E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
05 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif primli başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.07 oranında yükselişle 116 bin 946 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalarda ABD'nin ticaret savaşları etkili oluyor. Küresel piyasalarda ABD Başkanı Trump'ın korumacı yaklaşımları nedeniyle düşüşler etkili olurken dolar güçleniyor.

Günün en kritik verisi olan Şubat ayına ilişkin enflasyon verisi açıklandı ve yüksek geldi. Şubat ayı enflasyon rakamlarını TÜİK açıkladı. TÜİK'in verilerine göre Şubat'ta ÜFE aylık yüzde 2.68 , yıllık yüzde 13.71, TÜFE aylık yüzde 0.73, yıllık yüzde 10.26 olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.03 oranında yükselişle 117 bn 33 puandan başladı. Hafif primli seyreden Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.47 oranında yükselişle 117 bin 409 puandan girdi.

Kapanışa doğru kararsız seyre yönelen endeks günü yüzde 0.07 oranında yükselişle 116 bin 946 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 116 bin 591 puan, en yüksek 117 bin 530 puan seviyesi görüldü.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından küresel bir ticaret savaşı başlayacağı endişeleriyle geriledi. Euro ise İtalya'daki seçimlerden kurulu düzen karşıtı siyasi hareketin hükümet kurabileceği endişesiyle dalgalı seyir izliyor. Geçen haftanın tamamında yüzde 2'nin üzerinde gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyek Şubat ortasından bu yana en düşük seviyeye indi. Yatırımcılar Trump'ın gümrük vergisi kararına diğer ülkelerin cevap vereceğinden ve misilleme politikalarının ticaret savaşına dönüşeceğinden endişe ediyor. Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisi İtalya'da dün yapılan genel seçimlerin ilk sonuç tahminlerine göre hiçbir siyasi ittifak parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı, seçmenler muhalif ve uç partilere yöneldi. Nihai sonuçlar tahminler doğrultusunda açıklanırsa hükümet için uzlaşı kurulması aylar alabilir. Seans boyunda dalgalı seyreden euro, İtalya'daki seçimlerden ortak para birimi bölgesine karşı 5 Yıldız Hareketi'nin en büyük siyasi parti olarak çıkmasının ardından dolar karşısında iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1.2365'ten 1.2323'e geriledi. Ancak Almanya'da Sosyal Demokratların, Başbakan Angela Merkel ile koalisyon kurulmasına güçlü destek vermesi ve seçimlerin beş ay ardından hükümetin kurulmasına kapıyı aralaması euroya destek oluyor.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Geçen hafta yurtdışında risk algısının bozulmasıyla yükselen dolar/TL enflasyon verilerinin ve TCMB'nin faiz kararının açıklanacağı yeni haftaya 3.80'in üzerinde başladı.

Şubat ayına ilişkin enflasyon verisi de açıklandı ve yüksek geldi. Şubat ayı enflasyon rakamlarını TÜİK açıkladı. TÜİK'in verilerine göre Şubat'ta ÜFE aylık yüzde 2.68 , yıllık yüzde 13.71, TÜFE aylık yüzde 0.73, yıllık yüzde 10.26 olarak gerçekleşti.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, enflasyonda devam eden olumlu baz etkisinin de katkısıyla piyasadaki ortalama beklentinin yıllık TÜFE artışının yüzde 10.35'ten yüzde 10'a gerilediği yönünde olduğunu belirterek, "PPK'da ise faiz değişikliği beklenmiyor, ancak yapacağı açıklamada enflasyon ve para politikası görünümüne dair vereceği mesajlar her zaman olduğu gibi ilgiyle takip edilecek" dedi ve şöyle devam etti: "Sabah saatlerinde ağırlıklı olarak enflasyon gerçekleşmesine bağlı hareket etmesini beklediğim dolar/TL'de destek olarak 3.8050 ve 3.7920, direnç olarak ise 3.8240 seviyesini söyleyebilirim. 10 yıllık tahvilin bileşik faizinin ise bugün yüzde 11.85-12.05 aralığındaki hareketini sürdürmesini bekliyorum."

Uslu, bu hafta yurtdışındaki gündemde Perşembe günkü ECB toplantısı, ABD'de Fed yetkililerinin konuşmaları ve Cuma günkü ABD istihdam verisinin öne çıktığına işaret ederek, "Ücretlerdeki büyüme güçlü ve işgücü kazanımları da iyi. Dolayısıyla istihdam verileri, son günlerde piyasalarda destek bulmaya başlayan Fed'den bu yıl dört defa faiz artırımı geleceğine yönelik beklentileri destekleyebilir" dedi. ABD faizlerinin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleri, jeopolitik gelişmeler ve ABD'nin çelik gibi bazı ürünler için ithalat vergisi getirmesinin küresel bir ticaret savaşını tetikleyebileceği endişeleri geçen hafta dolar/TL'de yukarı yönlü bir seyre neden oldu.

Dolar güne 3.81 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 18:05 itibariyle 3.8202 lira seviyesinde seyrediyor. Açılışın ardından en düşük 3.8050 lira, en yüksek 3.8291 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.7104 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2326 seviyesinde.

Gram altın 162.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.21 seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)