E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı #BİST---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı #BİST

Borsa İstanbul düşüşle kapandı #BİST
14 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne yatay başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.57 oranında düşüşle 117 bin 592 puandan seviyesinden kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul ABD’deki gelişmeler, jeopolitik riskler, yükselen döviz kurları, Seçim İttifak Kanunu’na dair endişeler ile birlikte güne yüzde 0.05 oranında yükselişle 118 bin 321 puandan başladı. Dar banda sıkışan endeks hafif primlendi ve gün ortasına yüzde 0.49 oranında yükselişle 118 bin 844 puandan girdi.

Kapanışa doğru satışlar gelmeye başladı. Dolar kurundaki yükseliş ve bankacılık endeksinde düşüş Borsa İstanbul'u baskıladı.

Tahvil faizinin yüzde 13.75'e yükselmesi de hisse piyasalarına olan ilgiyi azalttı. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ı görevden alması ve Çin’den ithal edilen ürünlere yüksek gümrük vergisi uygulayacak olması küresel piyasalarda düşüşe neden oldu.

Borsa İstanbul günü yüzde 0.57 oranında düşüşle 117 bin 592 puandan kapadı.

Bankacılık endeksinde kayıp yüzde 1.5'i aştı.

Açılışın ardından en düşük 118 bin 408 puan, en yüksek 118 bin 978 puan seviyesi görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 14/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 14/03/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

ABD'de faiz artışlarının hızlanmasından endişe edilen bir dönemde şehir içi çatışmaların 
yaşanabileceği kuşatma aşamasına gelinen Afrin operasyonunun, Seçim İttifakı Yasası'nın, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeler kur ve faizde baskı yaratıyor.

Bankacılar küresel gelişmelerin ticaret savaşlarının oluşabileceği, ABD'de faizlerin artış trendinde olduğu yani gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik olumsuzlukların fazla olduğu dönemde Türkiye'ye özgü endişelerin negatif ayrışmaya neden olduğunu ve yakından izleneceğini belirtiyorlar. Bazı piyasa oyuncuları, hükümet yetkilileri tarafından birçok kez reddedilmesine karşın erken seçim ihtimalinin de piyasalarda satış baskısı yarattığını belirtiyor. TBMM'de dün kabul edilen Seçim İttifak Yasası sonrası bu ihtimalin piyasalarda satış baskısı oluşturduğuna dikkat çekiliyor. 

Dolar güne 3.86 lira seviyesinden başladı. Saat 18:10 itibariyle dolar 3.8880 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.8564 lira, en yüksek 3.8885 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8051 lira seviyesinde bulunuyor. Euro dün tarihi yüksek seviyesi olan 4.8076 lira seviyesine yükseldi. Gram altın 165.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.72 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalardaki sorun Türkiye'ye yönelik algı şeklinde ancak gelinen seviyelere baktığımızda özellikle tahvil piyasasında bu aynı zamanda bir fırsat anlamına da gelebilir ki dün bunu bir miktar gördük. Ancak TL için aynı iyimserliliği söylemek için erken diyebiliriz. Tek olumlu gelişme dolardaki zayıflama" dedi. Geçen hafta başlayan ve bu haftanın ilk iki gününde de devam eden satış baskısı dün öğleden sonra ABD'deki siyasi gelişmelerin doları zayıflatmasıyla bir miktar azaldı. Hafta başından bu yana toparlanmaya çalışan dolar, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın dün görevden alınmasının ardından kazanımlarını geri verdi. ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore, Rusya ve İran politikalarında görüş ayrılığı yaşadığı Tillerson'ı dün görevden alarak yerine kendine yakın bir isim olan CIA direktörü Mike Pompeo'yu atadı. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD'de ekonomiyi koruma politikalarının güç kazandığı endişeleriyle gerilerken, ılımlı bir isim olarak tanınan dışişleri bakanını görevden alan ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planlıyor.

Trump yönetiminin attığı bu adımlar yatırımcıların hisse piyasalarından küresel çapta çekilerek güvenli liman varlıklara yönelmelerine yol açtı. Dolar değer yitirken, yatırımcıların yöneldiği tahvil piyasaında getiriler düştü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyerek dün gördüğü bir buçuk ayın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi. En sert kayıplar teknoloji hisselerinde görülüyor. ABD borsaları dün kayıplarla kapandı. S&P 500 yüzde 0.6, Nasdaq yüzde 1 geriledi. ABD borsalarındaki kayıplar Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alarak yerine sert politikalar yanlısı ve kendisine yakın bir isim olan CIA direktörü Mike Pompeo'yu atamasıyla hızlandı.

Bundan kısa bir süre önce Beyaz Saray'da serbest ticaret politikaları yanlısı ekonomi danışmanı Gary Cohn da görevden ayrılmıştı. Ilımlı politikalar yanlısı isimlerin yönetimden ayrılması Beyaz Saray'ın ileride izleyeceği politikalar hakkında belirsizlik yaratıyor.

Citi tarafından yayımlanan değerlendirmede, Trump'ın geçen yıl Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana ABD yönetiminde görevden ayrılan kıdemli danışman ve yetkili sayısının 35'i bulduğuna dikkat çekildi.

Bunlara ek olarak ABD yönetiminden iki kaynak Trump'ın Çin'den ithal bilişim teknolojisi, tüketici elektroniği ve telekom ekipmanlarına tutarı 60 milyar doları bulabilecek gümrük vergisi getirmeyi değerlendirdiğini bildirdi.

Haberin ardından MSCI Japonya dışındaki Asya ülkeleri bilişim teknolojileri endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Yatırımcılar ekonomi ve ticaret alanında koruma politikaları yanlısı yönetimlerin döviz kurunu da politika aracı olarak kullanacağından endişe ediyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)