E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
19 Ocak 2018 - 09:55 borsagundem.com

Afrin'e yapılacak operasyonun etkisiyle Borsa İstanbul günü yüzde 1.46 oranında düşüşle 115 bin 147 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası faiz kararını dün açıkladı. Para Politikası Kurulu faizi sabit tuttu. Faiz kararından öte Merkez Bankası, enflasyonda düşüş görülse de sıkı para politikasının süreceğini açıkladı. Bu gelişme ile birlikte dolar düşüşe geçmişti. Jeopolitik riskler de önem arz ediyor.

Bugün ise Fitch’ten Türkiye için not değerlendirmesi bekleniyor. 

Borsa İstanbul güne yüzde 0.11 oranında düşüşle 116 bin 724 puandan başladı. Gün ortasına doğru Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Afrin'e askeri operasyonun kesinlikle olacağını ve operasyon öncesi muhtemel kayıpların en aza indirilmesi için gerekli tüm şartların olgunlaştırılması gerektiğini belirtti. Bu açıklamaların akabinde Borsa İstanbul'a gelen satışlar hızlandı. Endeks gün ortasına yüzde 0.98 oranında düşüşle 115 bin 716 puandan girdi.

Kapanışa kadar negatif tarafta olan endeks günü yüzde 1.46 oranında düşüşle 115 bin 147 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 114 bin 926 puan, en yüksek 117 bin 64 puan görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 19/01/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 19/01/2018

DOLAR GÜÇLENDİ

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün enflasyonda baz etkisiyle düşüş görülse bile sıkı duruşunu koruyacağı mesajı vermesinin ardından dolar/TL sabah saatlerinde gerilemişti.Piyasalarda Afrin operasyonu nedeniyle jeopolitik riskler yakından izleniyor. Yurtiçinde bugün Fitch'in piyasa kapanışından sonra açıklanması beklenen olası Türkiye kredi notu değerlendirmesi bekleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyon görünümünün "baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız" değerlendirileceği vurgusu yaparken, bu durum, enflasyonda gelecek aylarda devam etmesi beklenen baz etkisi kaynaklı düşüşe rağmen sıkı duruşun korunacağı algısı yarattı. TCMB metninde 2017 Aralık'ta "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" şeklindeki ifade Ocak 2018'te, "Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" olarak değiştirildi. Bu durum TL için pozitif bir hava yaratırken, PPK açıklaması öncesi 3.80 civarında işlem gören dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.7582'ye kadar geriledikten sonra bu sabah güne 3.7700 lira seviyesinden başladı.

Düşüş seyri kısa süren dolar saat 18:10 itibariyle dolar 3.8064 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7610 lira, en yüksek 3.8070 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6641 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2251 seviyesinde. Gram altın 163.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 13.56 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları rekor seviyelere yükseldi, ancak Wall Street'deki kayıplar bu yükselişi sınırladı. ABD hükümetinin kapanabilmesine ilişkin endişeler ise doları baskı altında bıraktı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 artışla rekor seviyeye yükseldi. Endeks bu hafta yüzde 1.2 yükseldi. Dünya hisse senedi piyasaları küresel ekonominin güçlü büyüyeceği ve şirket kârlarının artacağı beklentisiyle yıl başından bu yana yükseliyor. Ekonomik güven Çin ekonomik büyümesinin 2017'de yedi yıldır ilk kez arttığını gösteren veriden destek buldu. Avustralya borsası yüzde 0.1 gerilerken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yatay seyrediyor ve Japonya'nın Nikkei endeksi ise dün yüzde 0.3 yükseldi.Şanghay yüzde 0.5 yükseldi. Wall Street sanayi ve faiz oranına duyarlı sektörlerdeki kayıpların teknoloji hisselerindeki marjinal kazançları dengelemesiyle geriledi. Dow endeksi yüzde 0.37 düşüşle rekor seviyelerden geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur Aker19 Ocak 2018 23:55

    Bence fazla abartıldı daha önceki operasyonlara benzer bir operasyon düzenlenebilir.Bence bugünlerde operasyon olmaz çünkü Ruslar askerlerini çektiklerini yalanladılar.Operasyon öncesi Ruslar askerlerini çekeceklerdir aynı şekilde Abd de askerlerini çekecektir.Bunlar olmadan Türkiyenin operasyon düzenlemeyecektir.Yani doğrusuda budur.

  • demirkan 19 Ocak 2018 14:52

    DOLDUR BOŞALT TAKTİĞİ.3 BİN AŞAĞI 6 BİN YUKARI.İŞİMİZ İYİ GARDAŞ.

  • Hdhhhe19 Ocak 2018 14:05

    Kıyametin başlangıcı

  • Okie Dokie19 Ocak 2018 13:00

    Yerli ve milli kardeşlerimizin paralarını yiyorlar borsada. Afiyet olsun.

  • ...19 Ocak 2018 12:43

    herkes alıştı olaya. bilgisivar. artık cuma gunu bugun... operasyon başlar.. açıklamalar pazartesi gunune kadar gevşer rayına oturur... sistem böyle olur bence... cuma gunu akşama doğru silah ve mihimmat desteği avantajı kullanılır. girilir diye düşünüyorum. gece teknolojı avantajı var malum...ama hava gücü olayı nasıl olacak? onu anlayamıyorum...o bakımdan obüsler karadan içeri girip, bazı hava unsurlarını yada yabancı askeri unsurlarıda hedefi içine alınca havadan giriş yaparız bence, malum bizi vurursan, bende vurabilirim tehdidi için... Allah Türkü Korusun.