E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
22 Ocak 2018 - 09:55 borsagundem.com

Afrin operasyonunu umursamayan Borsa İstanbul günü yüzde 1.81 oranında yükselişle 117 bin 235 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz haftayı karışık seyirle geçirip düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul’da Afrin operasyonunun etkisi görülmedi ve yükselişle kapanış yaptı.

PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin yokedilmesine yönelik yapılan operasyon kapsamında TSK hem havadan hem de karadan bombardıman yapıyor.

Dolar kurunda da Afrin operasyonu nedeniyle açılışta yükseliş olsa da gün sonunda gerileme yaşandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.43 oranında yükselişle 115 bin 639 puandan başladı. Açılışın hemen ardından alımlar kuvvetlendi ve yüzde 1'e yakın prim yaşandı. Kısa süre sonra endekste gevşeme yaşandı. Gün ortasına yüzde 0.39 oranıdna yükselişle 115 bin 592 puandan girdi.

Bankacılık endeksine gelen alımlar ile birlikte endekste toparlanma eğilimi görüldü. 

Afrin operasyonunun etkisi görülmeyen Borsa İstanbul günü yüzde 1.81 oranında yükselişle 117 bin 235 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 2'yi aştı.

Açılışın ardından en düşük 115 bin 288 puan, en yüksek 117 bin 246 puan görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 22/01/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 22/01/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL bir süredir beklenen Afrin sınır ötesi askeri operasyonunun hafta sonu başlatılması ardından yükselerek bu sabah 3.83 civarında hareket ederken, TL'deki değer kaybı eğilimi sürebilir. Piyasada operasyona ilişkin gelişmeler ile diplomasi tarafına yansımaları takip ediliyor. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önce hava ardından kara harekatı ile başlayan operasyonu en kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini, Başbakan Binali Yıldırım da Suriye içinde 30 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını açıkladı. Operasyonun başlamasının hemen ardından ABD, Rusya, İran gibi ülkelerin diplomatik temsilcilerine bilgi verilirken, çeşitli ülkelerden "itidal" çağrısı geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

QNB Finansbank notunda, Afrin operasyonun uzun bir zaman alabileceği ve külfetli olabileceği belirtilerek, "Her ne kadar ABD'nin tepkisi şu ana kadar temkinli olsa da operasyonun Menbiç'e genişlemesi halinde iki ülke arasında gerilim ortaya çıkabilir. Afrin'in aksine Menbiç'in doğrudan ABD ile bağlantısı bulunuyor. Her ne kadar operasyon önceden haber verilmiş olsa da haber akışı önümüzdeki dönemde yatırımcılar için endişe kaynağı olabilir ve TL'nin benzer varlıklara göre daha kötü performans göstermesine neden olabilir" denildi. ABD'nin YPG-PYD unsurlarıyla Suriye'de bir "sınır güvenlik gücü" oluşturacağı açıklaması bu güçlerden uzun süredir rahatsız olan Ankara'da sert tepkiyle karşılanmış ve Afrin'deki YPG-PYD unsurlarının "temizlenmesi" amacıyla bir operasyon başlatılacağı gerek Erdoğan gerekse diğer yetkililer tarafından açıklanmıştı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye'nin Suriye'de YPG'ye yönelik hava saldırılarına başlamadan önce ABD'ye haber verdiğini ve bundan sonra ne olacağı hakkında Washington ile Ankara'nın irtibat halinde bulunduğunu ifade etti.

Piyasaların geçen hafta izlediği bir diğer konu olan Fitch değerlendirmesinde kurum, Türkiye'nin BB+ olan yatırım yapılabilir düzeyin bir altındaki kredi notunu teyit etti ve durağan olan not görünümünde değişiklik yapmadı. Dolar bugünkü işlemlerde ABD'de kamu hizmetlerinin ödeneksizlikten askıya alınması kaynaklı kayıplarını ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle kısmen geri kazandı. ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin Senato liderleri kamu hizmetlerinin iki gün önce durmasına neden olan anlaşmazlığın çözümü için dün görüştüler. Ancak Senato'da kamu hizmetlerine geçici ödenek ayrılması için bugün TSİ 09.00'da yapılması planlanan oylama iptal edilerek TSİ 20.00'ye alındı. Bu durumda ABD piyasaları açıldığında federal hükümet hizmetleri hâlâ askıda olacak. Devlet hizmetlerinin kısa süreli askıya alınmasının yakın vadede ekonomiye asgari etkisi olması beklense de, uzmanlar Washington'daki anlaşmazlığın uzun sürmesi halinde yatırımcıların ABD varlıklarına ilgisinin azalabileceğine dikkat çekiyorlar.

Saat 16:27 itibariyle dolar 3.7990 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7980 lira, en yüksek 3.8508 lira görüldü.

Euro ise 4.6534 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2245 seviyesinde.

Gram altın 162.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.50 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR GERİLEDİ

ABD borsa vadeli işlemleri, Asya borsaları ve dolar ABD'de Başkan Donald Trump ile Demokratlar arasında göçmen politikaları hakkındaki görüş ayrılığı nedeniyle kamu hizmetlerinin ödeneksizlikten durdurulması sonrası geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 ekside bulunuyor. S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.1 gerilerken, ABD'nin Hazine tahvil getirileri yükseldi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.672'ye kadar yükselerek üç buçuk yılın zirvesini gördü. ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin Senato liderleri kamu hizmetlerinin iki gün önce durmasına neden olan anlaşmazlığın çözümü için dün görüştüler. Ancak Senato'da kamu hizmetlerine geçici ödenek ayrılması için bugün TSİ 09.00'da yapılması planlanan oylama iptal edilerek TSİ 20.00'ye alındı. Bu durumda ABD piyasaları açıldığında federal hükümet hizmetleri hâlâ askıda olacak. Devlet hizmetlerinin kısa süreli askıya alınmasının yakın vadede ekonomiye asgari etkisi olması beklense de, uzmanlar Washington'daki anlaşmazlığın uzun sürmesi halinde yatırımcıların ABD varlıklarına ilgisinin azalabileceğine dikkat çekiyorlar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)