E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan rekor kapanış---

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış
12 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yeni bir rekor seviyesi yakalıyarak yüzde 0.50 oranında artışla 99.442 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Büyüme rakamlarını arkasına alan Borsa İstanbul günü yüzde 0.50 oranında yükselişle 99.442 puan seviyesinden kapattı.Katar gerginliğinin geçen hafta satış getirdiği piyasaları bugün Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi destekledi. Beklentilerin hayli üzerinde yüzde 5'lik bir büyüme imkanı yakalayan Türkiye ekonomisi olumlu sinyaller verdi.Küresel piyasaların satıcılı bir seyir izlemesine karşın BİST- 100 yeni zirve yakaladı.Daha önceki zirvesi olan 99.278 puanı 99.707 puana taşıdı. Verinin ardından Goldman Sachs Türkiye 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 4'e yükseltirken Rabobank ise sermaye akışının desteğiyle Türk Lirası'nın değer kazanacağını dile getirdi.Analistler ve siyasiler ikinci çeyrekte de öncü verilerin "güçlü" bir büyümeye işaret ettiğini belirtirken ekonomistler veri sonrası yüzde 4.4'lük OVP büyüme hedefin artık daha ulaşılabilir olduğunu siyasiler ise hedefin aşılabilir olduğunu belirtiyor.
Bist endeksi en yüksek 99.707 puanı, en düşük 98.900 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 1.14 oranında arttı, sanayi endeksi yüzde 0.37 oranında yükseldi.Piyasa işlem hacmi 4.364 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Kardemir D, Koza Anadolu ve Garanti oldu. 

Dolar 3.52 seviyesinde

Türkiye ekonomisi beklentileri aşarak yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5 büyüme kaydetti. Cari işlemler dengesi ise nisan ayında 3,62 milyar dolar açık verdi. Sabah 3.53 seviyesinin üzerinde işlemlere başlıyan kur bu veriler sonrası 3.5130 seviyesine kadar geriledi.Veriler sonrası büyük finansal kuruluşların yaptığı olumlu revize ve yorumlar orta vadede TL lehine fiyatlamanın devamının gelebileceği yönünde sinyaller veriyor.Saat 18:05 itibariyle TL yüzde 0.43 oranında değerlenerek 3.5217 seviyesinden işlemlere devam ediyor.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini  zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5 arttı. Foreks anketinde beklenti yüzde 3,8 artış olacağı yönündeydi.Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu.
Cari açık Nisan ayında 3.62 milyar dolara ile beklentilere paralel gerçekleşti. Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerine göre cari açık Ocak-Nisan döneminde 11.6 milyar dolar, oniki aylık cari işlemler açığı ise 33.23 milyar dolar olarak gerçekleşti. Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Nisan ayında 3.62 milyar dolar, 2017 yılı sonunda ise 37 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'nin ilk çeyrekte ortaya koyduğu %5 lik büyüme performansına şapka çıkartılması gerektiğini belirterek, "Güçlü dinamikleri, şoklara karşı dayanma gücü, olumsuzluklara çok kısa sürede adapte olabilme özelliği farkı ortaya çıkarıyor." dedi.  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, senelik %5’in üzerinde büyüme seviyelerine emin adımlarla ilerleyeceklerini vurguladı.Zeybekci, 2017 yılının ilk çeyreğindeki ekonomik büyüme gerçekleşmesi üzerine yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre ülkemizin 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 oranında büyüdüğünü gördük.  Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde sergilediği yüzde 5'lik büyüme performansı ve gündemin diğer önemli gelişmelerini, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek NTV yayınında değerlendirdi. Şimşek, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in, "Büyüme, en taze gelişme. Yüzde 5’lik ilk çeyrek büyümesi piyasa beklentilerinin üzerinde, sizin tahminleriniz..." sorusuna yanıtı şöyle oldu: "Beklenenden daha iyi bir performans ve daha güzel haber şu. Yüzde 5’in 2.8'inin yurt içi talepten, 2.2'sinin yurt dışından geldiği görülüyor. En önemli boyut bu, sadece yüksek büyüme değil daha dengeli bir büyüme görülüyor. İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını görüyoruz...Sürdürülebilirlik konusu da önemli. Yatırım seferberliği referandum sonrası kendisni daha da güçlü gösterecek.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere seçimlerinde ortaya çıkan sonucun büyük olasılıkla müzakerelerin gecikmesine yol açacağını vu bunun İngiltere'nin kredi notu için negatif olacağını bildirdi.
Goldman Sachs, beklentimlerden çok daha iyi gelen 2017 ilk çeyrek GSYH büyüme rakamları sonrasında yılın tamamı için GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,2'den 4,0'a yükselten Goldman Sachs, bu tahmin için risklerin global büyüme güçlü olmaya devam ettiği sürece yukarı yönlü olmayı sürdüreceğini, önemli noktanın global finansal şartların gevşek olmaya devam etmesi olduğunu belirtti.
Rabobank, Türk Lirasının, gelecek aylarda Türk varlıklarına sermaye akışı desteği ile değer kazanacağını bildirdi.Rabobank'ın büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmede, "Mevcut USD/TRY tahminimiz 3,40 ama önümüzdeki haftalarda trend desteğini aşarsa daha aşağı doğru revize edeceğiz." açıklaması yapıldı.
İngiltere'de Başbakan Theresa May'in Sözcüsü, İngiltere'nin AB'den ayrılma planının değişmediğini söyledi. "Bizim pozisyonumuz açık bir şekilde belirlenmiş durumda ve bunda bir değişiklik yok" diye konuşan Sözcü, "Bakanlar Kurulu içinde müzakereler olacaktır, ancak biz planlarımızı bugüne kadar açık şekilde ortaya koyduk ve bunlarda değişiklik olmayacak" dedi.
Barclays, TCMB'nin gelecek hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizlerini değiştirmemesini beklediğini bildirdi.Barclays 9 Haziran'da yayınladığı raporda gelecek 12-24 ay için yüzde 8,4-7,9 aralığında seyreden enflasyon bekleyişlerinin TCMB'nin sıkı politika duruşunu devam ettirmesini gerektirdiğni vurguladı.
 Morgan Stanley bugün yayınladığı raporda, Türk ekonomisinin ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde, yüzde 5,0 büyümesini değerlendirdi.İlk çeyrekte büyümeye en büyük katkının özel sektörü tüketimi, kamu tümkmetimi ve ihracattan geldiğini belirten Morgan Stanley, sermaye harcamalarının ise manşet büyümenin altında kaldığına dikkat çekti.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’a çağrıda bulunarak Katar’a uygulanan ablukayı hafifletmelerini istedi.Tillerson, Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı ablukanın IŞİD ile mücadeleyi olumsuz etkilediğini ve insani sonuçlar doğurabileceğini belirterek, gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınılması gerektiğini, ABD’nin sorunların diyalog yoluyla çözülmesini beklediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, "Buradan tüm Körfez'deki kardeşlerime sesleniyorum  liderler ve Körfez halkı sizlere sesleniyorum  kardeş kavgasının kazananı olmaz. İftiralar ile bir yere varılmaz" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Körfez ülkelerinin Katara uyguladığı abluka uygulama kararı aldığı Katar’ın ‘uzun zamandır ve çok üst düzeyde terör destekçisi’ olduğunu söyledi. 
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker Türkiye’yi AB üyelik müzakereleri konusunda tam istekli olmadığını iddia etti. Alman Der Spiegel dergisine konuşan Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a son görüşmesinde Türkiye’nin AB konusunda net olması gerektiğini aktardığını söyledi. Türkiye’de çok sayıda AB yanlısı olduğunu ancak hükümetin bu konuda tam istekli olmadığını iddia eden Juncker, “Türkiye, görünen o ki, AB üyeliğini engellemeye ve bunun sorumluluğunu da Brüksel’e yüklemeye çalışıyor” dedi.
İspanya’da referandum gündemi giderek ısınıyor. Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barselona da 40 bin kişi, referandum ilan eden Katalonya hükümetine destek için sokağa çıktı. Dünya çapında en tanınmış Katalanlardan olan FC Barcelona takımının eski oyuncusu ve Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola, "otoriter devletlerle başa çıkmak için” uluslararası kamuoyundan destek istedi. Fransa'daki milletvekili seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre Emanuel Macron'un partisi  "En Marche" (Hareket), Ulusal Meclis'te çoğunluğu alabilecek. 
Fransa’da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin ilk turu sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (La République en Marche) seçimleri yüzde 32,6 önde tamamladı.
İngiltere Baybakanı Theresa May dün yaptığı  açırklamada Muhafazakar Parti üyelerinden ekibine katılmak isteyen isimler arasında bakanlarını atadığını ve iş başı yapmaya hazır olduklarını söyledi.    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, üye sayısını 8'e çıkaran Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) içindeki dayanışma ve işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Fitch Ratings, İngiltere'de Perşembe günü yapılan seçimden çıkan sonucun siyaset, siyasi tutarlılık ve yeni hükümetin yaşam süresi konularından belirsizlikler ortaya çıkardığını bildirdi. 
New York Fed, ABD ekonomisi için 2'nci çeyrek GSYH büyüme tahminini hafif yükseltti.çeyrek için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,17'den 2,25'e yükselten New York Fed, 3. çeyrek beklentisini ise yüzde 1,82'den 1,80'e indirdi.
ABD ekonomisi için 2. çeyrek GSYH büyüme tahminini fabrika aktivitesi, araç satışları ve toptan stoklar verilerdi sonrasında aşağı yönlü revize etti.
Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, petrol üretiminin azaltılmasına yönelik global anlaşmanın gözden geçirilmesi ihtiyacı olmadığını, anlaşmanın ürettiği sonuçlar konusunda bir karar vermek için çok erken olduğunu söyledi.
İtalya'nın en büyük bankası UniCredit'in CEO'su Jean Pierre Mustier, Veneto bölgesinin zor durumdaki 2 bankası Popolare di Vicenza ve Veneto Banca'nın sorunlarına diğer İtalyan bankalarının yardımı ile bir çözüm bulunacağını güvendiğini söyledi. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Güney Afrika'nın kredi notunu düşürdü.  Moody's'den yapılan açıklamaya göre, kredi notu 'Baa2'den 'Baa3'e çekildi.Kredi notunun görünümü 'Negatif' olarak belirlendi.
İngiltere'de tüketiciler yaklaşık 4 aydır ilk kez harcamalarını kıstılar. Kredi kartı şirketi Visa'nın verilerine göre tüketici harcamaları Mayıs ayında enflasyondan arındırılmış verilerle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 azaldı. Bu, eylül 2013'ten bu yana görülen ilk düşüş oldu.
 İngiltere'de konut fiyatları, ülkenin kuzeyindeki bölgelerde yaşanan yükselişlerin, Londra'da yaşanan düşüşleri telafi etmesinin etkisiyle yeni bir rekor kırdı.
Ekonomistler, Fed'in bu yıl 2 faiz artırımı daha yapmasını bekliyorlar.5-8 Aralık tarihleri arasında yapılan ankete göre ekonomistler ilk faiz artırımının 14 Haziran'da ikinci artırımın da Eylül ayında yapılacağını öngörüyorlar. Fed'in bilançosunu küçültmeye de faiz artırımlarından sona 4'ncü çeşrekte başlayacağı öngörülüyor.

Günün önemli şirket haberleri 12/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 12/06/2017

 

Petrol kazançlarını daha da artırdı

 

Altın haftalık düşüş sonrası sakin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)