E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul haftayı kazançlı kapadı---

Borsa İstanbul haftayı kazançlı kapadı

Borsa İstanbul haftayı kazançlı kapadı
09 Ekim 2015 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde yüzde 0.70 oranında yükseldi

BIST100 endeksi ikinci seansa ilk seans kapanışına göre yüzde 0.02 düşüşle 79 bin 73 puandan başladı. BIST 100 endeksi, ilk seans kapanışına göre 14.95 puan azalırken, dünkü kapanışa göre ise 412 puan ve yüzde 0.52 değer kazandı.

Endeks açılışın ardından yükseliş denemelerini sürdürdü. 80 bin direncini aşamayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.70 oranında yükselişle 79 bin 214 puandan kapadı.

İLK SEANS

Borsa İstanbul yükseliş trendini sürdürüyor. Dün yataya yakın seviyeden düşüşle kapansa da bugün Borsa İstanbul güne yüzde 0.73 oranında yükselişle 79 bin 237 puandan başladı.
Dün Avrupa ve ABD piyasalarındaki yükseliş, dolardaki düşüş ve Fed'in toplantı tutanaklarındaki Çin endişeleri nedeniyle faiz artırımının ertelenebileceği ihtimali neticesinde Borsa İstanbul'a alım geliyor.
BIST100 endeksi ilk seansı yüzde 0.54 yükselişle 79.088,72 puandan tamamladı, işlem hacmi 1,8 milyar TL oldu.
Analistler ise Borsa İstanbul'da yükselişin kalıcı olması için 78 bin puanın önemli olduğunu ve endeksin 80 bin direncini aşabileceğini belirttiler.

DOLAR 2.90 TL'NİN ALTINDA

Dolar 2,90'ın altına geriledi. Dolar/TL bu sabah saat 07.49'da 20 Ağustos'tan beri en düşük olan 2,89'u gördü. Dolar/ TL dün akşam saatlerinde Fed tutanaklarının ardından uluslararası piyasalarda 2,90'nın altını inmişti. Haftanın ilk üç gününde piyasaya 1.5-2 milyar dolar civarında yabancı girişi olduğu tahmin ediliyor. Fed'in faiz artırımında bu yılı pas geçebileceği beklentisiyle son günlerde hızlanan yabancı girişine paralel dolar/TL de hızlı gerileyerek dün 1 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

PETROL YÜKSELİYOR

Rusya ve OPEC'in petrol fiyatlarında düşüşün önüne geçmek konusunda bir uzlaşmaya varabilecekleri spekülasyonları, zayıflayan dolar ve Sureye'deki çatışmaların tırmanmasının bölgenin petrol arzına zarar verebileceği endişeleri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yukarı itmeye devam ediyor.
Bu sabah NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı düne göre 1,75 dolar artışla 50,31 dolar seviyesine çıktı. 
Brent petrolü de 49 cent artışla 53,54 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

ALTIN YÜKSELİŞTE

Altının ons fiyatı dün ABD'de açıklanan FOMC toplantısının tutanakları sonrası faiz artırımının gelecek yılın ilk çeyreğinde olabileceği beklentisinin artmasının ardından 1.152 dolar ile gün içi zirvesini gördü. Bugün güne 1.139 dolar seviyesinden başlayan altının onsu yükseliş eğilimini sürdürerek, 1.157 dolarla 24 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altının gram fiyatı ise FOMC tutanaklarının ardından dolar/TL'deki düşüşe paralel olarak 106 liraya kadar geriledikten sonra dolar/TL'nin dengelenmesi ve altının ons fiyatındaki artışa paralel olarak 107,8 liraya kadar yükseldi. Fed'in, eylül ayı toplantısında politika faiz oranını uluslararası gelişmeleri gerekçe göstererek sabit tutmasının ardından küresel piyasalarda volatilite artarken, para birimlerine olan güvenin sarsılması, altına yönelik talebin de artmasına neden olmuştu. Analistler, piyasalardaki dalgalanmanın Çin'e ilişkin endişeler ve Fed'in faiz artışı zamanlamasındaki belirsizlik nedeniyle devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor. Altının onsunda 1.157 dolar seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, bu seviyenin kırılması durumunda 1.170 doların gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 1.142 dolar seviyesinin destek olarak öne çıkacağını kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)