E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul döviz baskısından kaçamadı---

Borsa İstanbul döviz baskısından kaçamadı

Borsa İstanbul döviz baskısından kaçamadı
03 Eylül 2014 - 08:46 borsagundem.com

ABD ISM imalat endeksi Ağustos ayında 59.0 ile beklentilerin üzerinde açıklandı, dolarda değer artışı hız kazandı

ALB Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Borsa İstanbul Raporu:
   
"BIST 100 endeksi doların baskısından kaçamadı…   

BIST 100 endeksi dün 80.483-81.397 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0,14 değer kaybederek 80.710 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,19 değer kaybederken, sanayi endeksi ise yüzde 0,03 değer kaybetti.
   
Dün Euro Bölgesi'nde bölge bazında ÜFE verileri takip edildi. Aylık bazda ÜFE yüzde 0,1 daralırken, yıllık bazda ÜFE ise yüzde 1,1 daraldı. Güne yükseliş ile başlayan Avrupa borsaları, gün içerisinde zaman zaman satışlarla karşılaşsa da, veri akışının yanı sıra bu hafta yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde yavaşlayan büyümeye ilişkin teşvik söylentilerinin etkisiyle Avrupa borsaları yatay seyri izledi ve günü yatay pozitif tamamladı. Bugün Euro Bölgesi'nde İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi hizmet PMI verileri ile Euro Bölgesi perakende satışlar verileri açıklanacaktır.
   
Resmi tatil sonrası yoğun veri akışı ile güne başlayan ABD'de dün imalat PMI, ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları verileri izlendi. ABD ISM imalat endeksi Ağustos ayında 59.0 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD tarafında gündeme konu olan imalat PMI ve inşaat harcamaları verileri de beklentilerin üzerinde açıklandı. Tatil sonrası güne sınırlı yükselişle başlayan ABD borsaları, gün içerisinde genel olarak negatife yakın yatay seyir izledi ve günü yatay tamamladı. Bugün ABD'den fabrika siparişleri verileri takip edilecek olup, fabrika siparişlerinin Temmuz ayında yüzde 11,0 artması bekleniyor.
   
Yurt içinde ise güne alıcı başlayan BIST 100 endeksi, günün ilk saatlerinde yükselişini sürdürürken, Avrupa endeksleri ile beraber günün ilerleyen saatlerinde TL'de görülen değer kaybının da etkisiyle
yönünü aşağı  çevirdi. Günün ikinci yarısında global bazda dolara olan talebin artması nedeniyle Dolar/TL'de devam eden yükseliş günün sonunda negatif bir kapanış ile karşılaşmamıza neden oldu. Bugün yurt içinde Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Yıllık enflasyon yüzde 9,40 beklenirken  aylık enflasyonun yüzde 0,10 gerilemesi bekleniyor. Aynı zamanda bugün TCMB'nin Ağustos toplantısının özeti de açıklanacak.
   
Teknik açıdan bakacak olursak, güne alımlarla başlayan ve günün ilk yarısında 81.500 direncine doğru hareketini görülen BIST 100 endeksi, bu seviyelerde yükselişini koruyamayıp 81.000 seviyesinin aşağısında bir kapanış gerçekleştirdi. Günün ikinci yarısında döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle satış baskısı ile karşılaşan endeks 80.500 desteğini test etmiş  olsa da, 80.500 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleştirdi. Bugün veri akışının endeksin seyrinde etkili olacağı günde, 80.500 seviyesi üzerinde görülecek tutunmalar pozitif algıya işaret edip, 80.500 seviyesi altına görülebilecek gevşemeler satış baskının yoğunlaşabileceği bölgelerdir. 80.500 seviyesi dikkatle izlenmelidir." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)