E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hisseleri satmaya başladı---

Borsa İstanbul hisseleri satmaya başladı

Borsa İstanbul hisseleri satmaya başladı
19 Temmuz 2013 - 09:49 borsagundem.com

Borsa İstanbul, yastık altında unutulup Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne geçen hisseleri satmaya başladı

Borsa İstanbul, yastık altında unutulup Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne geçen hisseleri satmaya başladı. BİST, 2 günde toplam 25.7 milyon TL’lik hisse sattı.
Vatan'ın haberine göre, yatırımcıların ellerinde tuttuğu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmedikleri yaklaşık 150 milyon lira değerindeki hisseler borsada satılmaya başlandı. 285 farklı hissenin yeni sahibi olan Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM), söz konusu hisselerin satışı için Borsa İstanbul’un yetkilendirmişti. Borsa İstanbul da son 2 gündür YTM’ye geçen hisselerde satışa geçti. 16 Temmuz’da 94 farklı hissede toplam 7 milyon liralık satış yapan Borsa İstanbul, 17 Temmuz’da da 120 farklı hissede toplam 18.7 milyon liralık satış gerçekleştirdi. Borsa İstanbul, Çarşamba günkü satışlarıyla borsanın en fazla satış yapan 5’inci kurumu oldu.
Çarşamba günü yapılan yüklü satışlardan en fazla gelir 4.4 milyon TL ile Akbank hisselerinde yapılan satışlardan elde edildi. Salı günkü satışların en yüklüsü Erdemir hisselerinde yaşandı. Borsa İstanbul, Salı günü 1 milyon 777 bin adet Erdemir hissesi sattı. Bu satıştan YTM 3.5 milyon TL gelir elde etti.
‘Babalar’ beklemede
Yastıkaltında tutulan ve şimdi tam anlamıyla “kese kağıdına” dönen hisseler arasında en büyük payı İş Bankası C alıyor. MKK’ya kaydettirilmeyen toplam 8.1 milyon adet İş Bankası C hissesi YTM’ye devredilmişti. Söz konusu hisselerin bugünkü değeri 44.2 milyon TL. En pahalı ikinci unutkanlık ise Anadolu Efes hisselerinde yaşandı. Yatırımcılar yaklaşık 28 milyon TL değerinde 1 milyon 43 bin adet Anadolu Efes hissesinin tüm haklarını kaybetti. Borsa İstanbul, YTM’ye geçen bu iki hissede henüz bir satış yapmadı. Haziran ayında YTM’den yapılan açıklamada, devraldıkları hisseleri resmi müzayade yoluyla 3 ay içerisinde satacağını duyurmuştu. Konuya yakın kaynaklar, “Borsa İstanbul, bu hisseleri iki şekilde satabilir. Ya hisseyi mevcut tahtasından ya da açacağı ayrı bir tahta üzerinden satabilir. 2 gündür yapılan satışlar mevcut tahta üzerinden yapılıyor” dedi.
Uzmanlar, BIST’ın yaptığı satışlarda fiyatları etkilememek için dikkatli davrandığını belirterek 2 hissedeki satışın tahta dışında olacağını tahmin ediyor.
7 yıllık süre 2012 sonunda doldu
Hisse senetleri borsada işlem gören 285 şirket Kasım 2005’te kaydi sisteme geçti. Kaydileştirme kısaca menkul kıymetlerin hak sahiplerinin adına açılan hesaplara aktarılması anlamına geliyor. Kasım 2005’ten itibaren yatırımcılara ellerindeki hisse senetlerini kaydileştirmeleri için 7 yıllık bir süre tanındı ve bu süre 31 Aralık’ta sora ermişti. Yatırımcıları Koruma Fonu’nun 2012 yılı sonu itibarıyla toplam değeri 249 milyon 315 bin lira. Bu rakam hisselerin satışından elde edilecek tahmini 150 milyon liralık gelirle 400 milyon liraya ulaşacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)