E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 3.15 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 3.15 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 3.15 düşüşle kapattı
04 Kasım 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 3.15 düşüşle 74.267 puandan tamamladı

Yurt içinde ve yurt dışında yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisiyle alt üst olan piyasalarda TL varlıkların kaybı çok sert oldu. Haftanın son işlem gününe 75 bin seviyelerine kadar kayıplarla başlayan endeks dolar/TL'nin 3.1657 seviyesinde yeni rekora imza atması ve HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ile Yüksekdağ'ın tutuklanması haberiyle kayıplarını 74.243 seviyesine kadar genişleterek 3 ay önceki seviyelerine geriledi. BİST Bankacılık endeksi ise yüzde 3.84 kayıpla 24 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. İşlem hacminin 4.3 milyar TL olduğu günü endeks yüzde 3.15 düşüşle 74.267 seviyesinden tamamladı.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün BİST-100 endeksi  gün içinde yüksek kalmaya devam eden CDS primi, küresel riskten kaçınma eğilimi ile global borsalarda devam eden satışlara paralel 77 bin puanı aşağı yönlü kırarak satıcılı seyretti ve günü 76.681 puandan  yüzde 0.64 düşüşle kapattı. Endeks yeni güne ise yüzde 1.14 düşüşle 75.805 seviyesinden satışla başladı.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ TUTUKLANDI 

Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 12 HDP milletvekili için dün gece yarısı gözaltı kararı alındı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekili İdris Baluken milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Leyla Birlik çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Terör soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan HDP Mardin Milletvekili Gürsel Yıldırım tutuklandı. Öte yandan Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Sırrı Süreyya Önder serbest bırakıldı.

Avrupa Birliği'nden (AB) HDP'lilerin gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, "AB, terör örgütleri listesinde yer alan PKK'ya karşı eylemleri meşru olarak görüyor. Ancak aynı zamanda, AB bu tür eylemlerin demokrasinin temel prensiplerini asla baltalamaması gerektiğine inanıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

DİYARBAKIR'DA PATLAMA

Diyarbakır'da E Tipi Cezaevi'ne yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan, daha önce polis okulu olarak kullanılan Emniyet Müdürlüğü ek binasının olduğu yerde bir patlama meydana geldi. Patlamada ikisi polis 8 kişi hayatını kaybetti. 7'si hastanede tedavi altında 100'den fazla kişi de yaralandı. Saldırıda bir terörist de öldü. Saldırının şiddetiyle çevredeki binaların bazıları hasar gördü.

Başbakan Yıldırım konu ile ilgili  "Sabah 08.00 civarında Diyarbakır'da bölücü terör yapacağını yaptı, alçak, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Çevik Kuvvet'in konuşlandığı noktaya, vatandaşların da işine giden, okuluna giden, çocukların olduğu bölgede bir bomba yüklü araç patlatıldı. Şu ana kadar 8 vefat var. 2 polisimiz var, bir teknisyen olmak üzere 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumdadır. Bir terörist de ölü ele geçirilmiştir. Hastanede tedavileri süren 100'ün üzerinde yaralıdan 93'ü taburcu olmuştur, 7'si hala tedavi altındadır" dedi. Başbakan ayrıca " İnternetteki yavaşlama güvenlik için uygulamalardır. Bunlar geçici tedbirlerdir. Tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner." yorumunda bulundu.

DOLARA ZİRVE DAYANMADI

Dolar/TL dün güne 3.1210 seviyesinden başladıktan sonra 3.1240 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Yurtiçi taraftaki gelişmelerin ardından sert yükseldi.Dolar/TL, haftanın son işlem gününde 3.1717 seviyesine tırmanarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Citigroup stratejisti Luis Costa, Türk lirası cinsinden likidite koşullarının TCMB tarafından, TL açısından son çıpa olarak, bilinçli bir şekilde sıkı tutulduğunu ve mevduat faizlerinin indirilmesinin bankaları zor bir noktaya taşıyacağını söyledi. Costa, hükümetin her şeye rağmen talimatla mevduat faizlerini indirebileceğini belirtti. Costa, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Cuma günü yaşanan gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

ABD borsalarında karışık seyir

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM AÇIKLANDI

ABD'de istihdam Ekim ayında da ılımlı hızda artışını sürdürdü, ücret artışları ivmelendi. Bu durum istihdam piyasası ve ekonominin yılın son çeyreğine istikrarlı büyümeyle başladığına işaret etti. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam Ekim'de 161 bin oldu, işsizlik oranı beklentilere paralel olarak %5'ten %4.9'a geriledi.  Beklenti 173 bin artıştı. Eylül verisi 156 binden 191 bine revize edildi. 2 aylık tarım dışı istihdam revizyonu artı 44 bin olarak gerçekleşti. Ücretler yıllık bazda 2009'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

ABD'de ortalama saatlik kazançlar aylık %0.4, yıllık %2.8 ile beklentilerin üzerinde arttı. Beklenti aylık %0.3, yıllık %2.6 artıştı. Beklentiden güçlü gelen verinin Fed'in Aralık'ta faiz artırması için destekleyici olduğu belirtiliyor. İşgücüne katılım oranı %62,9’dan %62.8'e düşerken haftalık ortalama çalışma saati de değişmeyerek 34.4 oldu. 

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, dış ticaret açığı eylülde önceki aya kıyasla yüzde 10,5 gerileyerek 36,4 milyar dolar oldu. Böylece, Şubat 2015'ten bu yana en düşük seviyesini kaydeden açığa yönelik piyasa beklentisi 38 milyar dolar düzeyindeydi.

Reuters'ın OPEC'in geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantısındaki katılımcılara dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan, İran'ın petrol arzında kesintiye gitmemesi durumunda, kendi petrol üretimini günde 11 milyon varilden günde 12 milyon varile artırma tehditinde bulundu.

Dolar tutulamıyor! 3.1628 TL'yi gördü

  

ABD Büyükelçiliği'nden HDP açıklaması

 

Euro 3.5040 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)