E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.28 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.28 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.28 artı puanla kapattı
05 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.28 yükselişle 73.599 seviyesinden tamamladı

Haftaya düşüşle başlayan endeks saat 10'da açıklanan ve beklentiden iyi gelen enflasyon rakamları ile kayıplarını kazanca dönüştürdü. BİST-100 endeksi 73.014 seviyesine kadar gevşemesinin ardından artırdığı alımlarını 74.169 seviyesine genişletti ve günü yüzde 0.28 kazançla 73.599 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.19 düşüşle günü kapatırken, işlem hacmi 3.2 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Cuma günü  dolardaki rekor ile 71.792 seviyesine kadar geri çekilen endeks, bu seviyesinden tekrar alıma geçti. ABD istihdam verisi ile dolar 3.51 seviyelerine gevşerken, BİST-100 günü yüzde 1.20 kazançla 73.390 seviyesinden tamamladı. Yeni güne küresel piyasalardaki düşüş ve dolardaki yükseliş ile başlayan endeks yüzde 0.44  düşüşle 73.068 seviyesinden başladı.  

TÜFE’de 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,79 artış gerçekleşti. Foreks anketinde tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,83, yıllık yüzde 7,35 artacağı tahmin ediliyordu. Türkiye istatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde %1,25, çeşitli mal ve hizmetlerde %1,16, konutta %0,87 ve haberleşmede %0,64 artış gerçekleşti.

JP Morgan, TÜİK'in Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede 2016 yıl sonu için yüzde 7,8 olan enflasyon tahminini koruduğunu ancak enflasyonun 2017 2. çeyrekte
yüzde 9'un üzerine çıkmasını beklediğini bildirdi. 

Goldman Sachs ise bugün açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları sonrasında yıl sonunda enflasyonun yüzde 7'nin altına inmeye devam etmesini beklediğini belirtirken, zayıf TL'nin etkisiyle enflasyonun 2017'de yeniden yükselişe geçeceğini öngördüklerini belirtti. Goldman Sachs, zayıf TL'nin etkisiyle 2017 2. çeyrekten başlayarak faizlerin 2017 sonuna kadar yüzde 9,5'e yükselmesini beklediklerini vurguladı. Goldman Sachs ayrıca, erken bir faiz artırımına gidilmesi riski gördügünü de vurguladı.

Renzi'nin istifası belirsizlikleri artıracak

 

Avrupa’da brexit sonrası ikinci şok İtalya referandumu sonucu Renzi’nin istifası ile geldi. İtalya'da sandıklara giden halk, Başbakan Matteo Renzi'nin istediği ve anayasanın 3'te 1'ini değiştirmesi planlanan reform paketine “hayır" dedi. Referandumda ağır yenilgiye uğrayan Renzi, beklendiği üzere istifa edeceğini açıkladı. Matteo Renzi, Türkiye saatiyle 01.00'da oylama işlemi biten referandumun sandık çıkış anketlerinin, “hayır" oylarının yüzde 56-60, “evet" oylarının ise yüzde 40-44 arasında olduğunu ortaya koyması üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Renzi, halkın çok net bir şekilde, “siyasi istikrar için gerekli" olduğunu savunduğu reform paketine “hayır" dediğinin altını çizerek, “Bu, demokrasinin bir göstergesi. Yenilginin tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum. Benim hükümetimin deneyimi burada sona eriyor" diye konuştu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Başbakan Renzi’nin referandum sonucunda istifa etmesine rağmen İtalya’nın ekonomik reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Öncelikle İtalya’da çalışan bir hükümet kurulmasının önemli olduğunu anlatan Schaeuble, "İtalya, Başbakan Renzi’nin son 3 yıldır izlediği siyasi ve ekonomik tutumu sürdürmeli." ifadesini kullandı.

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD'deki ekonomisi ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) para politikasına ilişkin açıklama yaptı. Son dönemde daha agresif para politikası patikasını fiyatlama yönünde ortaya çıkan piyasa hareketlerinin kendisini endişelendirmediğini söyleyen Dudley, ekonominin rayında gitmesi halinde faiz oranlarının ağır ağır artırılması taraftarı olduğunu söyledi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında cuma günü toplandı. Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantıya ilgili bakan ve bürokratlar katıldı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının neticelerini, Başbakan Binali Yıldırım'ın perşembe günü Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Kaynak konuyla ilgili olarak, "Şirketlerin, yüksek faizli borçlanmasının önüne geçecek kararları göreceğiz" dedi.

Emre Alkin'den Merkez Bankası özel canlı yayını - 6 Aralık - Saat 09:00

 

Yunanistan 3 darbeci asker için ret yanıtı verdi

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)