E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
24 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne kayıpla başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.79 oranında düşüşle 110 bin 58 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kurundaki yükseliş Borsa İstanbul’u negatif baskı altında tutuyor. BİST güne yüzde 0.27 oranında düşüşle 110 bin 630 puandan başladı.

Düşüş trendi etkisini sürdürüyor ve bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 1.5'i aştı.

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.68 oranında düşüşle 110 bin 175 puan seviyesinden girdi.

Gün içinde negatif taraftan kurtulamayan BİST günü yüzde 0.79 oranında düşüşle 110 bin 58 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 109 bin 787 puan, en yüksek 110 bin 851 puan seviyesi görüldü.

CHP’den İYİ Parti’ye 15 milletvekilinin geçmiş olması ile birlikte siyaset arenasında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Dün 23 Nisan özel oturumunda Meclis’te karşılıklı söz düelloları yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında sert konuşmalar geçti.

AK Parti ve MHP, İYİ Parti’nin seçime girmesine yönelik CHP’ye yüklenmesini sürdürüyor. Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit zamanında yaşanan Güneş Otel söylemleri ortaya çıkmaya başladı.
İç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, dolar kurundaki yükseliş, cari açık, enflasyondaki yukarı yönlü seyir, petrol fiyatlarının artması piyasayı baskı altında tutuyor.

Ayrıca bu hafta Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Bunların yanısıra küresel piyasalarda dolar kurundaki yükseliş hisse piyasalarında sakin seyre neden oldu.

Bugün açıklanacak önemli veriler 24/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 24/04/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Erken seçim kararı sonrası siyasi belirsizliğin azalacağı beklentisi ile geçen hafta 4 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL bu sabah karar öncesi seviyelerde hareket ediyor.
Dolar/TL'nin 4.20'li seviyelerden kısa sürede 4'e doğru gerileme eğilimi, petrol fiyatlarında yaşanan sert yükseliş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan satış baskısıyla Cuma günü yerini yükselişe bırakmıştı. Bu sabah ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyesine gelmesi ve dolar endeksindeki yükseliş eğilimi TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.
Yurtiçinde ise erken seçime yönelik gelişmeler piyasalarda yakından izlenirken, bu haftanın en önemli gündem maddesi yarınki PPK toplantısı olacak.

Dolar güne 4.09 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle 4.0948 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.0806 lira, en yüksek 4.1147 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.0060 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2222 seviyesinde. Gram altın 174.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.27 seviyesinde.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri, ortalama fonlama maliyetini yüzde 12.75'ten 25 ile 75 baz puan artıracak şekilde yükseltmesi bekleniyor.
Ankete katılan 15 kurumun üçü önümüzdeki hafta ortalama fonlama maliyetinin yüzde 12.75'te sabit kalmasını, dördü 25 baz puan artırılmasını, beşi 50 baz puan artırılmasını, üçü 75 baz puan artırılmasını bekliyor.
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, erken seçime yönelik gelişmelerin yakından izlendiğini, siyasi tansiyon yükselmeye başladığını söyleyerek, "Yurtdışında ise ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3'e yükseldi, dolar endeksinde de yukarı gitme isteği var" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise PPK toplantısı. TCMB'nin alacağı faiz aksiyonu TL'de tekrar değer kazancına mı geçeceğiz yoksa kur yükselmeye devam mı edecek onu gösterecek. Bütün bu gelişmeler ile kur yönünü yukarı çevirmiş durumda. Dolar/TL'nin 4.10 seviyesinin üzerinde kalması algı açısından negatif, 4.13 seviyesinin aşılması halinde yükselişin daha da hızlanma ihtimali var."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıklamasının ardından kısa sürede siyasi belirsizliğin son bulacağı algısı ve 65 günlük bu sürenin olası popülist politikalar için yeterli zaman tanımayacağı beklentisiyle kur ve faizde sert düşüş yaşanmıştı.
Öte yandan Dolar ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirilerinin yüzde 3 olan kilit psikolojik seviyeye doğru yükselmesiyle başlıca para birimleri karşısında destek bulduktan sonra üç ayın zirvesinde bulunuyor.
ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri US10YT=RR artan kamu borcuna dair endişeler ve yükselen petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyonist baskılarla dün yüzde 2.998 ile dört yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesini gördü.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi daha sonra bu seviyeden geri çekilerek, bugün ilk işlemlerde yüzde 2.964 seviyesinde bulunuyor.
Dolar endeksi 91.076 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 90.929'da yatay seyrediyor.
Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta 90 baz puanı aşan düşüş yaşandı.
İşlem bazında önceki hafta yüzde 13.56'ya kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.65, valörde son işlem yüzde 12.68 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.14 seviyesinde gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları iki haftanın dip seviyesinden yükselirken, yatırımcılar son günlerdeki sert satışların ardından işlemlerini durdurdu ve doların yükselişinin sürdürülebilir olup olmadığını görmek için bekliyorlar.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi art arda iki gün düşüş kaydederek, 9 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 yükseldi.
Japonya'nın Nikkei endeksi ihracatçı şirketleri destekleyen yendeki düşüşün etkisiyle yüzde 0.7 yükseldi.
ABD tahvil fiyatları da yükselerek, dört günlük düşüşü geride bıraktı. Bu düşüş ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirilerini 2014'ün başından beri görülmeyen seviye olan yüzde 3 kilit psikolojik seviyeye yaklaştırmıştı.
Son beş günde yükselen dolar endeksi dört ayın zirvesine yakın seviyede hareket ediyor.
Petrol ve emtia fiyatlarının son haftalarda yükselmesiyle enflasyon endişeleri artıyor. ABD borsaları, tahvil getirileri endişelerinin şirket bilançoları konusundaki iyimserliği dengelemesiyle sınırlı değişim gösterdi. Thomson Reuters verilerine göre, analistler, S&P 500 şirketlerinin ilk çeyrekte yaklaşık
yüzde 20 ile yedi yılın en güçlü bilançolarını açıklamalarını bekliyorlar. S&P 500'de yer alan şirketlerin yaklaşık yüzde 18'i bilançolarını açıkladı ve yüzde 78.2'si beklentilerin üzerinde bilanço açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)