E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
06 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif yükselişle başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.37 oranında düşüşle 98 bin 733 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Güçlenmeye başlayan Borsa İstanbul gün açılışını yükselişle yaptı ancak kapanışta kar satışı etkisiyle çok az kayıp yaşadı. BİST güne yüzde 0.21 oranında yükselişle 99 bin 301 puandan başladı.

Dolardaki düşüşe rağmen Borsa İstanbul güç kazanamadı. Güçsüz seyre yönelen Borsa İstanbul açılıştaki hafif primini sildi. Kar satışlarıyla karşılaşan BİST gün ortasına yüzde 0.48 oranında düşüşle 98 bin 619 puandan girdi.

Gün ortasından sonra Borsa İstanbul'da satış eğilimi devam etti. Kapanışa doğru kayıplarını biraz toparlasa da günü yüzde 0.37 oranında düşüşle 98 bin 733 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 109 puan, en yüksek 99 bin 806 puan seviyesi görüldü.

Pazartesi günü açıklanacak olan Bakanlar Kurulu öncesinde hisse piyasasında yukarı yönlü hareket görülürken döviz tarafında ise düşüş hakim oluyor.

Yüksek gelen enflasyona ilişkin ise hükümet tarafından adım atılacağı her defasında tekrarlanıyor. Ancak önümüzdeki faiz kararında, analistler Merkez Bankası’nın aksiyon almasını bekliyor.

Küresel piyasalarda ise ticaret savaşından geri adım atma beklentileri sona erdi ve resmen ABD ile Çin arasında ticaret savaşının başlamasıyla birlikte Asya, ABD ve Avrupa borsalarında yükseliş yaşandı.

Günün önemli şirket haberleri 06/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 06/07/2018

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

Gelişmekte olan piyasalara gözlenen girişler ve içeride OHAL'in kaldırılacağına yönelik beklentilerle dolar/TL dün 4.60'in altını görürken, küresel piyasalardaki gelişmeler izleniyor.

Dolar güne 4.60 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle 4.5772 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.5756 lira, en yüksek 4.6189 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.3850 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1756 seviyesinde. Gram altın 184.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.87 seviyesinde.

Küresel ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler risk iştahı üzerinde baskı yarattığından piyasaların odağında. ABD'nin Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında 800'den fazla ürüne getirdiği gümrük vergisi TSİ 0701 itibariyle yürürlüğe girdi. Çin ticaret bakanlığı ise ABD'nin gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesinin kısa bir süre ardından misillemede bulunmak zorunda kaldığını açıkladı.

Dolar ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle başlıca para birimleri karşısında gerilerken, yatırımcılar temkinli olmaya devam ediyor. Piyasa dikkatleri günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

Yurtiçinde bugün saat 1730'da Haziran ayı Hazine nakit dengesi açıklanacak. Yurtdışında ise saat 1530'da ABD tarım dışı istihdam, işsizlik, saatlik ücretler ve dış ticaret dengesi verileri açıklanacak.

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin etmesi ardından cumhurbaşkanlığı kabinesi de açıklanacak. Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin "bilinen ve piyasa dostu" isimler olmalarının önemli oluğunu belirterek, yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyor. Reuters'ta 26 Haziran'da yayınlanan bir haberde "Yatırımcılar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede yeniden görev alıp almayacağını ve Maliye Bakanı Naci Ağbal veya eski bakan Ali Babacan gibi piyasa dostu isimlerin atanıp atanmayacağını görmek istiyorlar. Bu isimler pragmatik reformların gerçekleşme ihtimalinin arttığına işaret edebilir" denilmişti.

Tüketici fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesine ulaşırken, çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarındaki sert artışların da ardından TCMB'nin Temmuz toplantısında faiz artırımı yapacağı beklentileri artıyor.

Ancak büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı beklentilerinin olduğu bir ortamda TCMB'nin 24 Temmuz'daki toplantıda nasıl bir adım atacağı oldukça kritik. Tahvil bono piyasasında da son dönemde sert yükseliş hareketleri gözleniyor. Geçen hafta Perşembe günü yüzde 16.20'ye kadar gerileyen, enflasyon verisi öncesinde yüzde 16.98 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün tarihi zirve olan yüzde 17.74 seviyesine kadar yükseldi.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.70, valörde son işlemde yüzde 17.51 seviyesindeydi.
Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi dün yüzde 20.02'ye kadar yükselerek 10 yılın zirvesine geldi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.94, valörde son işlemde yüzde 19.89 seviyesindeydi.
Bluebay Asset'ten Timothy Ash, dün yazdığı notta, enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin ne zaman duracağına dair endişeler, Hazine'nin son borçlanma programını revize etmesi, yeni ekonomi ekibinde yer alacak isimlere yönelik belirsizlik ile Erdoğan'ın faiz oranları konusundaki görüşleri ve bu konuda TCMB'yi ne kadar zorlayacağına yönelik devam eden endişelerin faiz tarafında baskı yarattığını söylemişti.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD'nin Çin'den ithal ürünlere getirdiği gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle dalgalandı. Yatırımcılar bu gümrük vergisinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını başlatabileceğinden endişe ediyorlar. ABD'nin Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında 800'den fazla ürüne getirdiği gümrük vergisi TSİ 07:01 itibariyle yürürlüğe girdi.

ABD Başkan Donald Trump, Çin'den ithal toplam 500 milyar dolardan fazla ürüne gümrük vergisi uygulanabileceği tehdidinde bulundu. Bu rakam ABD'nin geçen yıl Çin'den yaptığı toplam ithalat miktarına denk geliyor.

Çin ticaret bakanlığı, ABD'nin gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesinin kısa bir süre ardından misillemede bulunmak zorunda kaldığını açıkladı. Buna göre Çin otomobil ve tarım ürünleri de dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 34 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirilecek.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi önce artıya sonra eksiye geçtikten sonra şu anda yüzde 0.5 artıda bulunuyor. Endeks 7 Haziran'dan bu yana ise yüzde 9 geriledi.

Shanghai Composite gümrük vergisi yürürlüğe girmeden önce yüzde 0.3 ekside bulunurken, seans arasında gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi sonrası öğleden sonra seansında yüzde 1.2 artıda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi dün üç ayın dip seviyesinde kapandıktan sonra Washington ve Avrupa Birliği'nin otomobil gümrük vergilerinde uzlaşma arayışında olabileceği işaretleriyle otomobil üreticiler hisselerinin desteğiyle yüzde 1.1 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DarkNight06 Temmuz 2018 21:51

    Hafif düsüle degil düsüsle kapadi degil mi , isinize gelince hafif primli acarsiniz ama hafif düsüsle kapadi diye manset atamazsiniz.

  • emrah06 Temmuz 2018 18:58

    ASELSANI 40 LİRADAN ADAM İÇİN EN DANDİK OLAN ASELSANDIR. SEN 19 DAN ALDLIĞINDAN KURBAN KESMEN GEREKİR.

  • demirkan 06 Temmuz 2018 23:33

    SENİN BAHSETTİYİN HER HİSSE İÇİN GEÇERLİ. ÖNEM Lİ OLAN ZAMANLAMA. ŞU ANDA TEPEDEN 0/60 DÜŞEN.OKADAR HİSSE VARKİ. YUKARI HIZLI TEPKİ VERECEK HİSSE BULMAK LÂZIM. VE SAĞLAM HİSSE BULMAK GEREK.

  • mahir06 Temmuz 2018 12:11

    100 İ geçmek için sebep yoktu dün satmak lazım demiştim geçmiş olsun.

  • demirkan 06 Temmuz 2018 15:31

    19.100 DEN ALDIM 26.500 ZÜ ÖRDÜ. NEYE SATACAM KARDEŞİM ASELSAN GİBİ HİSSEYİ?. YENİ ESNE 60.000 . SENİN GİBİ DANDİK HİSSE ALMIYORUM BEN.

  • bak şimdi..06 Temmuz 2018 10:28

    kervansaraydaki yolsuzlugı hırsızlığı sahtekarlıgı da bı haber yapsanız. bıst itibarı dıye bısey kalmadı rezalet..