E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü yükselişle kapattı---

Borsa İstanbul günü yükselişle kapattı

Borsa İstanbul günü yükselişle kapattı
15 Mayıs 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.62 oranında yükselişle 95.587 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne pozitif açılış yapan Borsa İstanbul gün boyu dar bir bantta seyrini sürdürdü.Günü yüzde 0.62 oranında yükselişle 95.587 puan seviyesinden tamamlayan endeks oldukça sakin yatay bir seyir izledi.Piyasalar ABD-Türkiye görüşmelerini beklerken petrol piyasalarındaki yükseliş kur tarafında olumlu etki yarattı.BİST-100 gün boyu en düşük 95.210 puanı,en yüksek 95.824 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.79 oranında arttı ,sanayi endeksi yüzde 0.45 oranında yükseldi. ,işlem hacmi 4.125 milyar TL ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları,Garanti ve Turkcell oldu. 

Dolar/TL gün boyu sakin seyrini korudu  

Sabah 3.57 seviyelerinin hafif üzerinde açılış yapan kur,küresel piyasalarda, Doların zayıf
seyri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi geriledi.3.56 seviyesinin altına inip burada seyrini koruyan kur 18:05 itibariyle 3.5518 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

TÜİK işsizlik datası açıklandı,Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,7 puanlık artış ile  yüzde 12,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde  tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile yüzde 14,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,7 puanlık artış ile yüzde 23,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,8 puanlık artış ile yüzde 12,9 olarak gerçekleşti.
Bütçe, Nisan ayında 3 milyar TL açık verirken, aynı dönemde 267 milyon TL faiz dışı fazla verdi.    Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "2016 yılı Nisan ayında 5,4 milyar TL fazla veren bütçe, 2017 yılı Nisan ayında 3 milyar TL açık vermiştir.2016 yılı Nisan ayında 8 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2017 yılı Nisan ayında 267 milyon TL faiz dışı fazla verilmiştir.2017 yılı Nisan ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 oranında artarak 53 milyar TL olmuştur. Bütçe giderleri ise yüzde 26,3 oranında artarak 56 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.2017 yılı Nisan ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 oranında artarak 37,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 26,7 oranında artarak 52,8 milyar TL olmuştur."
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Yönetim Kurulu üyesi Andreas Dombret, Brexit sürecinin bankalar için yönetilebilir olacağını düşündüğünü söyledi.Freshfields Bruckhaus Deringer LLP ve the Institute for Law and Finance tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Dombret, "Brexit gibi dış olaylara dikkat etmemiz gerekiyor. Brexit'in bankalar için yönetilebilir olacağını düşünüyorum, Ancak bunun için zamamında,geniş kapsamlı hazırlıklar yapılmalı" dedi.  Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık denetim, gözetim biriminin başındaki isim olan Daniele Nouy, banka denetçilerinin kuralları yorumlarken ve katılıktan kaçınmak için riskleri değerlendirirken esnek olmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.    Basel Komitesi'nin mümkün olduğu kadar çabuk bir anlaşmaya varması gerektiğini savunan Nouy, reformlardan geri adım atmanın gelinen noktaya, büyük bir krize, geri dönülmesine yol açacağını belirtti.
Merkez Bankası Beklenti Anketinde cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,28 iken, bu anket döneminde yüzde 9,53'e yükseldi.Merkez Bankası Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,27 iken, bu anket döneminde yüzde 8,41 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 7,87 ve yüzde 7,93 olarak gerçekleşti.
ABD'de New York Empire State endeksi Mayıs ayında tahminlerin aksine geriledi.New York Fed'den yapılan açıklamaya göre, endeks 5,2 puandan -1,0 puana indi. Piyasalarda beklenti Endeksin 7,0 puana çıkacağı yönündeydi. 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, yaptığı açıklamada Çin'de düzenlenen "Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu" için Pekin’de bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayak üstü kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.    Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada “Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın zamanda gerçekleşen Soçi görüşmesinin devamı niteliğinde ayak üstü bir görüşme gerçekleştirdi” dedi.Peskov, Rusya Devlet Başkanı’nın Özbekistan ve Kırgızistan liderleri ile de ayak üstü birer görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.
Kuzey Kore, Pazar günü yeni geliştirdiği orta-uzun menzilli bir füzeyi denediğini bildirdi. Yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Kim Jong Un'un da takip ettiği denemenin amacının yeni füzenin büyük ölçekli nükleer başlık taşıma kapasitesini belirlemek olduğu ifade edildi.Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim de resmi haber ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada ABD'yi nükleer silaha sahip olmayan ülkeleri sindirmek, onların gözünü korkutmakla suçladı ve Washington'u topqraklarının Kuzey Kore'nin saldırı mesafesinde olduğu gerçeği konusunda yanlış bir yargıya varmaması için uyardı.Kuzey Kore'nin Pazar günü fırlattığı füze Rusya yakınlarında denize düştü.KCNA'nın haberine göre yüksek bir yörüngeyle fırlatılan füze 2.111,5 km yüksekliğe ulaştı ve 787 km uçtu. Uzmanlar fırlatılan füzenin normal bir yörünge ile fırlatılması halinde 4 bin km menzile ulaşabileceğini ifade ediyorlar.  Kuzey Kore'nin son balistik füze denemesi bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti. ABD ülkeye uygulanan yaptırımların ağırlaştırılmasını talep ediyor.
 ABD, yeniden balistik füze denemesi yapan Kuzey .Kore'ye ağırlaştırılmış yaptırımlar uygulanmasını talep etti.Başkan Donald Trump Pyongyang yönetimini ‘provokasyonla' suçladı.Güney Kore ve Japonya da bu yıl yedinci kez füze denemesi yapan Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını açıkça ihlal etmesine tepki gösterdi.
Rusya ve Suudi Arabistan enerji bakanları Pekin'de yaptıkları görüşmede Haziran ayında sona erecek olan petrol üretim kısıntısı anlaşmasının 9 ay uzatılması için anlaştılar.Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Falih yaptıkları ortak açıklamada, üretim kısıntısının Mart 2018'e kadar uzatılmasına ihtiyaç olduğu konusunda görüş birliğine vardıklarını ifade ettiler.
Çin'de sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımlarında büyüme Nisan ayında tahminlerin gerisinde kaldı.  Nisan ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artarken sabit varlık yatırımlarıda büyüme ise yılın ilk 4 ayında yüzde 8,9 seviyesinde gerçekleşti.
Çin'de Nisan ayında perakende satışlarda büyüme analist beklentilerini yakaladı.Nisan ayında perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 ve bir önceki aya göre yüzde 0,79 artış gösterdi.Ekonomistler ise perakende satışların yıllık bazda yüzde 10,6 artmasını bekliyorlardı.Perakende satışlarda büyüme Mart ayında yüzde 10,9 ve Ocak-Şubat döneminde yüzde 9,5 olmuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin Pazar günü gerçekleştirdiği yeni füze denemis sonrasında Salı günü toplanma kararı aldı.Kuzey Kore'ye yönelik ilk yaptırım kararını 2006 yılında alan BM Güvenlik Konseyi, bugüne kadar gerçekleşen 5 nükleer deneme ve 2 uzun menzilli roket testi sonrasında bu yaptırımları güçlendirmişti.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD'nin ticarette korumacı olma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.  G7 maliye bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Mnuchin, "Korumacı olmak istemiyoruz, ancak ticaretin serbest ve adil olmadığına inandığımzıda korumacı olma hakkımızı saklı tutuyoruz. Biz daha dengeli ticaretin sağlanması yaklaşımındayız ve insanlar bunu duydu. Meslektaşlarım benimle vakit geçirme ve bizim ekonomik mesajımızı duyma imkanı elde ettiler ve bugün daha rahatlar" dedi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, tüm büyük çok uluslu kuruluşları "Tek Kuşak, Tek Yol" olarak adlandırdıkları yeni İpek Yolu projesine katılmaya çağırdı ve korumacılığın reddedilmesinin global ekonomik büyüme için önemine vurgu yahtı.Pekin'de düzenlenen zirvede dünya liderlerine seslenen Xi ASEAN, APEC, Avrupa Birliği Ve Afrika Birliği'nin aralarında yer aldığı kurumların kalkınma hedeflerine yönelik politikalarının koordine etmelerinin gerektiğini belirtti.
İngiltere'nin Brexit sürecinden sorumlu Bakanı David Davis, AB'nin Brexit müzakerelerinde ele alınacak konuların sıralamasına yönelik ortaya koyduğu duruşa tepki gösterdi.Davis, AB'nin Brexit müzakerelerine gelecekteki ilişkini nasıl olacağından önce vatandaşların hakları, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti ile sınırlar, mali uzlaşma konularıyla başlama önerisini 'mantıksız" olarak niteledi.
Tayland'da ekonomisinde büyüme 2017 yılının 1. çeyrek döneminde beklentilerinin üzerinde geldi.    Tayland'da hükümetin ekonomik planlama ajansı olan Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, GSYH 1.çeyrekte geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3,3 arttı. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 3,2 olacağı yönündeydi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Washington’a,‘PYD/YPG’ konusunda çarpıcı mesajlar verdi.Çin’de gezisini izleyen gazetecilerle sohbet eden Erdoğan’ın sorulara yanıtları özetle şöyle:Erdoğan “Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım... Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız” dedi.

Günün önemli şirket haberleri 15/05/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 15/05/2017

Petrol üretim kısıntısı anlaşması etkisiyle sıçradı

 

Altın jeopolitik endişeyle yükseldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Goldaşzede15 Mayıs 2017 20:43

    Bugün, İbrahim Turan ile ilgili çıkan haberlerden sonra, borsada bulunan yabancılara tam geçmiş olsun!

  • RALLİCİ BAŞKAN15 Mayıs 2017 15:37

    BİRÇOK TAHTA UYUYOR OLMASINA RAĞMEN BORSA TARİHİ ZİRVEDE. GÖRÜNÜM SONUCU 2000 RALLİSİ YAŞANACAKTIR. BORSA 200 BİN 300 BİN