E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
21 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.05 oranında primle 117 bin 651 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Fed’in faiz kararı öncesinde Borsa İstanbul güne yüzde 0.16 oranında yükselişle 116 bin 613 puandan başlangıç yaptı. Endekse gelen tepki alımları ile birlikte yükseliş yerini korumaya başladı. 

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.62 oranında primle 117 bin 159 puandan girdi.

Kapanışa doğru primini artıran endeks günü yüzde 1.05 oranında yükselişle 117 bin 651 puandan kapadı.

Bankacılık endeksi yüzde 1'in üzerinde primli seyretti.

Açılışın ardından en düşük 116 bin 481 puan, en yüksek 117 bin 795 puan görüldü.

Jeopolitik riskler, cari açıktaki artış, Afrin operasyonu, yükseliş trendinde olan enflasyon, Fed’in faiz artırım takvimleri ve piyasalarda oluşan risk iştahı Borsa İstanbul’da baskıya neden olmuştu. Bankacılık endeksine gelen tepki alımlarıyla birlikte endeks dün güç kazandı.

Küresel piyasalarda ise Fed’in faiz artırım kararı öncesinde temkinli seyir hakim oldu. Dün Facebook’un kişisel verileri ABD Başkanı Trump’ın seçimlerinde kullandırdığına dair iddialarla birlikte ABD borsaları sert düşüş yaşamıştı.

Bu akşam 21:00’de Fed faiz kararını açıklayacak ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell ilk açıklamasını yapacak. Piyasaların Powell’dan duymak istediği faiz artışının 2018 yılında 3 sefer mi 4 sefer mi  olacak sorunun cevabı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 21/03/2018

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları bu akşam Fed'in alması beklenen 25 baz puanlık faiz artırım kararı öncesinde artıda seyrederken, yatırımcılar Fed'in yılın tamamında kaç defa faiz artırımı yapabileceğine yönelik projeksiyonları açıklaması öncesinde beklemeye geçti. Uluslararası ticaret savaşı endişeleri ise ihracatçı ülkelerin para birimlerini baskı altında tutuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dört gün süren kayıpların ardından Wall Street'i izleyerek bugün yüzde 0.4 artıda seyrediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam TSİ 2100'de açıklayacağı para politikası kararında politika faizini çeyrek puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yılın tamamında üç mü dört mü faiz artışı yapılacağı konusundaki ipuçları ise piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Fed 2015 sonunda para politikasını sıkılaştırmaya başlamasından bu yana beş defa faiz artırdı. Ancak dolar henüz faiz artırımlarına kalıcı bir tepki vermedi. Dolar geçen yılı sepet karşısında yüzde 10'a yakın kayıpla kapattı.

Yatırımcılar ABD'deki faiz kararının yanı sıra Cuma günü açıklanması beklenen Çin'den ithal 60 milyar dolar tutarındaki ürüne yönelik gümrük vergisi kararının etkilerini değerlendiriyorlar. ABD'nin ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi kararının ardından Çin ve diğer ihracatçı ülkelerin misillemeyle karşılık verme ihtimali yatırımcılarda küresel ekonomik büyüme önünde engel oluşturabilecek ticaret savaşlarının başlayacağı endişesini uyandırıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeden oluşan G20 grubunun toplantısında ticaret savaşları ihtimalini ortadan kaldıracak bir sonuç çıkmaması endişeleri artırdı. G20 maliye bakanları bildirgesinde uluslararası ticaret konusunda geçen yıl yayımlanan ve kararlı bir metin olarak görülmeyen deklarasyona destek verildi ve daha fazla "diyalog ve adım atılması" gerektiğine dikkat çekildi.

Buna paralel olarak Avustralya , Yeni Zelanda ve Kanada gibi ihracatçı ülkelerin para birimleri geriledikleri son birkaç ayın en düşük seviyelerinden toparlanmakta zorlanıyor.

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği ihalelere gelen güçlü talep faizlerde düşüşe, TL'de ise gevşemeye neden olurken, piyasalar bu akşam açıklanacak olan Fed kararına odaklandı.

Fed bu akşam TSİ 21.00'de açıklayacağı para politikası kararında politika faizini çeyrek puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yılın tamamında üç mü dört mü faiz artışı yapılacağı konusundaki ipuçları ise piyasalar tarafından yakından izlenecek. Ardından TSİ 2130'da Jerome Powell Fed başkanı olarak ilk basın toplantısını düzenleyecek.

Bankacılar Fed'in dört faiz artırım sinyali vererek daha şahin bir tutum sergilemesi halinde dolar/TL'de yükseliş olacağını, mevcut üç artırım projeksiyonunun korunması halinde kurda rahatlama yaratabileceğini belirtiyor. Ancak hem Fed'in yayınlayacağı projeksiyonlar hem de Powell'ın yapacağı konuşmada ekonomi ve faizlerin seyri hakkında yapılacak açıklamalar yakından izlenecek.

Denizbank Yatırım Grubu Stratejisti Orkun Gödek, makro revizyonların yanında sözlü yönlendirmenin de yakından izleneceği bir FOMC toplantısı olacağını, Nisan-Haziran döneminde piyasa fiyatlamalarının sakinlemesi için verilecek mesajların piyasa dostu olması gerektiğini söyledi.

"Bu noktada 3x25 baz puan beklentisinin sorgulanmaması ve büyümedeki yukarı yönlü revizyonun enflasyonun sabit tutulması ya da uzun dönemli beklentilerin ek sıkılaşmaya işaret etmemesi gerekiyor" diyen Gödek, "Risk iştahında azalışa alan açacak bir durumun oluşması halinde euro/dolarda 1.2240 desteğinin aşağı yönde, dolar/TL'de ise 3.95-4.00 aralığının test edildiğini görebiliriz. Kaldı ki içeride 10 yıl vadeli tahvil faizi için yüzde 13 seviyesinin aşıldığı ek stres başlığı da gündeme gelebilir" dedi ve şöyle devam etti: 

"Bardağın dolu tarafında ise Başkan Powell'ın ilk toplantısında 'piyasa dostu' olarak nitelendirilen tutum içerisinde olması risk iştahını desteklediği senaryo yer alıyor. Hiç şüphe yok ki emsallerimizden ayrıştığımız yüzde 1-2 aralığındaki ek satışı kapatma imkanımız doğabilir. Bu da bizi dolar/TL'de 3.90'ın altı, euro/dolar için ise 1.24'ün üzeri senaryosuna taşıyacaktır."

Dolar güne 3.93 lira seviyesinden başladı. Saat 18:07 itibariyle 3.9260 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.9232 lira, en yüksek 3.9381 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8236 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2283 seviyesinde. Gram altın 166.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.87 seviyesinde.

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL'nin son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu. 
Bütün bu gelişmelere Fed endişesinin de eklenmesiyle dolar/TL 3.95 seviyesinin üzerini test etmişti. 
Tahvil piyasasında ise Hazine dün gerçekleştirdiği iki ihalenin ardından bu ay piyasadan 
toplamda 5.34 milyar TL borçlanarak Mart ayı programını öngörülerine paralel tamamladı. Tahvil tarafından son dönemde yaşanan çıkışlarından ardından piyasalar dünkü ihalelere ne kadar talep geleceğini izliyordu. 
Bu noktada bankacılar faizin geldiği seviyelerin yatırımcı açısından oldukça cazip olduğunu ve ihalelere satış tutarının 5.3 katı olmak üzere güçlü talep geldiğini belirtiyor. 
Dün bir bankacı ihaleye gelen talebin TL'yi de rahatlattığını, stresin önemli ölçüde azalmasıyla tahvil tarafından hedge etme ihtiyacının da azalmasıyla dövize talebin düştüğünü söylemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)