E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 7 yıl öncesine geri döndü---

Borsa İstanbul 7 yıl öncesine geri döndü

Borsa İstanbul 7 yıl öncesine geri döndü
06 Aralık 2016 - 06:28 borsagundem.com

Yılbaşından bu yana BİST - 100 Endeks'inde dolar bazındaki gerileme yüzde 16'yı buldu

Piyasaların 'assolisti' dolar. 'Rekor kırdı' haberleri geldikçe gözler bir daha dönüp dolara bakıyor. Her konuşmanın bir tarafında 'Ne olacak bu doların hali?' sorusuna cevap aranıyor. Dolardaki tırmanış o kadar hızlı oldu ki faiz ve hisse senedi tarafında yaşanan hareketleri gölgeledi. Hele son dönemde artan 'dolarını boz' kampanyası ile odak iyice döviz piyasasına dönmüş oldu.

Dolar 3,5992 lira, euro ise 3,8301 liraya çıkarak tarihinin en yüksek seviyesine yükselirken, yıl başından itibaren TL'de hesaplanan değer kaybı yüzde 20'yi bulmuş oldu. Diğer taraftan Borsa İstanbul 'da yaşanan hareketlere bakıldığında, TL bazında yaklaşık yüzde 3’lük değer kazanılmasına rağmen endeksin dolar bazında yüzde 16’ya varan bir düşüş yaşadığı hesaplandı. 2015 yılını dolar bazında 2.46 seviyesinden tamamlayan BİST-100 Endeksi şu anda 2.1 cent gerilemiş durumda. Böylece BİST-100 Endeksi Dolar bazında 2009 Mayıs-Haziran seviyelerine geri dönmüş oldu.

Yılın dibine yakın ve ucuz hisseleri…

Analistler, hisse senetleri piyasası bu şekilde ucuzlamışken seçilmiş hisselerden kademeli olarak yavaş yavaş alım yapılabileceğini ifade ediyor. Yılbaşından bu yana dibine en yakın hisse senedi DO-CO, Brisa ve Şekerbank oldu. Piyasa değeri yüksek, fiyat/kazanç oranı 10’un altında olan Hisse başına karı 1’in üzerinde olan en ucuz hisseler ise Koç Holding, Garanti Bankası ve Akbank oldu.

Stoploss stratejisi önemli

Hem iç hem de dış dinamiklere bağlı yaşanan olağandışı gelişmeler nedeniyle BİST-100 endeksinin gelmiş olduğu bu seviyeler, piyasa çarpanlarının tarihsel ortalamaları ve emsal ülke piyasalarına göre ciddi manada iskontolu hâle gelmesine neden oldu. 7 yıl öncesine geri dönen ve yılın en dip seviyelerine gerileyen hisse senedi fiyatları incelendiğinde alım yapmak için seviyenin ve zamanlamanın uygun olup olmadığını sorduğumuzda Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, “Piyasaların zaman zaman rasyonaliteden uzaklaştığı, panik ve coşku zamanlarının oluşabildiği de göz önünde bulundurularak, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde olduğu gibi birden çok riskin tek çırpıda sayılabildiği dönemlerde alım yapmadan önce, en kötü senaryoda katlanılabilecek zararı göz önünde bulundurarak bir stop loss stratejisi ve daha önemlisi dengeli bir portföy dağılımı oluşturmanın önemi unutulmamalı” cevabını vererek yatırımcıları uyardı.

Kârı yükselen şirketler seçilebilir

13-14 Aralık tarihlerindeki Fed toplantısı ve 15-16 Aralık tarihindeki Avrupa Birliği Konseyi toplantıları nedeniyle ay ortalarına kadar endeks üzerindeki stresin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Turşucu, “Bu gelişmeleri görmek lazım. Yüksek ihracat geliri olan, döviz borcu olmayan ya da makul borca sahip şirketler ve esas faaliyet karı yükselen şirketler seçilebilir. Eldeki kötü bilançolu hisseler, iyi bilançolu şirketlerle değiştirilebilir. Bu tip düşüşler portföy yapılandırması için fırsatlar verir“ önerilerinde bulundu.

Erol Gürcan’a göre, yaşanan zorluklara karşın mali oranlarında önemli bozulma görülmeyen, kârlılık performansını devam ettiren, yıllar itibariyle kârını yatırımcısıyla paylaşan ya da başka bir ifadeyle güçlü bir temettü performansına sahip olan hisselere uzun vadeli yatırım yapılması açısından stresin arttığı bu tarz dönemler önemli fırsatlar sunuyor. Gürcan, yatırımcılara şunları tavsiye etti: “Böyle dönemlerde, seçici bir yaklaşımla belirlenecek hisselerde uzun vadeli yatırım perspektifiyle kademelere ve zamana yayılarak alım yapmak düşünülebilir. Mevcut çarpanlara ek olarak TL’nin güçlenmesini de sağlayabilecek bir hikâye oluşturmamız durumunda, özellikle yabancı uzun vadeli fonlar açısından da BİST-100 önemli bir cazibesi merkezi hâline gelebileceğinin de altını çizmek gerekmektedir.”

Gelenek bozulacak mı?

Bu arada Borsa Endeksi ile ilgili bir istatik bilginin altını çizmek istiyoruz. Kurulduğu günden bu yana üst üste iki yıl hiç zarar ettirmeyen BİST-100 Endeksi bu sene eğer 2016 yılı kapanış değeri olan 71726 puanın altında kapanırsa ilk defa üst üste iki yıl zarar ettirerek geleneği bozmuş olacak. Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • amin06 Aralık 2016 22:17

    Yüce Allah ım ülkemi iyi yönetemeyenlere gereken haassasiyeti göster yarebbimmmm

  • ALEVİ DİNİNDEN KIZILBAŞ DİNİNDENİM06 Aralık 2016 21:49

    SORMAK LAZIM 7 YIL ÖNCE DOLAR KAÇ LİRAYDI.ALIM GÜCÜ % KAÇ DÜŞTÜ.

  • kaan06 Aralık 2016 20:08

    eğerki açığa satışlar almanyadaki gibi geçen sene yasaklansaydı, 15 temmuz da dahi borsa düşmezdi. endex 100.000 geçerdi.

  • Oktay ak 06 Aralık 2016 15:35

    Ky kalmadı, kalanıda bezdirdiler.kör kör işlem yyaptırıyorlar.finansal okur yazarlık sıfır, önüne gelen şirket borsa da,hal böyle olunca düştü dedikleri hisseler dolar yüksek olduğu için ucuz kaldı. Tuzak hazırlanıyor.

  • Ky06 Aralık 2016 12:12

    Borsa 7 yıl öncesine döndü ülkemiz ide 2000/2001 yılarına döndü.

  • TEYET GEÇMEDİMİ :)06 Aralık 2016 10:26

    bir yazarın dediği gibi dolar yükseliyormuş bize ne abd düşünsün onların parası :))))) bunu söyleyene köşe veriyorlar yazdırıyorlar...

  • K206 Aralık 2016 09:00

    PARANIN DEĞERİNE VE GELEN ZAMLARA BAKARSAK EN UCUZ BORSA....