E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
01 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.18 oranında kayıpla 97.365 puan seviyesinden kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Alıcılı açılış yapan Borsa İstanbul gün içerisinde pozitifliğini koruyamıyarak satıcılı seyir izledi.BİST-100 günü yüzde 0.18 oranında düşüşle 97.365 puan seviyesinden tamamladı.Endeks iki gündür 97.000- 98.000 puan arasında hareket ediyor.Piyasanın yönü açısından önümüzdeki günlerde açıklanacak Fed faiz kararı etkili olacak.Türkiye İmalat Sanayi PMI açıklandı, Mayıs ayında 53,5'eçıktı, İstanbul İmalat Sanayi PMI'ı ise 53,3'e yükseldi. Rakam ülke bazında Aralık 2013 tarihinden beri en güçlü iyileşmeye işaret ediyor.Tüm gün bazında BİST en yüksek 97.876 puanı, en düşük 96.925 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.63 oranında değer kaybetti ,sanayi endeksi yüzde 0.26 oranında değer kazandı. Piyasa işlem hacmi 5.015 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Garanti,Türk Havayolları ve Afyon Çimento oldu. 

Dolar/TL 3.53 seviyesinde

Mayıs ayı başından bu yana yatay bir seyir takip eden Dolar/TL paritesi, iki günlük TL lehine fiyatlama ile son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.En düşük 3.5253 seviyesini test eden kur cuma günü açıklanacak ABD Mayıs ayı istihdam raporu ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla hareketlenebilir,Bu veriler Fed'in kararı üzerinde belirleyici olacaktır.fed faiz kararı kurun yönünün belirlenmesi açısından etkili olamaya devam ediyor.Dolar/TL gün içinde 3.53 seviyesinin üzerine doğru hareketlendi ve saat 18:05 itibariyle 3.5373 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mayıs ayında 53,5’e yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında Aralık 2013’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin gerçekleştiğine işaret etti.İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mayıs ayında 53,3’e yükselerek sektörün faaliyet koşullarında Şubat 2014’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin yaşandığını ortaya koydu.
Standard Chartered, Rus rublesine karşı TL önerdi.Son günlerde TL ile ilgili alım tavsiyesi veren kurumlar arasına Standard Chartered da katıldı.Kurum Rus rublesine karşı Türk Lirası alımı önerdi. Hedef seviye olarak 17,50 belirlendi.
Milyarder yatırımcı George Soros, Avrupa Birliği'nin bir "varoluş krizi" içinde olduğunu ve büyüyen tehditler karşısında yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Brüksel Ekonomi Forumu'nda konuşan Soros, "Bu yeniden şekillendirme geçmişi gözden geçirmeli ve Avrupa vatandaşlarına neyin yanlış gittiğini anlatmalı. Doğru şeylerin yapılması için öneriler sunmalı"diye konuştu.
Avrupa Merkez Bankası denetçisi Pentti Hakkarainen, Avrupa bankaları için raporlama zorunluluklarını büyüklüklerine göre azaltmanın doğal riskler oluşturabileceğini, küçük bankaların hala büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi.
Milyarder yatırımcı George Soros, Avrupa Birliği'nin bir 'varoluş krizi" ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı ve AB'nin müzmin Brexit müzakerelerinin yaşamsal reformların yapılmasına odaklanmanın önüne geçmemesi gerektiğini söyledi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye'ye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını öngören hükümet belgesinin hazır olduğunu ve en yakın zamanda imzalanacağını söyledi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından yayınlanan Türkiye Sermaye Piyasası Raporu’nun 2016 sayısı çıktı. Rapora göre 2016 yılında en yüksek getiriyi altın sağlarken, emeklilik fonlarındaki büyüme devam etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci inşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisini düşüreceklerini, bu konuda imzaya gönderilen bakanlar kurulu kararının hafta sonuna kadar çıkacağını söyledi.
Yurt dışında yerleşik kişilerin 26 Mayıs itibarıyla portföyünde bulunan hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri(DİBS) piyasa değeri arttı. Merkez Bankası'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, bir önceki hafta 44 milyar 587,6 milyon dolar olan hisse stok miktarı 45 milyar 869,7 milyon dolara, 29 milyar 228,7 milyon dolar olan DİBS stok miktarı ise 29 milyar 802,9 milyon dolara yükseldi.
ABD'nin bordrolar üzerinden hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektörde istihdam analistlerin beklentilerinin üzerinde geldi. ADP ve Macroeconomic Advisers tarafından hazırlanan indikatörlere göre, Mayıs ayında özel sektörde istihdam 253 bin artış gösterdi.Piyasalarda beklenti 180 bin artış olacağı yönündeydi.
ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 13 bin artışla 248 bin oldu. Piyasa beklentisi başvuruların 4 bin artışla 238 bin olacağı yönündeydi.
Fed Yönetim Kurulu üyesi Jerome Powell, ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu ve bu durumun kısa vadeli faiz artırımlarının devam etmesine işaret ettiğini söyledi. Powell, enflasyondaki yavaş ilerlemenin faiz artırımları konusunda sabırlı olunması gerektiğini anlamına geldiğini belirtirken, Fed bilançosunun küçültülmesine bu yıl içinde başlanmasını beklediğini ifade etti.
JP Morgan, Türk hükümetinin referandum öncesinde uygulamaya koyduğu mali teşvik paketlerinin yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin mali performansını ciddi şekilde zayıflattığını ve Ocak Nisan döneminde 17,9 milyar TL bütçe açığının ortaya çıktığını belirtti.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Caixin Media ve Markit tarafından hazırlanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi'ne (PMI) göre, Çin'de imalat sektörü aktivitesi yaklaşık 1 yıldır ilk kez daraldı.
San Francisco Fed Başkanı John Williams, bu yıl toplam 3 faiz artırımı yapılmasının kendisinin temel senaryosu olduğunu, ancak ABD ekonomisinin beklenmedik bir büyüme göstermesi halinde 4 faiz artırımının da uygun olacağı söyledi.
Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranını beklendiği gibi hızlı bir şekilde aşağı çekti.COPOM'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge konumundaki Selic faiz oranı yüzde 11,25'ten yüzde 10,25'e çekildi. Analistler de faizlerin 100 baz puan indirilmesini bekliyordu.
The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında geçen yıl yürürlüğe giren göçmen anlaşmasının başarıyla işlemesinin ardından mültecilerin de Avrupa'ya artık İspanya üzerinden geçmeye çalıştıklarını bildirdi.
12 bölgesel Fed'den gelen bilgilerle hazırlanan Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisi Nisan ayının ilk yarısından Mayıs'ın ikinci yarısına kadarki dönmede yavaş ile ılımlı arasında bir hızla büyüdü.Veriler, cansız enflasyon trendinden kurtulma konusunda küçük bir işaret de gösterdi.Fed, Bej Kitap raporunda, "Fiyatlama baskıları bir önceki rapora göre küçük bir değişim gösterdi" ifadelerine yer verdi.Raporda 12 bölgesel Fed'in çoğu, tüketici harcamalarında son dönemde görülen yavaşlamaya rağmen şirketlerin kısa vade için pozitif gördünümler ifade ettiklerini rapor ettiler. Verilen bilgilere göre istihdam piyasarı da sıkılaşmayı sürdürdü.
Çin ve Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın Perşembe günü hakkındaki nihai kararı vermesi beklenen Paris iklim değişikliği anlaşmasına sahip çıkan ortak bir açıklama üzerinde uzlaşmaya vardı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerinin şu aşamada devam etmesi gerektiğini ancak idam cezasının geri getirilmesi halinde bu sürecin de sona ereceğini söyledi.
Almanya'da hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi konusunun Federal Meclis'te oylanmasını, Meclis Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki çoğunluklarını kullanarak engelledi.
Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Yutaka Harada, ülkede işsizlik oranı yüzde 2 seviyesine yaklaştıkça enflasyonun hızlanmasını beklediğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Cumartesi günü yaptığı "IŞİD, Rakka'dan çıkmak için Kürt birliklerle anlaştı" açıklamasının güvenilir verilere dayandığını söyledi. Avusturya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, enflasyon oranlarının uzun vadede düşük kalmaya rdevam edebileceğini ve bunun ECB'nin yüzde 2 enflasyon hedefinin sorgulanmasına yol açmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Güney Kore'de Mayıs'ta tüketici fiyatları yıllık bazda yükseldi.Güney Kore İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,0 arttı. Piyasa beklentisi aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 1,9 artış olması yönündeydi.
UBS, Çin'in sermaye çıkışlarına yönelik kontrolleri sıkılaştırması ve zayıf ABD Doları nedeniyle Çin Yuanı'nın 2017 ve 2018 sonu değerlerine yönelik bekentilerini yükseltti. ABD Doları/Çin Yuanı paritesi için 2017 sonu tahminini 7,15'ten 7,0'a indiren UBS, 2018 sonu beklentisini de 7,3'den 7,1'e revize etti.    Societe Generale dün yayınladığı raporda Brent ve Batı Tekas petrolleri için 2017 ve 2018 ortalama fiyat tahminlerini aşağı çekti. Brent petrolü için 2017 3. çeyrek tahminini 2,50 dolar düşürerek 57,50 dolar/varile indiren Societe Generale, 4. çeyrek beklentisini 60 dolar/varil olarak ifade etti.

Günün önemli şirket haberleri 01/06/207

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01/06/2017

 

Petrol ABD stok verisi sonrası yükseldi

 

Altın güvenli liman olmaya devam ediyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)