E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul yılın zirvesinden kapandı---

Borsa İstanbul yılın zirvesinden kapandı

Borsa İstanbul yılın zirvesinden kapandı
27 Kasım 2014 - 17:50 borsagundem.com

Borsa İstanbul 100 endeksi günü 445 puan yükselerek kapattı

BİST100 endeksi güne yüzde 0.53 yükselişle 84.688 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 3,4 milyar TL oldu. Endeks bugünkü çıkışla birlikte yükseliş hareketini 8. güne taşırken aynı zamanda 2014 yılının en yüksek kapanışını da gerçekleştirmiş oldu. OPEC kararının açıklanmasının ardından 84.939 seviyesine kadar yükselen endeks, burada tutunamayarak geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 1,07 değer kazanırken, holding endeksi ve sınai endeks değişmedi. En çok işlem gören hisseler Garanti, Halkbank, Vakıfbank, THY ve İş C olarak sıralandı.

Bugün TSİ 17:00'da toplanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), günlük 30 milyon 
varillik üretimi hedefini düşürmeme kararı aldı. Viyana'da yapılan toplantıda bir araya gelen OPEC üyesi 12 ülkeden bakanlar, düşük fiyatlara rağmen üretimin aynı hızla devam etmesi 
kararı aldı. Kararın ardından hızla düşmeye Brent petrol yüzde 4'lük kayıp sonrasında 74,30 dolar/varile geriledi.

Döviz piyasalarında da kararla beraber hareketlilik yaşandı. Bankalararası piyasada dolar/TL 2,2070 seviyesine kadar geriledi. Euro/TL 2,7568' geriledi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi bugün ortalama yüzde 7.69 olarak gerçekleşti.

Analistler, BIST 100 endeksinin güçlü TL, bono faiz oranlarının aşağıya gelmesi ve düşen petrol fiyatlarının ivmesiyle yükselişini sürdürdüğünü belirterek, OPEC'in üretim kotasını değiştirmemesinin de pozitif havayı desteklemeye devam edeceğini kaydediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon beklentilerinde iyileşmeye katkı sağladığını aktaran analistler, cari açığın da bu durumdan olumlu etkileneceğini hatırlatıyor. 

Analistler, 85.000 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu, iyimser havanın devamıyla haftanın son işlem gününde bu seviyenin test edilme olasılığının arttığını dile getiriyor. Kar satışlarının görülmesi halinde ise endekste 84.500 - 84.000'e doğru geri çekilmeler görülebileceğini öngören analistler, yarın yurt dışında veri takviminin zayıf olduğunu, yurt içinde ise ekim ayı dış ticaret verilerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtiyor.

AA Finans Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, ekonomistlerin ekim ayında dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 6,6 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında ekim ayı dış ticaret açığına ilişkin en yüksek beklenti 7,1 milyar dolar, en düşük beklenti 6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ankete göre, ekim ayında ihracatın 12,9 milyar dolar, ithalatın ise 19,5 milyar dolar olacağı öngörüldü. Yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması da 82,8 milyar dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)