E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
16 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 117 bin 216 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da uzun süredir ivme kaybı hakim oluyor. Dar banda sıkışan endeks güne yüzde 0.35 oranında primle 117 bin 611 puandan başladı. Açılışın ardından doların 3.91 liranın üzerine çıkmasıyla birlikte primini silen endeks gün ortasına değişim göstermeyerek 117 bin 195 puan seviyesinden girdi.

Güç kazanamayan endeks günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 117 bin 216 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul gün içinde en düşük 116 bin 829 puan, en yüksek 117 bin 853 puan görüldü.

Afrin operasyonundaki gelişmeler, tahvil faizindeki artış, ABD’nin ticaret savaşlarını başlatması, dolar kurundaki yükseliş, Fed’in faiz artırma ihtimali iç piyasada olumsuz seyre neden oluyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması ve hemen her gün yeni bir polemik ortaya çıkarması hisse piyasalarına olan güveni zedeliyor.

Cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte tahvil faizleri yükselişe geçti ve 2 yıllık tahvilin faizi yüzde 14 sınırına dayandı. 

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 16/03/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE 

Jeopolitik, siyasi ve makro ekonomik gelişmelerle dolar/TL ve gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz 3.5 ayın zirvesindeki seyrini sürdürüyor. Global olarak ABD'de faiz artışlarının hızlanacağına ilişkin 
endişeler piyasada baskı yaratıyor. Bunun yanı sıra kuşatma aşamasına gelinen ve şehiriçi çatışmaların artmasından endişelenilen Afrin operasyonu ve Seçim İttifakı Yasası'nda seçim güvenliği konusundaki tartışmalar yatırımcı tarafından tedirginlikle izleniyor. Ekonomi tarafında ise yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın yarattığı kaygılar satış baskısının ana nedeni olarak görülüyor. 
Bazı piyasa oyuncuları, hükümet yetkilileri tarafından birçok kez reddedilmesine karşın erken seçim ihtimalinin de piyasalarda satış baskısı yarattığını belirtiyor ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Seçim İttifak Yasası sonrasında bu ihtimalin arttığına da dikkat çekiyorlar. 

Bankacılar küresel veri gündeminin Türkiye piyasalarının ana trendinde belirleyici olmayı sürdüreceğini ancak "bozulan yabancı algısı" sonrası geçen hafta başında başlayan başta 
tahvil ve ardından döviz piyasasında yaşanan yabancı kaynaklı satışların devam edip etmeyeceği izlenecek. 

Bankacılar bir diğer taraftan ise yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında bir miktar bozdurma trendi görüldüğünü bunun da yükselişleri sınırlandıran bir faktör olarak görüldüğüne dikkat çektiler.

Dolar güne 3.89 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle dolar 3.9190 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.8936 lira, en yüksek 3.9197 lira seviyesi görüldü. 

Euro ise 4.8068 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.93'e ulaştı. Gram altın 165 liradan el değiştiriyor.

TAHVİL GETİRİSİ 100 BP YÜKSELDİ 

Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde geçen hafta başlayan yükseliş dün itibarıyla 100 baz puana yaklaştı. Beklentilerin üzerindeki enflasyon verisinin ardından tahvil faizlerinde başlayan yükseliş PPK ve Moody's kararları sonrasında da devam etti. Beklentilerin üzerindeki cari açık da 
bu yükselişi tetikleyen bir başka makro neden oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta 45 baz puan yükseldikten sonra bu haftaki yükseliş Pazartesi günü 25 baz puan oldu. Geçen hafta başından beri toplam yükseliş yaklaşık 100 baz puan olarak gerçekleşti. 
Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.69 valörde son işlemde yüzde 12.82 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.89 valörde son işlem yüzde 13.93 seviyesindeydi. 

İTTİFAK YASASI SONRASI ENDİŞELER

Öte yandan AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı ve siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Muhalefet, yasanın seçim güvenliği ve güvenilirliğini zedeleyen maddeler içerdiğini belirterek, bu çerçevede "sandıkların birleştirilerek taşınması, mühürsüz zarfların geçerli sayılması, sandıklara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve 
seyyar sandığın kanuni düzenlemeye bağlanması" gibi çeşitli maddelere itiraz ediyor. 
Bu değişiklikler piyasalarda bazı kesimlerin 'ittifak yasasının geçerli olduğu bir erken seçim planlandığı' görüşlerine neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP bir erken seçim planı olduğu iddialarını ise reddediyor. Erdoğan yerel ve genel seçimlerin planlandığı gibi 
Mart ve Kasım 2019 tarihlerinde yapılacağını ifade ediyor.

KÜRESEL PİYASALARDA TRUMP DEPREMİ

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde daha fazla karışıklık yaşanacağına ilişkin haberlerin yatırımcıları endişelendirmesiyle geriledi. 

Yatırımcılar zaten Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin küresel ekonomiye zarar verebileceği ve ticaret savaşını tetikleyebileceğinden endişe ediyorlar. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 düşüş kaydederken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 ekside bulunuyor. 

S&P 500 endeksi yüzde 0.08 gerileyerek 2018'in ard arda ilk dört günlük düşüşünü kaydetti. Endeks New York Times'ın ABD Adalet Bakanlığı Özel Danışmanı Robert Mueller'in Trump'ın işletmelerine Rusya ile ilgili olanlar dahil olmak üzere bazı belgeler için mahkeme çağrısı gönderdiğini bildirmesinden kısa bir süre sonra günün dip seviyesini gördü. 

Bu arada Washington Post, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak H.R. McMaster'ı görevden almaya karar verdiğini bildirdi. 

Bu haberler iki önemli yetkili olan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve üst düzey ekonomi danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasından birkaç gün sonra geldi. Bu hafta başında Trump'ın Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planladığı haberinin ardından gelen bu haberler yatırımcıların Trump yönetiminin giderek daha fazla korumacılığa yöneldiğine dair endişelerini artırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kenan17 Mart 2018 04:15

    abd endeksli hareket ediyoruz.endeks birgün sonrası abd endekslerine göre hareket ediyor.yükselirse bizde yükseliyoruz düşerse düşüyoruz.Pazartesi yeşilleniriz 17 bin desteği aşağı kırılmadı bist güçlü duruyor ama 118 bin üzeri kalmamızda fayda var sonra 125 biner gündeme gelebilir.

  • Mehmet Aydın16 Mart 2018 23:12

    Endeksin 120 bin olduğu bir borsada yatırımcılar cirit atıyordur kesinlikle :)

  • FATİH AKLA16 Mart 2018 22:16

    BİST TE PAZARTESİ RALLİ VAR DAA!! YTD

  • galip akar16 Mart 2018 22:15

    BORSANIN ALTERNATİFİ YOOOOOOOOOOOOOOOKKKKKKK !!!!!!!!!

  • Goldaşzede16 Mart 2018 19:32

    Borsada KY olmaması yabancı ve patronlara yaradı, paracıkları borsada emniyette :)

  • KILIÇ16 Mart 2018 19:17

    AZILI DOLANDIRICI PATRONLAR SATIŞ YAPIYOR SORAN YOK NE ZAMAN BİTECEK SATIŞ BELİRSİZ SEN YATIRIMCIYA NE VERDİNDE DOLANDIRICILIK YAPIYORSUN DİYEN YOK MALESEF BORSA AZILI VURGUN YERİNİDE GEÇTİ.

  • Bir Dost16 Mart 2018 20:34

    Tavsiyem zararın ne olursa olsun bir an önce kurtul, zira borsada yatırımcı falan yok, ve patronlar 3-5 kumarbazın parasına tamah eder durumda.

  • zühtü16 Mart 2018 18:52

    borsanın kuralı düşerse emlak konut düşer gerisi yalan düşer.

  • Buffet16 Mart 2018 17:46

    Dünyanın en rezil borsası.Çakma rakam ekonomisi. Patronların oyuncağı..

  • Erdal16 Mart 2018 12:49

    Çok yüksek piyasa çooook