlü projesi boş, kumarbazlarda boşa kürek çekerler :)

  • Zartar30 Nisan 2018 20:47

    Adamlar manipule ediyor robot yok algoritma vs sabirli ve dogru yerde alan ilk tepkide testiyi doldurur rahat olun sığ borsa bist geri dönüş u sert olur unutmayin

  • k230 Nisan 2018 20:01

    ne derseniz deyin bu işler yabancı yatırımcıyla dönüyor..........sen ona bağır çağır olmuyor tayyib bey ey abd ey almanya derken bizde birgün sana sandıkta by by diyeceğiz..........bunun sorumlusu sizlersiniz savurganlığınız cukka ihaleleriniz......allah topunuzun............. ne hale etirdiniz bayram önü..........ülkesine yatırım yaptık elin sünnetszin dolarını alsaydık......hiç olmazsa itibarları var para olarak..........dürüstlük olarak....ingiltere iç işleri bakanı bile istifa etti ............bir olayt yüzünden.......

  • Dikkat 01 Mayıs 2018 01:08

    BG bu adamın yazdıklarını kaydettim ta suç duyurusunda bulunursunuz ya da ben sizi şikayet edeceğim . Bu tür yazılara pirim vermeniz yoksa bir siyasetin uzantısı mı ? Lütfen tutarlı olun ...

  • Wers30 Nisan 2018 19:31

    Politik yazmayacağım fakat gerçekten bu satışı neden yedi Tuhaf bir olay fakat nedenini doğru dürüst politik olmadan açıklayabilecek olan yazsın lütfen

  • musti30 Nisan 2018 19:51

    koltuk sallantıda başka açıklaması yok

  • toner30 Nisan 2018 19:28

    aklı olan dolarda kalmaya devam eder. bu seçimlerden ne çıkacağı belli değil. kim kazansa ekonomi iyiye gitmeyecek

  • demirkan 30 Nisan 2018 21:56

    8500 den aldığım boyneri. bugün 10.000 den verdim. siz dolarda bekleyin. iyi beklemeler.

  • cingöz30 Nisan 2018 19:27

    öyle acemice seçim rüşveti açıkladılar ki. herkes sene sonuna kadar bütçe açığının tavan yapacağını, merkezin haziran ayında tekrar faiz artırmak zorunda kalacağını, maaşların ve alım gücünün enflasyon karşısında eriyeceğini gördü. yazık, hiç anlamıyorlar ekonomiden

  • ramo30 Nisan 2018 19:22

    artık koltuktan kalkma zamanı geldi ülkeyi ne hale getirdiniz.

  • KILIÇ30 Nisan 2018 18:32

    VURGUNCU PATRONLARI DOYURAMADIK PARA ONLARDA SPK MIZ HİZMETİNDEYSE ÇÖKERTİNDE BATSIN .

  • asım koçbey30 Nisan 2018 21:53

    on numara yorum. anlıyana

  • Emekli30 Nisan 2018 18:24

    La nerde bizim akp yevmiyeli olan sanal elmanları 120 binler 130 binciler ne oldu la hahaahahha üç aydır diyoz kaçan kaçtı bide dedikkli bankada para tutmayın yastık altı dolar altın olsun bak bu sefer daha kötü ağlıcaksınız aktroller yüzünden hahahaa hahahah hahhaha

  • şşş30 Nisan 2018 19:46

    Bayramlarda devlet sana 1000 lira verecek hahahahhah

  • ;30 Nisan 2018 18:18

    yarın işçi bayramı millet birbirine girsin her taraf yağmalansın diye gavur satış yaptı var mı bu denli düşmesinin başka açıklaması

  • okan30 Nisan 2018 19:48

    Sende beyin varsa neden yazmadın

  • ilginç30 Nisan 2018 18:29

    beyin yoksa evet baska açiklamasi yok.

  • memur30 Nisan 2018 18:17

    tek doğru kelimeleri endekste sıfır atacağız demeleriymiş. 100 binden düşünce bir sıfır atılmış olacak.

  • mecnun30 Nisan 2018 18:16

    akp nin sandığa gömüleceğini herkes biliyor borsa 93 bine merhaba diyin. tabi orasının dip olduğu meçhul. 70 de olabilir.

  • Reis bizi uzaya çıkarır30 Nisan 2018 21:24

    Valla baba pek güvenme bu dediğine. % 55 alırlarsa şaşırmam. Halk Reis için canını vermeye, aç kalmaya hazır.

  • KILIÇ30 Nisan 2018 21:24

    GÖMEN OLDUMU SAÇMALIYORSUN BU DEFA ARTACAK OYLAR KATLANACAK VURGUNCU PATRONLARIN SATIŞI ZAFER ELDE ETMESİN DİYE AMA NAFİLE.

  • Hasan30 Nisan 2018 18:05

    Borsanın da içine ettiniz

  • Meeeeeee30 Nisan 2018 17:57

    Krizzzzzz

  • abdi30 Nisan 2018 19:50

    mööööö

  • borsa30 Nisan 2018 17:46

    sonun başlangıcı borsa bitmiştir.

  • .... isimli kardeş30 Nisan 2018 18:31

    6 yıldır borsa ile uğraşırım kardeş sen ne günler gördün bilemem bundan sonra borsada bunlar iyi günlerin daha.

  • ...30 Nisan 2018 18:20

    borsadan anlamıyorsan bıdı bıdı yapma biz ne günler gördük çömezler kendini üstad zannediyor

  • melih5330 Nisan 2018 17:43

    abi düşüyo yazmışsınız düşsse başımız üstüne..çöktü..tarihi çöküş hemde ..fetöde bile böyle düşmemişti..seçim sonuçları belli anketler sonucu gösteriyor paylaşımsız olanlar..akp mhp ittifakı çöküş yaşıyor.bahçeli her an bir açıklama biz vazgeçtik derse görün akp yi o zaman ..

  • WERS30 Nisan 2018 17:38

    seçim seçim diyerek birbirleriyle kavga ede ede ülkeyi mahvettiler

  • Tolga Daniş30 Nisan 2018 17:36

    Ortada borsa mı kaldı

  • South Park 30 Nisan 2018 17:30

    Borsada batık durumda param. Bir miktar kaldı gr altında fırsat kolluyorum. Seçime kadar gerçekten de maliyetine geleni veririm. Bu düşüşler çok yoruyor.

  • KAZIKÇI30 Nisan 2018 17:18

    borsa süper...................ekonomi süper......reis gerçek lide...............dolar 4liragerçek bir reis bundan sonra benim maaşıoda sen veriver sayenizde işsiz kaldık............

  • şelale30 Nisan 2018 17:18

    babalar alıcı geldiğinde başlıyor gömmeye

  • Borsa30 Nisan 2018 17:04

    Cift haneli rakamlara yolculuk başladı

  • RALLİCİ BAŞKAN30 Nisan 2018 15:58

    EKGYO RALLİ BAŞLASIN.

  • demirkan 30 Nisan 2018 21:59

    ÖN LÂSTİK PATLAK. NO RALLİ.

  • rıza30 Nisan 2018 17:48

    geriyo doğru yalli başladı

  • sefer30 Nisan 2018 14:36

    seçim geçene kadar her yükseliş satış fırsatıdır.