E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.57 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 1.57 düşüşle kapattı

Borsa günü  yüzde 1.57 düşüşle kapattı
24 Ağustos 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.57 düşüşle 76.116 seviyesinden kapattı

BİST-100 endeksi, TSK'nın Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla Fırat Kalkanı harekatını başlatması üzerine, geçtiğimiz ayın not indirimi ardından görülen en sert kaybına yöneldi. Borsa İstanbul, güniçinde yüzde 2.9 eksi ile 75.113 seviyesine gerilemesinin ardından kayıplarının bir kısmını geri alarak günü yüzde 1.57 eksi ile 76.116 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 2.53 düşerken, Dolar/TL kuru 2.95 seviyesinin altına gevşedi. İşlem hacmi 3.5 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul endeksi güne hafif alıcılı bir açılış yaptıktan sonra yatay seyrederken, öğleden sonra ABD verileri sonrasında sert satış baskısıyla karşılaştı. BIST-100 endeksi günü yüzde 0.79 düşüşle 77.333 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0.64 değer kaybederken sanayi endeksi ise 1.13 değer kaybetti. Endeks yeni güne sıcak gelişmeler etkisinde yüzde 1.35 düşüşle 76.290 seviyesinden açılış yaptı.

IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’tan Gaziantep’in Karkamış ilçe merkezine son günlerde birbiri ardına atılan havan mermileri sonrası Türkiye, Koalisyon güçleri ile ortak olarak yürütülen ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuna başladı. Sabah saatlerinde başlatılan operasyonla, Türkiye sınırının terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca toprak bütünlüğünün sağlanarak yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması da başlatılan askeri operasyonun amaçları arasında.

Operasyona Koalisyon güçleri, hava harekatı ile destek verirken, Özgür Suriye Ordusu ve bölgede yaşayan Türkmenler IŞID hedeflerine zırhlı birlikler ile saldırarak, stratejik öneme sahip köyleri ele
geçirildi. Operasyonun ilk amacı Cerablus’un IŞİD’den tamamen temizlenmesini sağlamak. Fakat Suriye’de yaşanan iç karışıklıkların ardından yakın zamanda ABD destekli YPG birliklerinin, Menbiç’i IŞID’den alarak Türkiye’nin ‘kırmızı çizgisi’ olarak adlandırdığı Fırat’ın batısına yerleşmesi, Türkiye’nin Suriye politikası adına ayrı bir tehdit oluşturuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada, ‘Fırat Kalkanı’ operasyonun amacının IŞİD’i Türkiye sınırlarından süpürmek olduğunu ancak YPG güçlerinin de bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmesi gerektiğini, aksi takdirde bu konuda da Türkiye olarak gereğinin yapılacağını bildirdi.

Düzenlenen operasyona Koalisyon güçleri ve Rusya destek verirken Suriye Dışişleri tarafından, Türk tanklarının Suriye’ye girmesinin Suriye’nin egemenliğinin ihlali anlamına geldiği ve operasyonun Şam
yönetimi tarafından kınandığı bildirildi.

Operasyonun başlamasının ardından TL varlıklarında değer kaybı arttı. Borsa İstanbul Endeksi, S&P Global Ratings'in ülke notunu “yatırım yapılabilir”in iki seviye altına indirmesinden bu yana görülen en sert kayıplarını kaydetti.Dolar ise TL karşısında yükselerek parite 2.9686 seviyesine kadar yükseldikten sonra gevşedi.

Altın gevşeme eğilimini sürdürüyor

 

Dolar 2.95 seviyesinin altına gevşedi

  

Petrolde düşüş sürüyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)