E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul güçlü yükseldi

Borsa İstanbul güçlü yükseldi
12 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.28 oranında yükselişle 118 bin 411 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda ABD istihdam verisi ile yükseliş gerçekleşti. Ancak ücretlerdeki artışın enflasyondaki artış kadar güçlü olmaması risk iştahını tetikledi. ABD borsaları yüzde 2’ye yakın değer kazandı. Asya borsaları da buna paralel olarak güçlendi.

Bir süredir dar bantta seyreden Borsa İstanbul’un yurtdışı piyasalara paralel yükselişe geçmesi bekleniyordu ve gerçekleşti.

Piyasaların merakla beklediği cari açık verisi de açıklandı ve Ocak ayında 7.1 milyar dolarlık cari açık seviyesine ulaşıldı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.68 oranında yükselişle 117 bin 703 puandan başladı. Açılışla birlikte bankacılık endeksine gelen alımlar Borsa İstanbul'u yukarı taşıdı. Endeks gün ortasına yüzde 1.38 oranında primle 118 bin 528 puandan girdi.

Borsa İstanbul kapanışa doğru yükselişini sürdürdü ve yüzde 1.28 oranında yükselişle 118 bin 411 puandan kapandı.

Bankacılık endeksinde gün içinde yükseliş yüzde 2'yi aştı.

Gün içinde en düşük 117 bin 703 puan, en yüksek 118 bin 787 puan seviyesi görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 12/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 12/03/2018

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD'de istihdamın beklentilerin üzerinde artış kaydettiği, ücretlerin ise enflasyonda hızlanma endişelerini kuvvetlendirecek kadar güçlü olmadığını gösteren ve risk iştahını kuvvetlendiren verinin ardından Wall Street'i izleyerek yüzde 1'in üzerinde yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.3 primle art arda üçüncü günde de yükseliş kaydetti. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ise yüzde 0.4 artıda bulunuyor. ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam 313,000 ile beklentilerden güçlü artış kaydederken, saatlik ücretlerde yıllık artışın hız kaybederek yüzde 2.6'ya indi. ABD borsaları günü yüzde 1.7'nin üzerinde primle tamamladı. Enflasyonda yükseliş baskısı olarak görülen ücret artışının ivme kaybetmesi Fed'in gelecek haftaki toplantısında bu yıl üç adet olan faiz artırım tahminini dörde yükselteceği beklentisini hafifletti.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Fed'in gelecek haftaki toplantısında bu yıl üç adet olan faiz artırım tahminini dörde yükselteceği beklentisini hafifleten ABD verileri sonrası yönünü sınırlı aşağı çeviren dolar/TL güne 3.80'in hemen üzerinde başladı. Bugün dış piyasada takip edilecek bir veri gündemi bulunmazken iç piyasada Ocak ayına ilişkin cari açık verisi açıklandı. Cari açık Ocak ayında 7.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam 313 bin 000 ile beklentilerden güçlü artış kaydederken, saatlik ücretlerde yıllık artış hız kaybederek yüzde 2.6'ya indi. Enflasyonda yükseliş baskısı olarak görülen ücret artışının ivme kaybetmesi Fed'in gelecek haftaki toplantısında bu yıl üç adet olan faiz artırım tahminini dörde yükselteceği beklentisini hafifletti.

Cari açık verisinin ardından dolar kademeli olarak artışa geçti. Dolar haftaya 3.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:06 itibariyle 3.8349 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.8065 lira, en yüksek 3.8444 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.7274 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2324 seviyesinde. Gram altın 162.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 13.68 seviyesinde.

Piyasalarda geçen hafta veri akışının oldukça yoğundu. Hafta başında Şubat ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde açıklanırken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin altında olan kredi notunu bir kademe daha düşürdü. Bu gelişmeler dolar/TL'de dalgalanmaya, tahvil faizlerin de ise yükselişe neden oldu. Yurtdışında ise ABD'de ticaret savaşlarına yönelik endişeler, Kuzey ve Güney Kore'nin 10 yıldan uzun bir sürenin ardından tekrar görüşecek olması ve ABD ile Kuzey Kore liderlerinin Mayıs ayında görüşme ihtimali küresel olarak piyasaları dalgalandırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)