E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı
08 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.13 kayıpla 75.929 seviyesinden tamamladı

Güne yükselişle başlayan endeks sanayi üretim verisindeki artış ile alımlarını 76.458 seviyesine kadar genişletti. Öğleden sonra ECB ve EKK kararları sonrasında eksiye dönen endeks 75.116 seviyesine geriledi. Önemli kararların açıklandığı günü geride bırakan endeks yüzde 0.13 düşüşle 75.929 seviyesinden kapandı. İşlem hacmi 3.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün kapandığı seviyeden yatay başlayan endeks döviz cephesindeki kayıplarla alımlarını genişletti ve bankacılık sektörü öncülüğünde günü yüzde 0.79 yükselişle 76.030 seviyesinden tamamladı. BİST-100 endeksi yeni güne yüzde 0.31 yükselişle 76.264 seviyesinden başladı.

Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı. Yıldırım, konuşmasının başında, "Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Ve bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarını, önemli olanlarını hemen devreye girecek olanlarını kamuoyuyla paylaşıyoruz." dedi.

Yıldırım: Hesap kitap yapıldı, milletimiz rahat olsun!

 

Avrupa Merkez Bankası miktarı azalttı, süreyi uzattı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) 2016'nın son toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi. Banka politika faizini %0, mevduat faizini eksi % 0,40, marjinal borç verme faizini % 0,25'te bıraktı. Banka, aylık 80 milyar euro olan varlık alım programını Mart 2017'ye kadar sürdüreceğini, Nisan 2017'den Aralık'a kadar ayda 60 milyar euro alacağını bildirdi. AMB gerekirse süreyi ve miktarı daha da uzatacak.

Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aylık varlık alımlarını Nisan ayından itibaren 60 milyar euroya düşüreceğinin açıklanmasıyla Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

Dolar/TL paritesi gün boyunca sert hareketlere maruz kaldı. Kur 3.3406 TL'ye gevşedikten sonra EKK kararlarının açıklandığı sırada sert yükselişle 3.4972 seviyesine yükseldi. Bu seviyeden gelen satışlar sonrası şu saatlerde yüzde 2.20 kazançla 3.4640 seviyesinde... Euro/TL ise 3.6094 seviyesine çekildikten sonra an itibari ile yüzde 1.01 kazançla 3.6858 seviyesinde...

Dolar/TL EKK sonrası 3.46 seviyesinde

 

Sanayi üretiminde yıllık artış arındırılmış yüzde 2,0, arındırılmamış yüzde 0,15 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,7 arttı. Beklenti yüzde 4 olacağı yönündeydi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %0,6, imalat sanayi sektörü endeksi %4,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,9 arttı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, Türkiye Varlık Fonu'nun önümüzdeki dönemde çok ciddi uluslararası anlaşmalar yapacağını ve Türkiye'ye ciddi kaynak girişi olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, ekonomi gündemine ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Ertem, Türkiye Varlık Fonu'nun önümüzdeki dönemde çok ciddi uluslararası anlaşmalar yapacağını belirterek, "Buna bağlı olarak Türkiye'ye ciddi kaynak girişi olacak" dedi. 

UniCredit stratejisti Kiran Kowshik Çarşamba günü yayınladığı notta, bugün açıklanması beklenen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarının bir çoğunun "Türk lirasını desteklemesinin olası olmadığını" söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Rus haber ajansı Tass için kaleme aldığı makalede, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tam olarak normalleşmesinden iki ülkenin de kazançlı çıkabileceğini hatta geçmiş yıllara nazaran hacmini artırabileceği bir başka alanın da ticaret olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Hedefimiz, ticaret hacmini yıllık 100 milyar ABD dolarına ulaştırmaktır." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik'in kongresinde Türkiye'de temel hakların kısıtlandığı belirtilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiriler yöneltildi. Ancak kongrede kabul edilen parti kararında Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasına ise bağlı kalınması talep edildi. Türkiye'nin de anlaşmaya sadık kalması çağrısı yapan CDU, ortak kararda "Ekonomik bağlarımız var. Anlaşmaya sadık kalmak hem Avrupa hem de Türkiye'nin işine yarayacak" ifadelerine yer verdi.

EKK tedbirleri - Soru & Cevap

 

Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ceza yağdı!

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü

 

 

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)