E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
20 Şubat 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul, Afrin'de yaşanan gelişmeler sonrası düşüşe geçti ve yüzde 2.11 oranında kayıpla 113 bin 432 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalar karışık seyir içine girdi. Dün ABD ve Çin piyasalarının tatil olması nedeniyle Asya piyasaları geçtiğimiz haftaya göre oluşan fiyatlamalarla hareket etti ve hafif gerileme eğilimi gösterdi.

Doların gelişmekte olan para birimleri karşısında yükselişe geçmesi de hisse piyasalarına olan talebi azaltmaya başladı.

Borsa İstanbul’da ise jeopolitik riskler ön plana çıkmaya başladı. Suriye’nin Afrin’e askeri harekatta bulunması ihtimali ile birlikte Borsa İstanbul’da dün güç kaybı yaşandı ve aynı durum bugün de tekrar etti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.35 oranında yükselişle 116 bin 286 puandan başladı. Açılışın ardından endekste bir miktar gerileme oldu ancak yine de pozitif tarafta duruşunu korudu. Endeks gün ortasına yüzde 0.07 oranında yükselişle 115 bin 967 puandan girdi.

Kapanışa doğru Suriye rejim askerlerinin Afrin'e girmeye başladığı iddiasının ardından satışlar gelmeye başladı. Bununla birlikte Suriye'nin rejim güçlerinin Afrin'e girdiği noktayı Türk jetleri bombalamaya başladığı yönelik haberler satışları hızlandırdı. Daha sonra bu iddialar yalanlanarak Esad yanlısı milislerin, TSK'nın topçu atışı sonrası geri çekildiği bildirildi.

Endeks günü yüzde 2.11 oranında düşüşle 113 bin 432 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 113 bin 267 puan, en yüksek 116 bin 926 puan seviyesi görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 20/02/2018

Günün önemli şirket haberleri 20/02/2018

DOLAR AFRİN’E ODAKLANDI

Suriye'de hükümet yanlısı güçlerin Türkiye'nin sınır ötesi harekat yürüttüğü Afrin bölgesine gireceği yönündeki haberlerin ardından dün dolar/TL yönünü yukarı çevirirken, jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalardaki hareketler izlenecek. Reuters'a Pazar günü bilgi veren Suriyeli Kürt bir yetkili, Afrin'deki Kürt güçlerin bölgeyi sınır ötesi harekat yürüten Türkiye'ye karşı savunabilmek amacıyla Suriye ordusunun bölgeye girişi için Şam yönetimi ile anlaştığını söylemişti. Ancak Suriyeli Kürt YPG milis kuvvetleri Afrin'i sınır ötesi harekat yürüten Türkiye'ye karşı savunabilmek amacıyla Suriye ordusunun bölgeye girişi için Şam yönetimi ile anlaşmaya varıldığını yalanladı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da haberlerin gerçek dışı olduğunu belirterek, Rejim'in YPG'yi savunmak için Afrin'e kuvvet göndermesinin bölgeyi felakete sürükleyeceğini söyledi. Dün konuyla ilgili haber akışı dolar/TL'nin dün 3.76 seviyesinin üzerine çıkmasına neden olmuştu. Yurtdışı piyasalarda Asya borsaları, Avrupa hisse senedi piyasalarının kazanımlarını sona erdirmesinin ardından son dönemdeki toparlanmasını sürdüremeyerek gerilerken, dolar üç yılın dip seviyelerinden yükselmeye başladı. Ancak ABD bütçe açığının artmasının ekonomiye zarar verebileceği endişelerinin artması doları baskı altında tutuyor. ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, küresel piyasalarda doların zayıflığı, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri açısından olumluyken, dolar/TL'de risk unsurları arasında jeopolitik haber akışının da izlendiğini söyledi. Uslu, Trump yönetiminin ticaret politikasındaki korumacı yaklaşımının, ABD Hazine Bakanı'nın zayıf doların ülkenin dış ticareti için olumlu olduğunu söylemesi ve ABD'de artan bütçe açığına dair endişelerin küresel piyasalarda dolara güvenin azalmasındaki başlıca unsurlar olarak sıraladı. Uslu, "Dolar/TL'nin bugün ağırlıklı olarak 3.75 seviyesinin üzerinde kalacağını düşünüyorum. Önemli direnç seviyeleri ise 50 günlük ve 100 günlük basit hareketli ortalamalarının bulunduğu 3.7860 ve 3.7955 seviyeleri. 10 yıllık tahvil faizinde ise bugün yüzde 11.85-12.05 aralığında hareket bekliyorum" dedi. Piyasalar bu hafta yarın açıklanacak olan Fed tutanakları ile Cuma günü açıklanması beklenen S&P'nin Türkiye değerlendirmesini bekliyor. Hazine bugün altı yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek.

Dolar güne 3.76 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 17:57 itibariyle 3.7922 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7552 lira, en yüksek 3.8039 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6912 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2344 seviyesinde. Gram altın 163.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.04 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, Avrupa hisse senedi piyasalarının kazanımlarını sona erdirmesinin ardından son dönemdeki toparlanmasını sürdüremeyerek gerilerken, dolar üç yılın dip seviyelerinden yükselmeye başladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 geriledi. Avustralya borsası yüzde 0.3, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.7 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.85 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise art arda üç gün kazanım kaydettikten sonra yüzde 1.25 geriledi. Avrupa çapında 600 büyük şirketi izleyen pan-Avrupa STOXX endeksi art arda üç gün yükseldikten sonra temel tüketici ürünleri hisselerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 0.6 geriledi. ABD piyasaları dün tatil dolayısıyla kapalıydı ve dikkatler Wall Street'in işlem görmeye başladığında toparlanmasını sürdürüp sürdüremeyeceğine çevrildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BREXIT.FİYATLANIYOR20 Şubat 2018 22:23

    BORSADAKİ ALIMLAR SATIŞ FIRSATI.....SATIN BORSAYI....

  • ereneren20 Şubat 2018 21:45

    Endexte istenen dip 107bin bahaneler buldukca panikletip sattiriyorlar korkanlara. Tas gibi duruyorum vkgyomla

  • Mahallenin Delisi20 Şubat 2018 21:05

    "Erdal" "Tusem"in yorumuna çemkirmişsiniz ancak düşecek, balon var vs. denildiğinde yine çekmiriyorsunuz. Bu arada birileri kaybetmezse azınlıkta kalan diğerleri kazanamaz. "Erdal" sizin porföy danışmanınızsa başka tabi! :D

  • Numan Budaklı20 Şubat 2018 20:05

    Noldi şimdi afrin mafrin sonra cuma kredi derecelendirme notu vs....İyi haberler gelemezse 103 bin sanki görülecek gibi.Yine de düşmesini istemem ama negatif malzeme o kadar çok ki aşağı basmaya çalışıyorlar.Belki bugünlerde en iyi haber Afrinin kuşatılması ve kontrolün tamamen Türkiyeye geçmesi güzel bir haber olur.bakalım zaman gösterecek. (al-sat tavsiyesi değildir)

  • tusem20 Şubat 2018 18:26

    olması gereken yenı oluyor borsanın bu puanda olması zaten ŞİŞİRMEYDİ..balon patlayacaktı....daha tam patlamadı onuda söyleyim...

  • Ozi20 Şubat 2018 21:08

    Cahil ve ukala

  • erdal20 Şubat 2018 19:02

    çok biliyosanız erken haber verinde satalım :) :) :)

  • Erdal20 Şubat 2018 11:54

    Büyük oynayanların buralardan alım yapacağını düşünmüyorum

  • Baskı20 Şubat 2018 11:46

    Bugün baskı altındaymış gibi görünüyor

  • K220 Şubat 2018 10:43

    ELİM KIRILAYDI HALKBANKI AL DEMESEYDİM NE LANET BANKAYMIŞ.................................

  • demirkan 20 Şubat 2018 18:27

    HALK BANK HERZAMAN KAZANDIRIR. 15.300 DEN DÜŞÜŞE BAŞLAYALI DAHA NE OLDU. NİSAN 11 DEN SONRA YÜKSELİŞ BAŞLAR.BİRAZ SABIR.