E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafif primli kapandı---

Borsa İstanbul hafif primli kapandı

Borsa İstanbul hafif primli kapandı
28 Şubat 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.10 oranında primle 118 bin 950 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Fed Başkanı Jerome Powell’ın dün yapmış olduğu açıklamalar küresel piyasalarda sarsıntıya neden oldu. 2018 yılında 3 faiz artışı olabileceğini dile getiren Powell, Mart ayında faiz artışının gelebileceğinin sinyalini verdi. Bunun yanısıra 4.5 trilyon dolar büyüklüğünde olan Fed'in bilançosunu Powell 2.5-3 trilyon dolar bandına gerileteceğini de söyledi.

Bu nedenle dolar küresel piyasalarda güç kazanırken hisse piyasalarında satışlar görülmeye başlandı. ABD, Asya ve Japonya piyasaları düşüş yaşadı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında düşüşle 118 bin 428 puandan başladı. Açılışın ardından negatif tarafta yataya yakın durumda kalan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.06 oranında yükselişle 118 bin 905 puandan girdi.

Bir süredir dar banttan kurtulamayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.10 oranında yükselişle 118 bin 950 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 118 bin 314 puan, en yüksek 119 bin 245 puan seviyesi görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 28/02/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 28/02/2018

DOLAR POWELL İLE YÜKSELİŞTE

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleriyle 3.81'i aşarak iki haftanın zirvesine çıktı.

Jeopolitik risklere paralel geçen hafta dalgalı bir seyir izledikten sonra bu haftaya sakin başlayan dolar/TL Powell'ın açıklamalarıyla dün önce günün en yüksek seviyesinin ardından da 14 Şubat'tan beri ilk kez 3.8167'ye yükseldi.

Fed Başkanı Powell, dün akşam Temsilciler Meclisi'ne yaptığı konuşmada merkez bankasının faizlerde kademeli artırım tutumunda değişiklik olmadığına işaret etti. Ancak siyasetçilerin sorularına verdiği yanıtlarda ekonomik büyümenin güçlendiğini ifade etmesinin ardından bu yıl üç yerine dört faiz artırım yapılacağı yönündeki fiyatlama kuvvetlendi. Powell sorulara verdiği yanıtlarda, "Aralık ayındaki toplantıdan bu yana olan gelişmeleri hesaba katarak Mart ayındaki toplantıya yeni faiz patikası tahminlerimizi hazırlayacağız... Kendi açımdan bakınca enflasyonun hedefe doğru yükseldiğine yönelik görüşüme olan güvenimi artıracak bazı veriler gördük. Ayrıca dünya çapında güçlenme ve maliye politikalarının ekonomi için daha destekleyici olduğunu gördük" dedi. Bu açıklamaların ardından küresel piyasalarda dolar kazançlarını artırarak üç haftanın zirvesine yaklaştı.

Dolar güne 3.80 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 18:05 itibariyle 3.8041 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7963 lira, en yüksek 3.8181 lira seviyesinden işlem gördü.

Euro 4.6446 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2204 seviyesinde. Gram altın 161 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.03 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALARA DOLAR DARBESİ

Asya borsaları Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleri ve Çin'de beklentilerin altında kalan imalat sektörü verisinin etkisiyle geriledi. ABD borsaları da Powell'ın açıklamaları sonrası yüzde 1 ekside kapanarak üç hafta önceki sert satışlardan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.2 ekside seyrediyor. Endeks ay başında küresel hisse piyasalarında görülen satışlardan bu yana bir miktar toparlanmasına karşılık Şubat ayını yüzde 4.5 ekside kapatmaya hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin bir miktar değer kazanması sonucu yüzde 1 ekside seyrederken, S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 ekside bulunuyor. Fed Başkanı Powell, dün akşam Temsilciler Meclisi'ne yaptığı konuşmada merkez bankasının faizlerde kademeli artırım tutumunda değişiklik olmadığına işaret etti. Ancak siyasetçilerin sorularına verdiği yanıtlarda ekonomik büyümenin güçlendiğini ifade etmesinin ardından bu yıl üç yerine dört faiz artırım yapılacağı yönündeki fiyatlama kuvvetlendi. Powell sorulara verdiği yanıtlarda, "Aralık ayındaki toplantıdan bu yana olan gelişmeleri hesaba katarak Mart ayındaki toplantıya yeni faiz patikası tahminlerimizi hazırlayacağız... Kendi açımdan bakınca enflasyonun hedefe doğru yükseldiğine yönelik görüşüme olan güvenimi artıracak bazı veriler gördük. Ayrıca dünya çapında güçlenme ve maliye politikalarının ekonomi için daha destekleyici olduğunu gördük" dedi. Güne hafif satıcılı başlayan Asya borsalarındaki düşüş Çin imalat sanayinin Şubat'ta bir buçuk yılın en zayıf büyümeyi kaydettiğini gösteren verinin ardından hızlandı. Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayında 50.3 ile beklentilerin altında bir değer aldı. Ancak analistler yeni ay yılı tatilleri ve hava kirliliğini azaltmak için fabrikaların kapatılması gibi geçici unsurların endeksi etkilemiş olabileceğini, Çin ekonomisi hakkında fikir edinmek için Mart ayını beklemek gerektiğini ifade ettiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ28 Şubat 2018 19:09

    BU SERMAYE PİYASASI VE SİYASİ EKONOMİ TİÇARİ HAVUZA GÜVENEN VAR MI?

  • Sen28 Şubat 2018 21:17

    Geçen 120 bin destek yapılıyor diyordun piyasa 112 bin e düştü hala ne yazıyorsun Kartal kardeş bırak bu işi

  • Goldaşzede28 Şubat 2018 18:55

    KY uğramadığı BİST te yabancıların ve portföyündeki hisseler ve patron hisseleri 3 nesil sonrasına miras olarak kalır.

  • eko28 Şubat 2018 13:26

    Borsa verilere göre hareket etmiyor resmen üçkağıt ekonomisi uyguluyor inandırıcilığını yitirdi yakında kokusu çıkar

  • Okie Dokie28 Şubat 2018 12:33

    Yılan gibi yatay yatay gidiyor. Sinsice derinden derinden.

  • ins borsa_varant28 Şubat 2018 10:22

    Genelde aşağı eğilim yukarı tepkilerin olduğu akşam saatlerinde destek arayan bir piyasa günü olabilir