E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.73 eksi kapattı---

Borsa günü yüzde 0.73 eksi kapattı

Borsa günü yüzde 0.73 eksi kapattı
26 Mayıs 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa günü yüzde 0.73 düşüşle 78.035 puandan kapattı

Gün boyunca dar alanda dalgalı seyreden Borsa İstanbul,dünkü gibi bugün de düşüşle kapanma geleneğini sürdürdü. BİST-100 endeksi günü yüzde 0.73 eksi ile 78 bin 35 puan seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 3.6 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul ,salı günü yeni hükümetin kurulması ile yaşanan doping etkisi sonrasında dünkü seansı satıcılı bir seyirle geçirse de uzmanlar bu hareketi kar satışları olarak değerlendirdi. Diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre yaklaşık yüzde 2 daha fazla primlenmesinin ardından dün günü yüzde 1,04 değer kaybederek 78.609 seviyesinden kapattı. Endeks yeni güne yüzde 0.38 düşüşle 78.313 puandan açılış yaptı.

Açılışla birlikte Borsa İstanbul'da sert satışlar etkili oldu. Gün boyunca dolar /TL kurunun hareketine göre 77600/78600 gibi 1000 puanlık aralıkta dalgalanan endeks  tekrar toparladı. Şu saatlerde yüzde 0.32 eksi ile 78.350 seviyelerinden işlemler gerçekleşiyor.

Büyümeyi desteklediği görülen kapasite kullanım oranı rakamı piyasada olumlu karşılandı. Diğer taraftan MHP Başkanı Bahçeli kongre tarihini açıklarken 10 Temmuzda kongreye gidileceğinin işaretini verdi. Kur cephesinde ise TL varlıklardaki iyimserlik devam ederken dolar/TL ve EUR/TL'de gevşemeler devam etti.  Fitch dün gece yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar politika faizinde değişiklik beklemezken, yıl sonu kur tahminini ise 2.91 olarak belirtti.

Uzmanlara göre teknik açıdan 78.500 üzerinde kapatan endekste toparlanma görülmesi durumunda 79.100 ve 79.800 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 77.800 seviyesi izlenebilir. BİST-100'de toparlanma görülmesi durumunda kritik 80.000 seviyesi piyasanın yönü açısından önem taşıyacaktır.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel hisse piyasasında önceki gün başlayan alımlar dün de devam ederken gelişmiş ülke endekslerinin gelişen ülke endekslerinden pozitif ayrıştı.  Avrupa ve Amerikan hisselerinde net yükseliş kaydedildi. Dün Euro Bölgesi'nde Almanya'da GFK tüketici güven endeksi ve Almanya IFO iş ortamı endeksi beklentileri karşılarken piyasadaki iyimserliğin devam etmesine neden oldu. Avrupa hisseleri günü yüzde 1.5 üzerinde primli kapatırken Alman DAX30 endeksi ise kritik 10.210 seviyesinde kapattı. Avrupa'dan veri akışının tatmin etmesi ve hisse piyasasındaki güçlü seyir Avrupa hisselerini teşviklemeye devam ediyor.

Amerika'da ise konut fiyat endeksi beklentileri karşılarken, hizmet PMI'da gerileme görülmesine rağmen Amerikan hisselerinde ralli dün devam etti. Akşam saatlerinde seans sonunda ise bomba Fitch'ten geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch küresel büyüme tahmininde değişikliğe gitmezken, Amerika'nın özel kesim büyüme tahminini sert aşağı yönlü revize etti. ABD revize sonrasında kar satışlarının görüldüğü Amerikan hisselerinde her şeye rağmen yüzde 1'e varan primler görüldü.

Bu sabah Asya seansında ise belirsizlik havası hakim görülüyor. Japon hisseleri yendeki toparlanmaya bağlı olarak yatay işlem görürken, Çin ve Hong Kong'da ise değer kayıpları görülüyor. Amerikan vadelileri güne satıcılı başlarken, Avrupa hisselerinin de kayıplarla başlaması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, Fed'in bu yıl içinde iki kez faiz artırması gerektiğini söyledi. Kaplan, ekonomik projeksiyonlarının bu yıl iki faiz artışıyla uyumlu olduğunu belirterek, "Eğer veriler şu anki gidişatı sürdürürse, yakın zamanda faiz artışını destekleyeceğimi daha öncede söyledim" ifadelerini kullandı.Buna karşın, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini haziranda yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından daha sonra referanduma götürecek olmasının belirsizlik yaratacağına işaret eden Kaplan, faiz artış adımının temmuz ayına ertelenebileceğinin sinyalini verdi. 

Günün önemli şirket haberleri - 26.05.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 26.05.2016

 

Dolar 2.93 seviyesinde

 

Petrol 50 doların üzerinde

 

 

Altın yükseliş çabasında

 

5 şirket bugün temettü dağıtıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fahrettin Şenyiğit26 Mayıs 2016 20:18

    Kurgu kurgu 60 bine düşermiş miş miş muş muş.Kuyuya taş atan çok bende diyorum ki 200 bine kadar gider.Aynı şey yani ağzı olan konuşuyor. al-sat tavsiyesi değildir

  • uzak duruyorum artık.26 Mayıs 2016 12:51

    bu yaz sonuna dek 60 binleri bekliyorum şahsen.