E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
03 Temmuz 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.08 oranında artışla 100.522 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Bir önceki tarihi zirve dirençine takılan Borsa İstanbul günü yüzde 0.08 oranında yükselişle 100.522 puan seviyesinden kapattı.Sabah saatlerinde enflasyon verisi ile birlikte yükselen endeks 100.990 zirvesinin hemen alt noktasından geri döndü.Gün boyu kazançlarını korumakta zorlandı.Haziran ayı enflaston rakamları aylık bazda yüzde 0.27 oranında azaldı, yıllık bazda yüzde 10.90'a geriledi.Döviz tarafında öğlen saatlerinde başlıyan bir yükseliş sözkonusu oldu.Küresel piyasalarda doların, ABD Hazine tahvil getirilerinin Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına paralel olarak dokuz ayın en düşük seviyelerinden yükselişe geçmesi TL'yi zayıflattı. ABD faizlerindeki yükselişi ABD'de Haziran ayında ISM İmalat endeksinin beklentilerin üzerinde bir yükseliş göstermesi de destekledi.

BİST-100 gün boyu en düşük 100.438 puanı, en yüksek 100.957 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.45 oranında değer kazandı, sanayi endeksi yüzde 0.04 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 3.755 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yataran hisseler Koza Anadolu, İpek ve Türk Havayolları oldu.

Dolar/TL 3.55'in üzerinde

Sabah 3.52 seviyelerinden işleme başlıyan kur,enflasyon datası sonrası aynı seviyesinni korudu.Öğlen saatlerinde küresel piyasalarda doların değerlenmesiyle yükselişe geçen Dolar/TL 3.5598 seviyesini test etti.Dolar ABD hazine tahvillerinin yükselmesinden güç buldu.Haziran enflasyonu açıklandı.Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10.90'a gerilerken, aylık enflasyon yüzde 0.27 azaldı.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5586 seviyesinde bulunuyor. 

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 

Tüketici fiyat endeksi Haziran'da aylık yüzde 0,27 azaldı, yıllık yüzde 10,90 oldu. Foreks anketinde beklenti aylık %0,00, yıllık %11,20 seviyesindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,27 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,36 artış gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) haziran ayında 54,7'ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin Kasım 2013'ten beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleştiğine işaret etti.
Türkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500 Türkiye 2017 sıralamasında TÜPRAŞ 34,8 milyar lira net satış geliriyle listenin ilk sırasında, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) 32,9 milyar lira net satışla ikinci, OMV Petrol Ofisi ise 30,7 milyar lira satış geliriyle üçüncü sırada yer aldı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bir savaş gemisi tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasında olduğunu belirterek, "İnşallah biz uçak gemimizi de yapacağız" dedi.
Romanya Merkez Bankası(BNRO), faiz oranını değiştirmedi.  NBR'den yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 1,75 olarak bırakıldı. Piyasalarda da faiz oranının değişmesi beklenmiyordu.
TÜİK'in bugün açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, enflasyonun Temmuz ayında daha da gerilemesini beklediklerini bildirdi. Enflasyonun Temmuz ayında gerilemesi beklentisine neden olarak, hükümetin tütün ürünlerinin fiyatlarında artış yapmamasını gösteren Goldman Sachs, tütün-sigara fiyatlarının artmamasının enflasyonu 0,5-0,6 puan azaltacağını öngördü. Bu durumun gıda enflasyondaki baz etkisi ile bir araya geldiğinde manşet enflasyonun Temmezu ayında yüzde 10 civarına gerilemesi olasılığı gördüklerini ifade eden Goldman Sachs, manşet enflasyonun baz etkisiyle Eylül ayında yeniden bir tepe yapacağını tahmin ettiklerini de belirtti. ABD'de imalat sanayi Hazian ayında toparlandı. Bugün açıklanan veriye göre Mayıs'ta 54.9 olan ISM İmalat Sanayi Endeksi Haziran'da 57.8 değerini aldı. Bu, Ağustos 2014'ten beri en yüksek seviye oldu. Beklenti: 55.2'ydi. Endeksin 50'nin üzerinde olması sektörde büyümeye işaret ediyor. 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Katar'a yönelik ambargonun kaldırılması için 4 Arap ülkesi tarafından sunulan talep listesiyle ilgili sürenin dolmasına iki gün kala, Katar Dışişleri Bakanı, aralarında Türk askeri üssünün kapatılmasının da bulunduğu talepleri kabul etmeyeceklerini açıkladı.
İngiltere’de iktidar ile mücadele halinde olan İşçi Partisi, düzenledikleri “Muhafazakarlar Dışarı” yürüyüşünde, muhafazakar kanadın İşçi Partisi karşısında aldığı zafere rağmen, Başbakan Theresa
May’in istifasını istedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre yarım saati aşan telefon görüşmesinde Katar krizinin çözümü ele alındı. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hazırladığı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi 2017 Haziran ayında yüzde 0.06, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 0.09 olarak gerçekleşti.İTO'nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi 2017 Haziran ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 8.71, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 9.70 oldu.Perakende fiyatlar 2017 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.38, toptan fiyatlar ise yüzde 13.07 değişim gösterdi.
Türkiye İMSAD, ekonomi çevreleri tarafından merakla beklenen aylık sektör raporunu açıkladı. Haziran 2017 Sektör Raporu’nda özellikle son 10 yılda inşaat malzemeleri sanayi için çok önemli bir pazar haline gelen Körfez ülkelerindeki kriz öne çıktı. Raporda, Körfez’de Katar ile diğer ülkeler arasında ortaya çıkan ve Türkiye’yi de dolaylı olarak içine alan krizin, Türkiye’nin bu ülkelere yönelik inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyeceği, Körfez ülkelerinin de krizde Katar’a destek veren Türkiye’den ithalatlarını azaltabileceği ifadelerine yer verildi.
Çin, ABD'ye ait savaş gemisi USS Stethem'in Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı alanda yer alan bir adanın yakınından geçtiğini açıkladı.BBC'nin haberine göre, Çin'in iddiasına göre gemi, Paracel
Adaları'nın bir parçası olan Triton Adası'na 12 deniz mili mesafeden geçti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Avrupa Birliği'nin(AB) kredi notunu teyit etti.S&P'den yapılan açıklamaya göre, AB'nin yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'AA', kısa dönem notu 'A-1+' olarak teyit edildi.Kredi notunun görünümü 'Durağan' olarak belirlendi.
Japonya Merkez Bankası tarafından çeyrek dönemlerle yapılan ve Japon iş dünyasının ekonomiye bakışını değerlendiren Tankan araştırmasına göre, imalat sektörünün ekonomiye güveni Haziran'da
sona eren 3 ayda Mart 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.
Fransa'nın Avignon kentindeki bir caminin yakınında, cemaatin camiden ayrıldığı sırada gerçekleştirilen silahlı saldırıda sekiz kişi yaralandı.
ABD Başkanı Donald Trump ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Güney Kore ile işbirliği yaparak Kuzey Kore üzerinde baskının artırılması konusunda anlaştılar.
Asya'nın en büyük ekonomilerinden olan Güney Kore'de ticaret fazlası beklentilerin üzerinde geldi.
Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ticaret fazlası 11,4 milyar dolar oldu. 
Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar'a yönelik ambargoyu kaldırmak için hayata geçirilmesini istedikleri talepleri yerine getirmesi için Doha'ya iki gün ek süre verdi.

Günün önemli şirket haberleri 03/07/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 03/07/2017

 

Petrol bu yılın en uzun yükseliş serisini sürdürdü

 

Altın hisse ve faizdeki yükselişle düşüşünü sürdürdü

 

GÜNÜN ÖNEMLİ VERİLERİ

10.00 Türkiye, haziran ayı TÜFE

10.00 Türkiye, haziran ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, haziran ayı imalat sanayi PMI 

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi PMI 

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı işsizlik

16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI 

17.00 ABD, haziran ayı ISM İmalat Endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı inşaat harcamaları takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)