E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapattı---

Borsa İstanbul düşüşle kapattı

Borsa İstanbul düşüşle kapattı
15 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.90 oranında kayıpla 98.737 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Fed sonrası yurtdışı piyasalarının gerilemeye devam ettiği günde Borsa İstanbul günü yüzde 0.90 oranında düşüşle 98.737 puan seviyesinden kapattı.Fed dün sonlanan iki günlük toplantısında faizleri bu yıl ikinci kez artırırken, elindeki tahvil miktarını da bu yıl içerisinde azaltmaya başlayacağını açıklayarak büyüyen ABD ekonomisi ve güçlenen istihdam piyasasına güven duyduğu sinyalini verdi.Buda gelişmekte olan ülke piyasalarına satış getirdi. Bugün Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi, üst bant ve geç likidite faizini sabit tuttu.Sıkı duruşunu koruyacağını ve temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini belirtti.

ABD piyasalarının negatif açılış yapmış olması BİST-100 de satıcılı seyrin devamını getirdi.Borsa İstanbul tüm gün içinde en düşük 98.491 puanı, en yüksek 99.262 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.89 oranında düştü, sanayi endeksi yüzde 0.48 oranında geriledi. Piyasa işlem hacmi milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Koza Anadolu, İpek ve Gözde Girişim oldu.   

Dolar/TL 3.52 seviyesinde

Sabah işlemlere 3.48 seviyesinden başlıyan kur yükselişe geçerek 3.52 seviyesinin üzerine çıktı. FED kararı ardından bugün TCMB faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyerek para politikasındaki duruşunu korudu. Karar sonrasında Dolar/TL paritesinde yükseliş ivme kazanırken dünkü kayıplarını sildi.Saat 18:05 itibariylede 3.5171 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 619 bin kişi artarak 3 milyon 642 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile  %11,7 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde  tarım dışı işsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile %13,7 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,4 puanlık artış ile %21,4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,7 puanlık artış ile %12 olarak gerçekleşti.
İsveçre Merkez Bankası, faiz olan 3 aylık LIBOR oranı hedefini değiştirmedi.Banka'nın faiz toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, gösterge 3 aylık LIBOR faiz oranı alt bandı yüzde -1,25, üst bandı yüzde -0,25 olarak bırakıldı.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, Moskova ve Ankara'nın Türk domateslerinin Rusya'ya sevkiyatına ilişkin özel görüşmelerin yapılacağını, bu konunun Rus üreticilerin çıkarları dikkate alınarak çözüleceğini bildirdi.
Yunanistan'ın Eurogroup'nu bugün Lüksemburg'da yapacağı toplantıdan faturalarını ödemek için gerekli nakiti alarak çıkması, ancak borç rahatlatma konusunun ileri bir tarihe bırakılması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisinin karşı karşıya olduğu ekonomik krizin üstesinden geldiğini ve bundan sonra Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranlarını çok keskin şekilde değiştirmemesi gerektiğini söyledi.
İngiltere Merkez Bankası(BoE), faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. BoE Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,25 olarak bırakıldı. Piyasalarda da BOE'nin faiz oranında bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisi bulunuyordu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar verdi.
ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 8 bin düşüşle 237 bin oldu. Piyasa beklentisi başvuruların 5 bin düşüşle 240 bin olacağı yönündeydi. Geçen haftanın başvuruları 245 binden revize edilmeden kaldı.
ABD'de New York Empire State endeksi Mayıs ayında tahminlerin aksine geriledi. New York Fed'den yapılan açıklamaya göre, endeks -1,0 puandan 19,8 puana çıktı. Piyasalarda beklenti Endeksin 4,0 puana çıkacağı yönündeydi.
Nobel ödülle ekonomist Robert Shiller, Fed'in son faiz artırımı veya hisse senedi piyasalarındaki rekorların kendisini ürkütmediğini söyledi.
ABD'de sanayi üretimi geçen ay yaklaşık 7 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Mayıs'ta yatay seyretti. Beklenti % 0.2 artıştı. Kapasite kullanım oranı % 76.7'den 76.6'ya geriledi ve % 76.8'lik beklentiye yakın gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Fed dün sonlanan iki günlük toplantısında faizleri bu yıl ikinci kez artırırken, elindeki tahvil miktarını da bu yıl içerisinde azaltmaya başlayacağını açıklayarak büyüyen ABD ekonomisi ve güçlenen istihdam piyasasına güven duyduğu sinyalini verdi. Faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 1-1.25 aralığına yükselten Fed bu yıl ayrıca bir faiz artışı daha öngördü ve son dönemlerde gelen karışık ekonomik verileri bir kenara bıraktı. ABD merkez bankasının faizleri belirleyen komitesi, ekonominin güçlenmeye devam ettiği ve istihdam artışlarının sağlam bir şekilde sürdüğünü belirterek, enflasyonda son dönemde yaşanan yumuşamayı geçici gördüğü sinyalini verdi. Fed aynı zamanda çoğunluğu 2007-2009 mali krizi ve resesyonu sonrasında satın alınan 4.2 trilyon dolarlık Hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil portföyünü azaltmak konusunda da ilk net çizelgeyi verdi. Bilançosunda normalleşmeye bu yıl başlayacak olan Fed, kademeli olarak hızını artıracak. Planda bilançonun toplamda ne kadar azaltılacağı konusunda net bir rakam verilmedi. Fed Başkanı Janet Yellen kararın açıklanmasının ardından yaptığı basın toplantısında, bilançonun normalleştirilmesi planlarının "göreceli yakın bir zamanda" uygulamaya konulabileceğini belirtti. Fed'in Hazine tahvillerini azaltma planına göre her ay 6 milyar dolarlık indirim beklenirken, her üç ayda bir bu oranın altı milyar dolar daha artması ve 12 ay boyunca aylık 30 milyar dolara ulaşana kadar bu oranda devam etmesi bekleniyor. Mortgage destekli tahviller ve diğer tahviller için indirim aylık 4 milyar dolarla başlayarak çeyrek dönemlik sürelerde bir yıl boyunca 4 milyar dolar artması ve 20 milyar dolara ulaşana kadar böyle devam etmesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası(Fed) faizi ile hareket eden Kuveyt Merkez Bankası, bu kez faiz oranlarını değiştirmedi.Kuveyt Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, iskonto faiz oranı yüzde 2,75 olarak kaldı.
Avustralya'da işsizlik oranı Mayıs ayında keskin şekilde düştü. Mayıs ayında işsizlik oranı mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle yüzde 5,5 oldu. Ekonomistler ise Nisan'da yüzde 5,7 olan işsizlik
oranını Mayıs ayında değişmemesini bekliyorlardı.
 Bahreyn Merkez Bankası(CBB), ABD Merkez Bankası'nı izleyerek faiz oranını 25 baz puan artırdı.
CBB'den yapılan açıklamaya göre, gösterge olarak kullanılan bir haftalık faiz oranı yüzde 1.25'ten yüzde 1.50'ye çıkarıldı.
Washington Post gazektesinin isminin açıklanmasını istemeyen yetkililere dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesi olup olmadığının incelenmesi için görevlendirilen özel danışman Robert Mueller, Başkan Trump'ı adalete engel olması olasılığı konusunda soruşturuyor.  Fitch Ratings, Fed'in dün yaptığı faiz artırımı ve FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ABD faiz oranlarının finansal piyasaların beklediğinden daha hızlı normalleşeceği görüşünü güçlendirdiğini
bildirdi.
 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin İngiltere ile AB'den ayrılma müzakerelerine planlandığı gibi 19 Haziran'da başlamaya hazır olduklarını söyledi. 

Günün önemli şirket haberleri 15/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 15/06/2017

 

Petrol 45 doların altında kayıplarını korudu

 

Altın Fed sonrası 3 haftanın en düşüğünden yükseldi

 

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)