E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul güçlü yükseldi

Borsa İstanbul güçlü yükseldi
21 Şubat 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul, bankacılık endeksine gelen alımların etkisiyle yüzde 2.54 oranında yükselişle 116 bin 315 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul küresel piyasalardaki dalgalı seyre, jeopolitik risklere rağmen yükselişle günü tamamladı.

Türk askerinin Afrin'e ilerleyişi sürüyor ve dün rejim yanlısı milislerin Afrin'e girmesini Türk topçuları engelledi.

Rejim güçlerinin Afrin'e girmeden püskürtülmesi haberi piyasalara olumlu yansıdı.

Borsa İstanbul güne yüzde 1.40 oranında yükselişle 115 bin 21 puandan başladı. Açılışın ardından pozitif seyrini sürdüren endeks gün ortasına yüzde 1.67 oranında primle 115 bin 326 puandan girdi.

Bankacılık endeksi yüzde 4'e yakın primli seyretti ve Borsa İstanbul'a ivme kazandırdı.

Endeks günü yüzde 2.54 oranında yükselişle 116 bin 315 puandan tamamladı.

BİST gün içinde en düşük 114 bin 748 puan, en yüksek 116 bin 315 puan seviyesini gördü.

KÜRESEL PİYASALAR

Dolar ABD Hazine tahvil faizlerinin dört yılın zirvelerine yakın seyrinden destek bularak değer kazanırken, güne zayıf başlangıç yapan Asya borsaları Nikkei endeksinin desteğiyle yükselişe geçti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi kayıplarla kapanan Wall Street'i izleyerek güne yüzde 0.1 düşüşle başladıktan sonra yüzde 0.5 artıya geçti. Doların yen karşısında değer kazanmasına paralel olarak ihracatçı şirket hisselerindeki alımlarla yükselen Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 kadar yükseldikten sonra kazanımlarını geri verdi. ABD borsaları ise art arda altı gün süren kazanımların ardından dün Walmart hisselerindeki satışların baskısıyla ekside kapandı. Amazon ve mikro işlemci üreticilerinin hisselerindeki alımlar ise Nasdaq'ın günü yatay bitirmesini sağladı. ABD borsaları bu ay başında tarihi zirvelere çıktıktan sonra Hazine tahvil getirilerinde durmayan yükselişin yarattığı kaygılarla keskin düşüşler kaydetti. Fed'in bu yıl tahmin edilenden daha fazla sayıda faiz artırımı yapacağı endişeleri tahvil faizlerini yukarı itiyor. Hazine tahvil getirileri yatırımcıların portföylerinde bu hafta ABD devletinin yapacağı 258 milyar dolar tutarındaki geniş kapsamlı borçlanmaya yer açmalarının etkisiyle tekrar dört yılın zirvelerine çıktı. İhracın dün akşam saatlerinde tamamlanan 179 milyar dolarlık bölümü öncesinde Hazine tahvillerinin getirileri bazı vadelerde dokuz yıldan uzun bir sürenin zirvesine yükseldi. Bugün ve yarın yapılacak ihalelerde ABD Hazinesi yaklaşık 60 milyar dolar daha borçlanacak. ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişte devletin borçlanmayı artırmasının da etkisi bulunuyor. Hazine Bakanlığı geçen yıl kabul edilen vergi indirimi yasası ve gelecek iki yılda federal harcamaları artıracak bütçe anlaşmasının ardından bütçe açığının artacağı beklentisiyle borçlanmayı artırdı. Yüksek getiriler dolara destek veriyor. 

DOLARDA GEVŞEME GERÇEKLEŞİYOR

Artan jeopolitik endişelerle dün sert yükselerek 3.80'in üzerine çıkan dolar/TL'de Suriye gelişmeleri, küresel piyasalar izlenecek. Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonu devam ederken dün Suriye hükümeti yanlısı savaşçıların Halep'ten Afrin bölgesine girmeye başladığı ve Türkiye'nin karşılık verdiği haberiyle BIST-100 endeksi günü yüzde 2'nin üzerinde kayıpla tamamlamış dolar/TL de sert yükselmişti.

Dolar/TL 3.77'li seviyelerden 3.78'li seviyelere yükselirken değer kaybını hızlandıran bir diğer etken ise Suriye devlet haber ajansı SANA Türkiye'yi savaçıların Afrin'e girdiği geçiş noktası yakınlarına top ateşi açmakla suçlaması oldu. Bu gelişme sonrası kur 3.80'in üzerini test etti. TL'nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 1'i aştı.
Dolar/TL , bu gelişmelerle dün 3.8120'ye kadar yükseldi ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybedenlerin başında geldi.

Dolar güne 3.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 3.7876 lirada seyrediyor. Açılışın ardından en düşük 3.7825 lira, en yüksek 3.8088 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6693 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2323 seviyesinde. Gram altın 162.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.04 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam saatlerine doğru bazı Şii milis güçlerinin Afrin'e doğru hareketliliğinin tespit edildiğini, top atışlarının yapılması üzerine geri dönmek durumunda kaldıklarını açıkladı. Dün Lübnan'ın Hizbullah grubunun yönettiği askeri medya birimi Suriye hükümetini destekleyen "halk birlikleri"nin Türkiye'nin sınır ötesi harekat yürüttüğü Suriye'nin Afrin bölgesine girmeye başladıklarını bildirdi. Suriye devlet medyası SANA ise Türk birliklerin Suriye hükümeti yanlısı güçlere Afrin bölgesine giriş yapmalarının ardından top ateşi açtığını duyurmuştu. Erdoğan Suriye rejimine bağlı güçlerin Afrin'e girmesi için rejimle YPG arasında bir anlaşma sağlandığına dair haberlerin çıkmasının ardından Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Jeopolitik gelişmelerin yanında küresel gelişmeler de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor. Piyasalar bu hafta bugün açıklanacak olan Fed tutanakları ile Cuma günü açıklanması beklenen S&P'nin Türkiye değerlendirmesini bekliyor.

Dolar yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmalarının etkisiyle geçen hafta gördüğü üç yılın dip seviyelerinden toparlandıktan sonra bugün artıda seyrediyor. Yatırımcılar ise Ocak ayı sonunda yapılan Fed toplantısının gece saatlerinde açıklanacak tutanaklarını bekliyorlar. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü üç yılın dip seviyesi olan 88.251'i görmesinden bu yana yüzde 1.7 yükseldi. Endeks Asya piyasalarında yüzde 0.1 artıda 89.789'da bulunuyor. Uzmanlar bugün TSİ 22:00'de yayımlanacak tutanaklarda sıkılaştırma yanlısı bir eğilim görülmesi halinde bunun doları destekleyeceğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baris buber21 Şubat 2018 21:25

    Kime gore yukseldi milleti bosaltip yukardan mal satma eylemleri gitmeyen kar eden 100 lerce hisse senedi var ve hala yatirimcilar bu hisselerde zararda iken borsa 200 gorse ne olur

  • eko21 Şubat 2018 18:52

    Bu hızla 150 bine gider kim tutar seni birgün öyle birgün böyle kumar makinesine döndü çok güzel böyle borsa dostlar başına

  • ferat21 Şubat 2018 18:45

    milleti borsaya çekmeye çalışıyorlar.

  • sezgin21 Şubat 2018 12:58

    batık ekgyo tahtası kapanırmı.

  • Erdal21 Şubat 2018 10:18

    Yavaş yavaş satış baskısından çıkmaya çalışan bi piyasa aklıma yatıyor arada bir panik küçük satışlar olabilir... şahsi düşüncemdir buna göre pozisyon almayın kendi şeklinizi kurun

  • Ahmet Emrehan21 Şubat 2018 18:29

    Çift taraflı faiz artarken ne kadar yukselebilir ki borsa ustelik limitlere gelişken kısaca zor