E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
05 Şubat 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.07 oranında düşüşle 116 bin 852 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bugün en kritik veri olan enflasyona odaklanmıştı. Ancak enflasyonun düşük gelmesi de endeksin yükselmesine neden olmadı.

TÜİK'in verilerine göre Ocak'ta ÜFE aylık yüzde 0.99, yıllık 12.14 yüzde, TÜFE aylık yüzde 1.02, yıllık yüzde 10.35 oranında gerçekleşti.

Küresel piyasalarda da enflasyon verilerine ilişkin beklentiler nedeniyle düşüşler yaşandı.
Enflasyondaki yükselişin tahvil faizlerine de yansıyacağı beklentisi küresel piyasalarda sert satışlara neden oldu.

Endeks güne yüzde 0.33 oranında düşüşle 117 bin 724 puandan başladı. Negatif alandan çıkamayan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.18 oranında düşüşle 117 bin 911 puandan girdi.

Kapanışa doğru satışlarını hızlandıran endeks günü yüzde 1.07 oranında düşüşle 116 bin 852 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 116 bin 587 puan, en yüksek 118 bin 121 puan seviyesi görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 05/02/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 05/02/2018

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

ABD tarım dışı istihdam verisiyle Cuma günü yönünü yukarı çeviren dolar/TL güne Cuma günü yükseldiği seviyelerden başladı. Bankacılar bugün Ocak ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerinin en önemli iç gündem maddesi olacağını belirttiler. ABD faizlerindeki ve dolar endeksindeki dalgalanmaları yansıtarak yılbaşından bugüne 3.72-3.85 bandında dalgalanan dolar/TL Cuma günü güne 3.74 civarında başlamış ABD verileriyle 3.7650'nin üzerinde Cuma gününü tamamlamıştı.

ABD'de Cuma günü açıklanan ve saatlik ücretlerin 8 buçuk yıldan uzun bir sürenin en yüksek artışını kaydettiğini gösteren tarım dışı istihdam verisi enflasyon beklentilerinin yükselmesine yol açtı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi ise Cuma günü 7 baz puana yakın yükseldikten sonra yüzde 2.86 ile dört yılın zirvesinde seyrederken, iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.162 ile yaklaşık dokuz yılın zirvesine yükselerek hisse senedi piyasalarından daha yüksek getiri sunuyor. Tarım dışı istihdam verisi Ocak ayı sonlarında 88.438'e kadar gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gören doların nefes almasını sağladı. Dolar, Cuma günü tahvil faizlerinde sert yükselişe ve enflasyonun yükseleceği beklentisine yol açan güçlü ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında değer kazandıktan sonra Asya piyasalarında yatay seyrediyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü ABD'de çalışan ücretlerinin sekiz buçuk yıldan uzun sürenin en keskin artışını kaydettiğini gösteren verinin ardından yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra bugün 89.127 ile yatay seyrediyor.

Dolar güne 3.76 lira seviyesinde başlangıç yaptı. Saat 18:07 itibariyle 3.7687 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7562 lira, en yüksek 3.7752 lira seviyesini gördü.

Euro 4.6762 liradan işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2407 seviyesinde. Gram altın 161.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.88 seviyesinde.

Bankacılar ABD faizleri ve dolar başta olmak üzere küresel gelişmelerin TL üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğini, bunun yanında jeopolitik gelişmelerin de yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Altında yatay seyir

KÜRESEL PİYASALARDA ENFLASYON DÜŞÜŞÜ

Asya borsaları, enflasyonun yükseleceği endişesiyle yükselen tahvil faizlerine paralel olarak haftaya bir yıldan uzun bir sürenin en keskin düşüşüyle başladı. Tahvil faizlerindeki yükseliş rekor seviyelerdeki Wall Street'in de geçen hafta sert gerilemesine neden olduğu gibi büyük merkez bankalarının para politikasını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağı yönünde spekülasyonu da beraberinde getirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 2 gerileyerek 586.25 puana kadar indikten sonra yüzde 1.6 ekside 589 puanda bulunuyor. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları Asya'daki işlemler için sert olarak kabul edilebilecek bir oran olan yüzde 0.4 gerileyerek ABD piyasalarının açılışında kayıpların süreceğine işaret etti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.4, Avustralya borsası yüzde 1.7, Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 1.1 geriledi. ABD'de Cuma günü açıklanan ve saatlik ücretlerin 8 buçuk yıldan uzun bir sürenin en yüksek artışını kaydettiğini gösteren tarım dışı istihdam verisi enflasyon beklentilerinin yükselmesine yol açtı. Vadeli piyasalarda buna tepki olarak Fed'in bu yıl üç veya daha fazla defa faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi ise Cuma günü 7 baz puana yakın yükseldikten sonra yüzde 2.86 ile dört yılın zirvesinde seyrederken, iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.162 ile yaklaşık dokuz yılın zirvesine yükselerek hisse senedi piyasalarından daha yüksek getiri sunuyor. Dow Jones endeksindeki hisselerin ortalama temettü getirisi ise yüzde 2.13 düzeyinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)