E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
16 Ocak 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul gün ortasından itibaren yükselişe geçti ve yüzde 2.01 oranında primle 114 bin 418 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz günü sert düşüşle kapayan Borsa İstanbul bugün ABD'den gelen açıklamanın etkisiyle gün ortasının ardından tepki alımları ile yükselişe geçti. Perşembe günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı ve Fitch'in Cuma günü yapacağı Türkiye notu değerlendirmesi piyasalarda baskı yaratmıştı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.40 oranında düşüşle 111 bin 708 puandan başladı. Açılışın ardından negatif tarafta seyrini sürdüren endeks gün ortasına doğru toparlandı ve yüzde 0.37 oranında yükselişle 112 bin 579 puandan ilk seansı tamamladı.

Pentagon'dan Türkiye'nin Afrin'de yapacağı operasyona ilişkin açıklama yapıldı. Koalisyon sözcüsü Ryan Dillon, bugünkü basın toplantısında Türkiye'nin muhtemel harekâtı için Pentagon'un engel olmayacağını söyledi. Haberi duyuran gazeteci Wladimir van Wilgenburg, Dillon’un kendi sorusuna "Afrin, koalisyonun operasyon alanı içerisinde değil" yanıtını verdiğini belirtti.

Borsa İstanbul ise bu haberle birlikte yükselişine başladı. Bankacılık endeksine gelen alımların da yükselişi desteklediği görüldü.

Dünkü yüzde 2'lik kaybı silen Borsa İstanbul günü yüzde 2.01 oranında primle 114 bin 418 puandan kapadı. İşlem hacmi 8.4 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 2.80 oranında primle kapandı. Akbank yüzde 2.71 oranında yükselişle 9.84 lira, Garanti Bankası yüzde 3.93 oranında primle 10.25 lira, İş Bankası yüzde 1.31 oranında primle 6.96 lira, Vakıfbank yüzde 1.64 oranında primle 6.81 lira, Yapı Kredi ise yüzde 2.10 oranında primle 4.38 lira seviyesinden günü tamamladı.

Gün içinde en düşük 111 bin 107 puan, en yüksek 114 bin 475 puan seviyesi görüldü.

DOLAR 2018’İN ZİRVESİNDEN GERİLEDİ

Jeopolitik risklerdeki artış ve ABD ile ilişkilerin daha da gerileyeceği endişeleriyle dolar/TL 3.82'yi aşarak yılın en yüksek seviyesinde güne başladı. Kurda dün başlayan benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de bu sabah da devam etti. Küresel piyasalarda dolar, piyasaların küresel toparlanmanın ABD büyümesini aşacağına ve ECB liderliğindeki diğer büyük merkez bankalarının gevşek para stratejisini beklenenden daha hızlı bir şekilde sıkılaştırmaya teşvik edeceğine gittikçe daha fazla güvenmesiyle değer kaybediyor. Dolar endeksi dün Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviye olan 90.279'u gördükten sonra bugün 90.540 seviyesinde bulunuyor. Dolardaki değer kaybı gelişmekte olan ülke para birimlerine olan risk iştahını artırıyor. Ancak jeopolitik gelişmeler nedeniyle benzer para birimlerinde yaşanan iyimserlik TL'ye yansımıyor. ABD önderliğindeki İslam Devleti Örgütü (İD) ile mücadele koalisyonu, Suriye'de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklarken; sınır gücünün varlığı Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi artırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün ABD'nin Türkiye sınırları boyunca bir terör ordusu kurduğunu ikrar ettiğini Türkiye'ye düşenin ise bu terör ordusunu daha doğmadan boğmak olduğunu söyledi. Suriye'de 2011'den bu yana süregelen iç savaşın az sayıda kazananı arasında ülkenin büyük kesiminde özerklik sağlamaya çalışan Suriyeli Kürt gruplar bulunuyor. ABD'nin SDG'ye olan desteği YPG'yi terör örgütü olarak niteleyen Türkiye ile ilişkilerinde büyük baskı yaratıyor. Bankacılar, Suriye sınırında yaşanabileceklere ilişkin endişelerin artmasının Türkiye piyasalarına da yansıdığını; dolar endeksinde yaşanan düşüşlere karşın jeopolitik endişelerin TL'de bu etkinin görülmemesindeki en önemli belirleyici olduğunu söylediler. TL dün dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Dolar/TL dün 3.79 civarında günü tamamlarken bu sabah 3.8340'a kadar yükselerek 29 Aralık 2017'den beri en yüksek seviyede işlem gördü.

Saat 18:10 itibariyle Dolar 3.7882 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.7852 lira, en yüksek 3.8340 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6302 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2226 seviyesinde. Gram altın 162.5 liradan alıcı buluyor.

Küresel ve jeopolitik gelişmelerin yön verdiği piyasalarda bu hafta Perşembe günkü açıklanacak olan PPK kararları ve Cuma günkü Fitch'in Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesi de izleniyor. Reuters anketine göre TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı ile enflasyondaki yükselişin sürmesini önlemek adına Aralık ayında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık geç likidite penceresi (GLP) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artışının ardından Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor. 

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları ilk işlemlerdeki hafif kayıplarından toparlanarak yükselirken; euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı beklentilerinin artmasıyla üç yılın zirvesine yakın seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.4 yükseldi. ABD piyasaları dün tatil dolayısıyla kapalıydı. Avustralya borsası madencilik hisselerinin düşük seyir izleyen Çin demir cevheri fiyatlarının baskısı altında kalmasıyla yüzde 0.3 geriledi. Madencilik devleri BHP Billiton Ltd ve Rio Tinto Ltd'nin her birinin yüzde 1'den fazla gerilemesiyle madencilik endeksi yüzde 0.8 düştü. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin yükselişine ara vermesiyle yüzde 0.8 yükselirken, şirket bilançolarının güçlü olacağına ilişkin beklentiler risk iştahını destekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)