E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
20 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.06 oranında düşüşle 99.269 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne pozitif başlangıç yapan Borsa İstanbul günü yüzde 0.06 oranında kayıpla 99.269 puan seviyesinden kapattı.İki günlük iyimserliğinin bugün kar satışına çevrildiği görüldü.100 bin puana yaklaşan endeks satışla karşılaşarak kazançlarını koruyamadı.Küresel piyasalarda yaşanan dolar endeksinin değerlenmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme de bunda etkili oldu.Dolar endeksinde Fed açıklamaları sonrası yukarı hareketin devam ettiği görülüyor. Dudley'nin açıklamalarının yanı sıra İngiltere merkez Bankası Başkanı Carney'in açıklamaları da sterlin/dolarda düşüşe neden oldu, bu da dolardaki değerlenmede etkili oldu. Petrolün düşmesi gelişmekte olan ülke paralarına satış getirdi. Petrol fiyatları bazı büyük ihracatçı ülkelerin üretimi artırarak OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını zayıflattığına yönelik haberlerin etkisiyle yedi ayın en düşük seviyelerine indi.

BİST-100 gün boyu en yüksek 99.852 puanı, en düşük 99.041 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.31 oranında kayıpla, sanayi endeksi yüzde 0.18 oranında arttı. Piyasa işlem hacmi 3.403 milyar TL'ye ulaştı. En çok hacim yaratan hisseler Zorlu Enerji, Kiler GYO ve Türk Havayolları oldu.   

Dolar/TL 3.52'nin altında 

Güne 3.51 seviyelerinde başlayan kur, öğleden sonra 3.54 seviyelerinin üzerine çıktı. 3.5438'i test eden kur, en son 1 hafta önce bu seviyeleri görmüştü.Doların küresel piyasalarda değer kazanması ve petrol fiyatlarındaki gerileme gelişmekte olan ülke paralarına satış getirdi.Lira yüzde 0.42 oranında değer kaybetti.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5460 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,88 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,87, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,59 artış gösterdi.

Çin-ABD Diplomasi ve Güvenlik Diyalogu'nun ilk turu, 21 Haziran'da ABD'nin başkenti Washington'da yapılacak. Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Asya ve Pasifik işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Susan Thornton, dün telefonla verdiği bir brifingde, Çin ve ABD'nin diyalog yoluyla fikir ayrılıklarını azaltarak somut kazanımlara odaklanmalarını arzuladığını dile getirdi.

İngiltere Merkez Bankası(BOE) Başkanı Mark Carney, faiz artırmak için uygun bir zaman olmadığını söyledi. Carney Londra'da Mansion House etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Zayıf ücret büyümesi, tüketici harcamaları ve işletme yatırımlarındaki karışık sinyaller, şimdi faiz artışının zamanı olmadığı anlamına geliyor" dedi.

Her yıl iftar davetlerinde üyeleri ile bir araya gelen TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) yönetimi bu yıl da geleneğini sürdürüyor. TÜMSİAD İstanbul Şube Başkanlığının ev sahipliğinde 19 Haziran Pazartesi Mövenpick Hotel'de düzenlenen iftar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımları ile gerçekleşti. STK'ların demokrasinin temel taşlarından olduğunu dile getiren Zeybekci, özellikle iş dünyası örgütlerinin ahilik, ustalık, esnaflık gibi toplumun temel harcı olan ahlakla bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yapısal çerçevenin hazır olması halinde Euro Bölgesi'nin ortak bir maliye bakanı ve bütçesi olması önerisi üzerinde düşünebileceklerini söyledi. Merkel böylece Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un uzun zamandır dile getirdiği Euro Bölgesi reformlarına yeşil ışık yaktı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmak zorunda olduğunu söyledi.Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan Gedikli, "Fitch, Türkiye büyümesini revize etti çünkü zaten notu düşürmeleri de siyasi karardı, ekonomiye operasyondu! Not artışı yapmak  zorundalar!" dedi.
Macaristan Merkez Bankası(MNB), faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Macaristan Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, gösterge 3 aylık mevduat faiz oranı değişmeyerek yüzde 0,90 olarak bırakıldı. Analistler de faizlerin aynı kalacağını bekliyorlardı. ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Haziran ayının haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,8 arttı.Satışlar ilk 3 haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış gösterdi.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Chicago FED Başkanı Charles Evans, ABD'de işsizliğin 16 yılın en düşük seviyesinde olmasına rağmen yumuşak enflasyon ile kademeli olarak faiz artışı ve tahvil azaltma yapmak gerektiğini söyledi.
Evans Fed'in 2017'de iki, üç veya dört kere faiz artırıp artırmaması arasında küçük farklılıklara asılmak istemediğini belirten Evans "Mevcut ekonomik ortamda önemli özellik çok kademeli faiz artışı ve bilançonun yavaş düşürülmesidir" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçen yıl yüzde 2,9 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,7 büyümesini beklediğini açıkladı. Fitch yayınladığı 'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunda, Türkiye ekonomisinin 2018 ve 2019 yılında yüzde 4,1 büyüyeceği tahmin edildi.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonominin bu sene yüzde 2,9, gelecek yıl yüzde 3,1 büyümesinin öngörüldüğünü duyurdu.Fitch'in 'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunda, küresel büyümenin güçlendiği ifade edildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türkiye’nin tepkilerine karşın içinde YPG güçlerini de barındıran Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ağır silahlarla donatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fransa’da bulunan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ukraynalı mevkidaşı Stepan Poltorak ile de bir araya geldi.

Gelişmekte olan piyasalarla ilgili bir araştırma notu yayınlayan Citi, geçen hafta bu piyasalara olan fon akışının temkinli bir görünüm vermesine rağmen yuandaki istikrar ve hisse senetlerine yönelik algıdaki toparlanmanın desteğiyle özellikle Asya'daki piyasaların fon almaya devam edeceğini belirtti.    Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bakanlar, Türkiye ile Ukrayna’nın askeri alanda işbirliğini derinleştirmesi ve ortak askeri sanayi projelerinin hayata geçirilmesi için çabaların artırılması konusunda görüş birliğine vardı.

Brüksel'de bugün başlayan Brexit görüşmelerinin ilk gününde, Britanya'nın temsilcisi Davis, AB'nin teklif ettiği ayrılma programını kabul etti. Britanya'nın Avrupa Birliği'nden çıkış müzakerelerindeki temsilcisi David Davis, Brexit müzakerelerinin ilk gününde, AB'nin öne sürdüğü zaman çizelgesini kabul etti.
Japonya'da imalat sektörünün ekonomiye güveni Nisan ayında gördüğü 10 yılın en yüksek seviyesine Haziran ayında geri döndü.

BOJ'un çeyrek dönemlerde gerçekleştirdiği Tankan araştırmasıyla yüksek korelasyon gösteren güven araştırmasına göre, hem imalat, hem de hizmet sektörünün güveni yükseldi.
Brezilya'da Haziran ayının ilk 18 gününde 3 milyar 585 milyon dolar ticaret fazlası verildi.Brezilya Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bu dönemde ihracat 10 milyar 279 milyon dolar olurken, ithalat 6 milyar 693 milyon dolar olarak gerçekleşti.

  Avrupa Birliği (AB), mevcut şartlar altında Türkiye ile yeni başlık açılmama kararın sadık kalmayı sürdüreceğini ve bundan sonraki sürecin Ankara'nın atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi.  Avustralya 2017 yılının ilk çeyrek döneminde konut fiyatları piyasa tahminlerine paralel bir artış gösterdi. Avustralya İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ilk çeyrek dönemde bir önceki döneme göre konut fiyat endeksi yüzde 2,2 arttı. Piyasa beklentisi de aynı yöndeydi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de hava kuvvetlerinin faaliyet gösterdiği alanlarda uçan her uçağın ya da insansız hava aracının hedef alınacağını açıkladı.

Günün önemli şirket haberleri 20/06/2017

 

Petrol 45 dolar seviyesinin altında dalgalandı

 

Altın, Fed yorumlarıyla 1 ayın en düşüğüne geriledi

 

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)