E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
23 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.43 oranında düşüşle 116 bin 602 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, ABD’nin Çin’e gümrük vergisi uygulaması ile birlikte küresel piyasalardaki düşüşe paralel olarak güne yüzde 1.02 oranında düşüşle 115 bin 914 puandan başladı.

Düşüş trendinden çıkamayan Borsa İstanbul güçlenme yakalayamıyor. Endeks gün ortasına yüzde 1.17 oranında düşüşle 115 bin 744 puandan girdi.

Gün ortasının ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın döviz kurlarındaki dalgalanmanın geçici olduğunu söylemesiyle birlikte Borsa İstanbul kayıplarını az da olsa telafi etmeye başladı. Endeks günü yüzde 0.43 oranında düşüşle 116 bin 602 puandan kapandı.

Bankacılık endeksindeki kayıp ise yüzde 1 olarak gerçekleşti.

Açılışın ardından en düşük 115 bin 559 puan, en yüksek 116 bin 871 puan seviyesi görüldü.

İç piyasada siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, cari açıktaki yükseliş, dolar ve eurodaki yükselişle birlikte enflasyonda oluşacak olumsuzluklar piyasalarda baskı unsuru oluşturuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik gümrük vergisi protokolünü imzaladı ve ticaret savaşını resmen başlattı. Gümrük vergisine tabi olan ülkelerin ABD’ye karşı misilleme yapma beklentisi ve ABD’nin korumacı yaklaşımları hisse piyasalarında sert düşüşe neden olurken euro ve dolara sert yükseliş getirdi. 

Bugün açıklanacak önemli veriler 23/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 23/03/2018

DOLAR VE EURO REKOR KIRDI

ABD'nin Çin'e gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişelerinin küresel risk iştahını olumsuz etkilemesi ardından Japon yatırımcıların pozisyonlarını bozmasıyla dolar/TL de gece saatlerinde 4'ü aşarak rekor seviyeyi gördü.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl kaç faiz artırımı yapacağına odaklanan piyasalarda üç artırım tahmininin korumasının ilk etapta olumlu algılanmasıyla dün 3.90 seviyesinin altını test eden dolar/TL, bu seviyelerde kalıcı olamayarak öğleden sonra 3.93 seviyesini aşmıştı. 

ABD'nin gümrük vergisi kararı ardından ise risk iştahında bozulma ve güvenli varlıklara talebin artması gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert değer kayıplarına neden olurken, dolar/TL de 4.0375'e kadar sert yükseliş kaydetti.

Dolar güne 3.97 lira seviyesinden başladı. Saat 17:58 itibariyle 3.9609 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.9345 lira, en yüksek 4.0368 lira seviyesini gördü. 
Euro ise 4.9646 lira ile tarihi yüksek seviyesini gördü. Saat 17:58 itibariyle 4.8886 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2338 seviyesinde. Gram altın 171.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.11 seviyesinde.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, TL'nin en fazla değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi olduğunu söyleyerek, "Asya saatlerinde olduğundan dolayı Japon yatırımcıların yüksek faiz farkından yararlanmak üzere aldıkları japon yeni/TL kısa pozisyonları kapatmaya hücum ettiklerini söyleyebiliriz. Yani, bir süre önce esprili bir şekilde adlandırılan 'Japon ev hanımlarının' pozisyonlarına yönelik bir atak ile karşı karşıya olabiliriz. Japon borsalarındaki sert düşüş nedeniyle risk iştahındaki azalma da bu görüşümüzü teyit ediyor" dedi. 

Keresteci, "Benzer bir hareket hatırlanacağı üzere geçen yıl ABD ile vize krizi anında yaşanmıştı. Böyle durumlarda kur geri gelse bile daha sonra muhakkak o seviyeleri görüyor. Bu da bize 4.04 seviyesinin yakın gelecekte gün içerisinde de görülebileceğini söylüyor" dedi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık muhtırasını dün imzaladı. Muhtıraya göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak.

Küresel hisse senedi ve para piyasaları kararın ardından ticaret savaşı söylentileriyle geriledi. 
Yen artan küresel ticaret gerilimlere ilişkin endişelerin yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artırmasıyla dolar karşısında 16 ayın zirvesini görürken, lira tarihi dip seviyeyi gördü. 
Yen, lira gibi yen karşısında yüksek getirili para birimlerinde uzun pozisyon alan Japon bireysel yatırımcıların pozisyonlarını gevşetmeden bahsettiği bir ortamda genel olarak yükseldi.

KÜRESEL PİYASALAR TRUMP’LA ÇÖKTÜ

Küresel hisse senedi ve para piyasaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık protokolü imzalaması ve Çin'in herhangi bir ticaret savaşını sona erdirmek için mücadele edeceği taahhüdünde bulunarak karşılık vermesi ardından ticaret savaşı söylentileriyle geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık protokolünü dün imzaladı. Protokole göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak ancak 30 günlük istişare dönemi bulunuyor.

Yatırımcılar, getirilen bu tedbirlerin küresel ekonomi için çok ciddi olumsuz sonuçları olabilecek bir ticaret savaşına dönüşebileceğinden korkuyorlar.

Trump'ın bu kararının ardından Çin, ABD'nin "uçurumun eşiğinden geri adım atmasını" istedi. Çin ticaret bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Çin ticaret savaşına girmeyeceğini umuyor ancak böyle bir savaşa girmekten de korkmuyor" denildi.

Trump tarafından açıklanan ve bugün yürürlüğe girecek olan ithal çelik ve alüminyum gümrük vergilerine karşılık veren Çin, taze meyve, şarap ve fındık dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 3 milyar dolara kadar ürüne ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıkladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bölge genelindeki hisselerin gerilemesiyle yüzde 2.1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3.5 ve Avustralya borsası yüzde 2 geriledi. Asya borsalarını düşüşü izleyen Dow Jones endeksi yüzde 2.9, S&P 500 endeksi yüzde 2.5 geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa24 Mart 2018 00:49

    Bu ekonomi bu haldeyken borsanin burda durmasi ilginc

  • ramo23 Mart 2018 19:37

    emlak konut endeksin yükselmesini engelliyor. bist30 ve 100 den bir an önce çıkartılmalı.

  • KARTALAĞABEYLİ23 Mart 2018 18:43

    KOMEDİ YAATOPLAMAKLA TOPLATMAK ARASINDA FARK VAR..TOPLAYANLA TOPLATANIN SATIM BASKISI PEK YAKINDABELKİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTABELKİDE ONDAN SONRAKİ HAFTA.KAÇIN TUSİNAMİ

  • han23 Mart 2018 18:38

    ekgyo diyen arkadaslar merak ediyorum , bu kagida girerken hicmi arastirma yapmadiniz. bu kagidi 10 senedir takip ederim. 2 halka arzinda nasil bir dumen cevirdiklerini yerli yatirimciyi nasil duduklerine sahit oldum. o yuzden 1 kurus olsa almam. alanida engellerim. cunki zihniyetleri kokusmus

  • Koala23 Mart 2018 14:56

    Egonomi cogh eyi. Algı operasyonu yapmayın. Faiz, enflasyon, dolar, benzin yemiyorsunuz, yükselirse yukselsin

  • KARTALAĞABEYLİ23 Mart 2018 12:14

    BUNLAR SADECE TUSİNAMİ BAZ ALINDIĞINDA KIRILMALAR.....UYARMADI DEMEYİN..

  • Erdal23 Mart 2018 16:08

    Komedi yaa yine topladı 🏀

  • KARTALAĞABEYLİ23 Mart 2018 12:13

    BUNLAR SATIŞ DALGALARININ ARKÇI SİNYALLARIANA DALGALARA DİKKAT..OLASI ALIMLARIN ANA DALGALARI güçlendirdiği baz alındığında ..SERT GEBLİ DEĞER KAYIPLARI KACINILMAZ

  • Erdal23 Mart 2018 16:08

    120bin destek 😂😂😂

  • serdar k.23 Mart 2018 11:23

    Trump yaktın bizi

  • Ferat23 Mart 2018 10:18

    En önden ekgyo düşer. Şirkete güven yok