E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan rekor kapanış ---

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış
02 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 haftanın son işlem gününde rekor seviyeden yüzde 1.54 oranında yükselerek 98.867 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Dünya borsalarındaki yükselişlerin etkisiyle güne pozitif başlayan Borsa İstanbul yeni bir rekor daha kırarak günü yüzde 1.54 oranında yükselerek 98.867 puan seviyesinden tamamladı.Bist endeksi zirvesini 98.794 puandan 98.867 puana taşıdı ve gördüğü en yüksek seviyeden kapanış yaptı. ABD'de tarım dışı istihdam artışı Mayıs ayında yavaşlayarak 138,000 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, saatlik ücret artışları Nisan'daki benzer bir şekilde Mayıs'ta da yüzde 0.2 yükseldi.Yükselişte Fed'in Haziran'dan sonra seri faiz artırım ihtimalini zora girmiş olabileceği beklentisi etkili oldu.Tüm gün içinde Borsa İstanbul en düşük 97.992 puanı, en yüksek 98.867 puan seviyesini gördü.Bankacılık endeksi yüzde 1.54 oranında değer kazandı,sanayi endeksi yüzde 1.80 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 4.570 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları,Garanti ve Eczacıbaşı İlac oldu.

Dolar/TL 3.51 seviyesinde

Sabah açılışını 3.5289 seviyesinden yapan kur gün içinde 3.53 seviyelerinde kaldı.ABD istihdam datasının beklentileriden kötü gelmesiyle sert bir düşüş yaşayarak 3.5137 seviyesini test etti.Bu seviye yılın en düşük seviyesi oldu.Küresel piyasalrda Dolar endeksinin düşüş göstermesi TL'nin değerlenmesine destek veriyor.En düşük 3.5106'yi test eden kur saat 18:05 itibariyle 3.5130 seviyesinde bulunuyor.

ABD tarım dışı istihdam beklentinin altında

 

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Gümrük Bakanlığı verilerine göre, Mayıs ayında dış ticaret açığı, % 49,47 artarak 7 milyar 654 milyon dolar oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,49 oranında, ithalat ise % 21,39 oranında arttı.2017 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat, % 9,49 artarak 13 milyar 224 milyon dolar, ithalat, % 21,39 artarak 20 milyar 878 milyon dolar, dış ticaret hacmi, % 16,48 artarak 34 milyar 101 milyon dolar,dış ticaret açığı, % 49,47 artarak 7 milyar 654 milyon dolar oldu.
Beyaz Saray, çoğu Müslüman 7 ülke için getirilen seyahat yasağının yeniden yürürlüğe girmesi amacıyla ABD Yüksek Mahkemesi'ne iki acil başvuru yaptı.
Kuzey ülkeleri İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda Başbakanları ABD Devlet Başkanı Donald Trump’a gönderdikleri ortak mektup ile ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmemesini talep ettiler.
The Telegraph gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre Başbakan May, 8 Haziran'da yapılacak seçimi kazanması halinde kuracağı yeni hükümette Maliye Bakanlığı görevini Philip Hammond'a vermeyecek.
ABD'de Mayıs ayında tarım dışı istihdam beklentilerin altında gelirken, işsizlik oranı geriledi.ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 138 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 185 bin artması yönündeydi.İşsizlik oranı yüzde 4,4'ten yüzde 4,3'e indi. Piyasa beklentisi oranın yüzde 4,4 olarak kalacağı yönündeydi.
ABD'nin ticaret açığı Nisan ayında genişledi. Amerikalıların yabancı mallara talebinin artmasına bağlı olarak Nisan ayında ticaret açığı bir önceki aya göre yüzde 5,2 artarak 47,62 milyar dolar oldu. Ekonomistler Nisan ayında ticaret açığının 46,2 milyar dolar olmasını bekliyorlardı.
ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam rakamları sonrasında Fed'in 13-14 Haziran tarihlerindeki FOMC toplantısında faiz artırması olasılığı yükseldi.CME FedWatch'a göre 14 Haziran'da faizin 25 baz puan artırılması olasılığı yüzde 93,5 seviyesine kadar çıktı.Tarım dışı istihdam verisi öncesinde yüzde 88,8 olan oran dün de yüzde 90,0 seviyesindeydi.
Societe Generale ekonomisti Omair Sharif, ABD'de Cuma günü açıklanan istihdam verisinin Fed'in Eylül ayı kararını zorlaştırabileceğini belirtti.Sharif, iş büyümesinin yeniden canlanmadığı takdirde Cuma günü açıklanan isthidam verisinin, Fed'in Eylül ayı kararını zorlaştıracağını, ancak enflasyon verisinin oldukça düşük olduğu yönünde endişelerin de halihazırda var olduğunu belirtti.
ABD New York'ta iş dünyası aktivitesi hızlı bir düşüş gösterdi.New York Arz Yönetimi nstitüsü(ISM)'nün yaptığı açıklamaya göre, New York'taki iş dünyası görünümünü ölçen New York ISM İş Aktivitesi Endeksi Mayıs ayında 46,7 puana indi. Bir önceki ay endeks 55,8 puan seviyesinde bulunuyordu. Böylece endeks 2016 yılı Ekim ayından bu yana ilk kez 50 baz puanın altına inerken, aynı yıl Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU 

ABD Başkanı Donald Trump, küresel iklim değişikliği sorunuyla ilgili Paris Anlaşması'ndan çekildiklerini açıkladı.ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2015 tarihli Paris iklim değişikliği anlaşmasından çekilme kararı alması üzere dünya çapında çok sayıda siyasetçi, biliminsanı ve yenilebilir enerji kaynaklarından sorumlu yetkiliden tepki geldi.
ABD liderliğindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele koalisyonunun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, ABD'nin Suriye'de Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) verilecek olan silahların kaydının veri tabanında tutulacağını ve bu ayrıntıların Türkiye ile paylaşılacağını açıkladı.
Fed, 2017 banka stres testi sonuçlarını 28 Haziran'da yayınlayacağını duyurdu. Ayrıca Dodd Frank finansal reform yasası çerçevesinde yapılan farklı stress testlerinin sonuçları da 22 Haziran'da uyurulacak.
ABD'de büyük mağaza zincirlerinin Mayıs ayında geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırılabilir satışları yüzde 2,9 arttı.Johnson Redbook'tan yapılan açıklamaya göre, toplam satışlar aynı ayda yüzde 5,6 artış gösterdi.
Çin Merkez Bankası, Fed'in bu ay faiz artırımına gideceği beklentilerinin ve ABD Doları'na mevsimsel talebin yarattığı stresin etkilerini dengelemek için yuanın günlük hareket bandının orta noktasını bulmak için kullandığı mekanizmada ayarlamaya gitti.
 ABD ekonomisi için güçlü bir ikinci çeyrek büyümesi tahmininde bulunan Atlanta Fed, ISM imalat, inşaat ve tüketici harcamaları verileri sonrasında bu tahminini yukarı yönlü revize etti.
 ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı almasına ABD iş dünyasının önde gelen isimlerinden tepki geldi. Tesla'nın kurucusu Elon Musk, Trump'ın kararına tepki olarak
Trump yönetiminin oluşturmuş olduğu 3 konseydeki üyeliklerinden çekileceğini açıkladı.
Brezilya'da ticaret fazlası Mayıs ayında tarihi zirvesine çıktı.Brezilya Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında ihracat 19 milyar 792 milyon dolar olurken, ithalat 12 milyar 131 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece ticaret 7 milyar 661 milyon Dolar fazla verdi.
Güney Kore'de 1.çeyrek için açıklanan büyüme rakamları nihai verilerle yukarı yönlü revize edildi.
Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk çeyrek döneminde GSYH bir önceki döneme göre yüzde 1,1 arttı.İlk açıklanan veride büyümenin yüzde 0,9 olduğu tahmin edilmişti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Kuzey Kore ile irtibatlı oldukları iddiasıyla bazı Rus şirket ve vatandaşlarına yaptırım uygulama kararına yanıt olacak tedbirler hazırlamakta olduklarını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevinden kovulan FBI eski Başkanı James Comey, 8 Haziran'da Rusya'nın ABD seçimlerine müdahil olduğu ve Başkan Trump'ın seçim kampanyası ile gizli anlaşma içinde bulunduğu yönündeki iddialar için soruşturma kapsamında Senato İstihbarat
Komitesi'ne ifade verecek.
Japonya'da tüketicilerin ekonomiye bakışı beklentilere paralel bir artış gösterdi.Japonya Kabinesi tarafından her ay düzenlenen anket sonuçlarına göre, bir önceki ay 43,2 olan tüketici güven endeksi 0,4 puan artışla Mayıs ayında 43,6 seviyesine çıktı. Piyasalarda da beklenti endeksin 43,6 puan seviyesine çıkacağı yönündeydi. 

Günün önemli şirket haberleri 02/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 02/06/2017

 

Petrol 1 ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi

 

Altın istihdam öncesi son dört haftanın en düşüğünde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet engin 02 Haziran 2017 22:37

    Bölge değil nerdeyse tüm dünya yeniden kuruluyor. Endeks 100 bin olacakmış gibi kuru tespitler çok hafif kalıyor. AK PARTİ de tüm dinamikleri yeniden kurmaya çalışıyor, elbette CB mızın liderliğinde. Ekonomik değişimler bu tahminlerin çoooook ötesinde olacak , umuyorum... İnşaAllah hükümetimiz buna muktedir olur ve devletimiz de gücüne güç katar...

  • ahmet engin 02 Haziran 2017 22:11

    aman hayırsız HAYIRCILAR duymasın , idrak yoksunu ezikler...

  • emekli02 Haziran 2017 22:09

    Borsa uçuyor dolar üçbine geliyor koşun koşun beleş bunlar sonra sızlamayın

  • mecnun02 Haziran 2017 19:31

    dolar 3,40 ve 3,25 e düşerse borsa 110 120 binlere gider. yada bize bunu inandırmaya çalışıyorlar

  • artık mış muşlu zırvalayacağız02 Haziran 2017 19:21

    ne olmuş gene

  • RALLİCİ BAŞKAN02 Haziran 2017 18:21

    120 bin mi geliyor acep