E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul banka hisseleriyle düştü---

Borsa İstanbul banka hisseleriyle düştü

Borsa İstanbul banka hisseleriyle düştü
25 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Gün içinde dalgalı seyreden BİST uzun süredir görmediği 100 bin puanı aştı. BİST günü yüzde 0.26 oranında düşüşle 99 bin 292 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul gün içinde dalgalı seyretti. BİST'i başlangıçta destekleyen banka hisseleri kapanışa doğru düşüşe yöneltti. 

BİST güne yüzde 0.55 oranında yükselişle 100 bin 96 puandan başladı. Endeks, 22 Haziran 2017'de ilk kez 100 bin puanı aşmıştı.

100 bin puanın üzerinde tutunamayan BİST kısa süre sonra kar satışlarıyla karşılaştı.

BİST gün ortasına yüzde 0.16 oranında yükselişle 99 bin 705 puandan girdi.

Gün ortasının ardından dar bantta dalgalı seyreden BİST'te banka hisselerin satış geldi. Bankacılık endeksi yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. 

Borsa İstanbul günü yüzde 0.26 oranında düşüşle 99 bin 292 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 636 puan, en yüksek 100 bin 180 puanı gördü.

100 bin puanı aşan BİST bugün ise 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan ABD’li rahip Brunson’un salıverileceği beklentisi destekleyebilir. Brunson’ın davası 12 Ekim’de görülecek. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türk yetkililerle bu hafta Brunson’la ilgili görüşme gerçekleştirileceğini söyledi. Bu gelişme ile birlikte dolar kurunda sert düşüş yaşandı ve 6.05 liraya kadar gerileme görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’ye gitti. Ülke başkanları ile ikili görüşme gerçekleştiren Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşüp görüşmeyeceği henüz belli değil.

Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin ise olumlu beklentiler artıyor. Özellikle banka ve reel sektörü destekleyecek olan programın etkilerinin önümüzdeki aylarda görülmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı etkisiyle geriledi. Almanya’da ise büyümenin bu yıl yavaşlaması bekleniyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 25/09/2018

Günün önemli şirket haberleri 25/09/2018

DOLAR KARIŞIK SEYREDİYOR

Dolar/TL, dün gelişmekte olan ülke para birimlerine girişler ve Türk bankacılık sektörüne ilişkin artan iyimserlikle sert geriledikten sonra bugün 6.15 civarında güne başladı. Bankacılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği ABD'de gerçekleştireceği temasların yakından takip edildiğini, Hazine borçlanmalarının da izlendiğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti takip edilirken BİST'te banka hisselerine gelen satışla birlikte dolar kurunda yükseliş meydana geldi. Saat 18:06 itibariyle dolar/TL 6,1870 seviyesinde bulunuyor.  Dolar/TL, bugün en düşük 6,0686, en yüksek 6,2244 seviyesini gördü. Euro ise 7.2912 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1780 seviyesinde. Gram altın 239.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.55 seviyesinde. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türk yetkililerle bu hafta Türkiye'de ev hapsinde bulunan ABD'li rahip Andrew Brunson'ın geleceğine dair görüşmeler yapılmasını beklediğini söylemesiyle birlikte TL'deki değer kazancı hızlandı. Kur bu açıklamanın ardından illikit piyasada 6.0497'ye kadar gerilese de, bu düşüş kalıcı olmadı.

TL'nin dün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 2'yi aşarken, gelişmekte olan para birimleri arasında Cuma günü en çok değer kaybeden para birimi olan TL dün ise en çok değer kazanan oldu. Bu gelişmede bankacılık sektörüne ilişkin beklentiler belirleyici oldu.

Bankacılık sektörüne yönelik dün başlatılan mali durum tespit çalışmasının verdiği iyimserlik ve sorunlara karşı olası atılacak adımların beklentisiyle banka hisseleri dün yüzde 5'in üzerinde primliydi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek, 2 yıl vadeli sukuk ile borçlanacak. Hazine'nin TL cinsi sukuk ihracında 1.7 milyar TL borçlanması bekleniyor. Sukuk ihracında 6 aylık dönemsel kira oranı yüzde 12.20 olacak.

Küresel piyasalarda ise dolar euro ve yen karşısında küçük kazanımlar kaydederken; yatırımcılar bu haftaki toplantısında faizleri artıracağı tahmin edilen Fed'in vereceği politika ipuçlarını bekliyorlar ve finansal piyasalar ABD-Çin ticaret gerilimi konusunda endişeli.

Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euro bölgesi enflasyonu ve ücret artışına ilişkin güven duyduğunu ifade etmesinin ardından dün üç buçuk ayın zirvesini gördükten sonra hafif geriledi.

Fed'in günün ilerleyen saatlerinde başlayacak iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını 2015 sonlarından bu yana sekizinci kez artırması bekleniyor.

Piyasalar, 2019 yılına yönelik görünümün daha az net olmasına rağmen, yılsonundan önce başka bir faiz artırımı daha fiyatlıyorlar.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.68 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 18.69 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD ve Çin'in yeni gümrük vergilerinin yanı sıra petrol fiyatlarının dört yılın zirvesine yaklaşmasının küresel büyümeye yönelik risk endişelerini artırmasıyla değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Ancak Japonya'nın Nikkei endeksi düşüş eğiliminin aksine yaklaşık yüzde 0.2 yükseldi.
Şanghay Composite yüzde 0.5, Avustralya borsası yüzde 0.3 geriledi. Hong Kong piyasaları tatil dolayısıyla kapalı.
Çin ve ABD'nin birbirlerinin mallarına getirdiği yeni gümrük vergileri dün yürürlüğe girdierken; her iki taraf uzlaşma istemiyor gibi görünmesi yatırımlara ve küresel ticarete zarar verebilecek uzun bir savaş riskini artırıyor.
Dow Jones endeksi yaklaşık yüzde 0.7 ve S&P 500 yüzde 0.35 geriledi. Gerilim ortamı bu hafta Fed'in beklenen faiz artırımı ve ABD Adalet Bakanı yardımcısı Rod Rosenstein'in geleceğine dair belirsizlik öncesinde temkinliliği artırdı. Rosenstein, 2016 başkanlık seçimlerinde Rusya'nın rolüne ilişkin özel soruşturmayı denetliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)