E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
08 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif primli başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.24 oranında kayıpla 116 bin 567 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda ABD Başkanı Trump’ın çelik ve alüminyuma getireceği gümrük vergisi etkili olurken iç piyasada ise Moody’s’in Türkiye’nin notunu bir basamak indirmesi ana gündem maddesi oldu.

Moody's Türkiye'nin Ba1 olan kredi notunu Ba2'ye düşürerek, görünümünü "negatiften" "durağana" çevirdi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.10 oranında yükselişle 116 bin 962 puandan başladı. Moody's'in not indirimini umursamayan Borsa İstanbul dar banda sıkıştı ve gün ortasına yüzde 0.18 oranında primle 117 bin 50 puandan girdi.

Kapanışa doğru dalgalı seyir izleyen endeks günü yüzde 0.24 oranında düşüşle 116 bin 567 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 116 bin 520 puan, en yüksek 117 bin 395 puan seviyesi görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 08/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 08/03/2018

DOLAR MOODY’S’LE GÜÇLENDİ

Dolar/TL Moody's'in dün Türkiye'nin kredi notunu sürpriz şekilde indirmesinin ardından bu sabah yükselirken; gün içinde kur ve faizde yükselişin biraz daha devam edebileceği, ancak notun zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında olması nedeniyle çok ciddi tepki görülmeyebileceği belirtiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin Ba1 olan kredi notunu Ba2'ye düşürerek, görünümünü "negatiften" "durağana" çevirdi.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, Türkiye'nin 2016 sonunda yatırım yapılabilir notunu kaybettiğini ve piyasalarda çok sert bir etki yarattığını söyleyerek, "Bu nedenle bugünkü kararın piyasalar üzerinde çok büyük bir negatif etkisinin olacağını tahmin etmiyorum. Ama yeniden yatırım yapılabilir notu almak gittikçe uzaklaşıyor. Bu da ülkenin finansal anlamda kırılganlığını artıracak bir husus" dedi. Küresel risk iştahının canlı olduğu zamanlarda bunun pek hissedilmeyebileceğini ancak risk iştahının bozulduğu dönemlerde Türkiye'yi kırılgan ekonomiler listesinde ilk sıralara yükseltebilecek bir durum olduğunu söyleyen Keresteci, "Bu adımın asıl negatif etkisi şirketler üzerinde olabilir. Zira, Moody's hâlâ bazı Türk şirketlerini yatırım yapılabilir olarak notluyor. Bu karar sonrasında şirketlerin notlarını koruyabilmeleri zor ki bu da yurtdışı kaynaklı borçlanmalarını ve maliyetlerini olumsuz etkileyebilir" dedi.

Moody's tarafından dün gece yapılan açıklamada temel yapısal reformlardaki gecikme ve para politikasının etkinliğindeki erozyona bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı ve yüksek cari açık, yüksek dış borç, yükselen global faizler ve politik riskler çerçevesinde dış şokların yarattığı artan risklere dikkat çekildi.

Moody's'in not indirim kararını "sürpriz bir gelişme" olarak nitelendiren bir bankacı da, "Bu kararın Türkiye-ABD ilişkilerinin gidişatını yansıttığını düşünüyorum zira ekonomik açıdan bir yıl öncesinden farklı bir yerde değiliz, durup dururken dış kırılganlığa işaret edilmesi çok anlamlı değil. Piyasa not artırımı zaten beklemiyordu ama Ba1 ile Ba2 arasında temelde çok fark da yok zaten" dedi ve şöyle devam etti: "Haber dün gece saatlerinde geldiğinden henüz piyasada çok ciddi bir tepki yok, gün içinde kurda bir miktar daha yükseliş tepkisi görürüz. Faiz tarafı zaten TCMB'nin kararı sonrası tatsızdı, 5-10 baz puan daha yukarı gidebilir. Hisse tarafında da tepki veririz ama sonrasında küresel piyasaları izlemeye devam ederiz."

Dolar güne bu gelişme ile birlikte 3.80 lira seviyesinden başladı. Saat 17:13 itibariyle 3.8098 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.7938 lira, en yüksek 3.8214 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.7250 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2392 seviyesinde. Gram altın 162.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.45 seviyesinde.

EURO REKOR TAZELEDİ

Moody's'in not indirim kararı sonrası dolar 3.82'ye çıkarken, ECB'nin faiz kararından önce euro 4.7392 ile TL karşısında tarihi zirvesini gördü.

ECB'nin faizi sabit tutması ile birlikte eurodaki güçlenme devam etti. Euro gün içinde en düşük 4.7096 lira, en yüksek 4.7446 lira seviyesini gördü.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma gümrük vergileri getirmeyi planladığı bir ortamda küresel ticaret savaşları yaşanacağına ilişkin endişelerin başlıca ortaklarının bu uygulamadan muaf tutulacağı sinyalleriyle azalmasından destek buldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 yükseldi. S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 1 düşüş kaydettikten sonra teknoloji hisselerinin desteğiyle sadece yüzde 0.05 düşüşle 2,726.8 ile kapandı. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders'ın Trump'ın çelik ve alüminyuma getirmeyi planladığı ağır gümrük vergilerinden Kanada ve Meksika ve bazı ülkelerin muaf tutulabileceğini belirtmesiyle Wall Street kayıplarını toparladı. Bu açıklama Trump'ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn'un dün görevden ayrılmasının Trump yönetiminin daha korumacı politikalara yöneleceğine ilişkin endişeleri azalttı. Trump'ın bu vergileri devreye almak için bugün halka açıklama yapması bekleniyor ancak bir Beyaz Saray yetkilisine göre, belgelerin yasal süreçle açıklığa kavuşturulması gerektiği için bu açıklama yarın da yapılabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • South Park 08 Mart 2018 19:59

    Büyük kağıtlar petkim aselsan tupras vb çok sar bantta gidip geliyor. Nerde işe yaramaz şirket var tavan tavan gidiyor. Durdurmak için mecbur işlem yasağı getiriyorlar.

  • kötükedi şerafettin08 Mart 2018 19:25

    batı çimentodan çok pis kokular yAYILmaya başlamış herkesin diline düşmeye başladılar..hisselerdeki anormal durum..yönetimin anırmal teememtüüü sü.**zarar bilançolar Devlete vergi ödememe sebebi**ama sonuçta yönetimin muazzam hisseleme vurgunu.**izle incele neler poluyor kim bunlar **

  • hakan08 Mart 2018 14:16

    borsada sağlam şirketlerin gitmediğinin resmi ekgyo. batık şirketlerin değer gördüğünün resmi ekgyo.

  • melih08 Mart 2018 13:59

    emlak gene düşmüş gerçekten noluyo buna neden sürekli düşüyor.

  • zühtü08 Mart 2018 12:42

    düşerse emlak konut düşer gerisi yalan düşer.

  • Bist miş08 Mart 2018 10:50

    Akşama dragi konuşur ondan etkilenir ama 20 şehit veririz sevinir yükselir... ssssss..... BİST'in Türkiye'nin borsası olmadığı çok net

  • Komedi08 Mart 2018 10:24

    🤣🤣🤣moody s not düşürmüş pozitif 🤣🤣🤣 karaktersiz bizim borsamız harbi yaa... 20 şehit veririz pozitif olur... not düşer pozitif hayret yaa