E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.14 artı ile kapattı---

Borsa günü yüzde 0.14 artı ile kapattı

Borsa günü yüzde 0.14 artı ile kapattı
30 Haziran 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.14 yükselişle 76.817 puandan kapattı

Gün boyu pozitif seyrini korumaya çalışan endeksde yükselişlerin sınırlı kaldığı görüldü. Yaklaşık 1000 puanlık alanda hareket eden BİST-100 endeksi günü yüzde 0.14 artı ile 76.817 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 3.2 milyar TL oldu.

Bu akşam saatlerinde İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin yapacağı açıklama Brexit etkisiyle yangın yerine dönen piyasalar açısından önem taşımakta.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün açılışta terör saldırısının etkisiyle güne satışlarla başlayan endeks, günün ilerleyen saatlerinde yurt dışındaki olumlu havanın sürmesiyle yeniden alıcılı seyir izlerken kapanışa doğru yön değiştirerek düşüşe yöneldi. BİST-100 günü  yüzde 0.28 düşüşle 76.712 seviyesinde tamamladı. Endeks haftanın 4. gününe yüzde 0.27 artışla 76.916 puandan başladı.

Güne yükselişle başlayan BİST-100'de Rusya ile ilişkilerde olumlu gelişmelerin sürmesi ve dolar kurunun gevşemesi ile alımlarını sürdürerek 77.369 puan seviyesine kadar yükseldi.Öğleden sonra gelen satışlarla kazançlarının çoğunu geri veren endeks şu saatlerde yüzde 0.08 artıyla 76.822 seviyesinde işlemlerini sürdürüyor.

Brexit endişelerinin merkez bankalarının destekleri ile azalması ve yükselen petrol fiyatları ile beraber dün küresel borsalar olumlu seyrini sürdürerek sert yükselişler gösterdi. ABD açıklanan haftalık petrol stok verilerinin sert düşüşe işaret etmesi petrol fiyatlarının yükselmesini destekledi. İngiltere'nin AB'den çıkış planına yönelik belirsizlik devam ederken, Başbakan Cameron, çıkış mekanizmasının çalıştırılmasının yeni başbakana kalacağını belirtti. Ayrıca piyasalarda ikinci referandum olasılığı konuşulmaya devam ediliyor. Ancak önümüzdeki dönemde piyasalar yeniden para politikaları, şirket karlılıkları ve ekonomik verilere odaklanacaktır.

Uzmanlara göre endekste 77.500 ve 78.500 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 74.000'den başlayan tepki alımlarının kalıcı olması ve yükselişin devam edebilmesi için 78.500 üzerinde kapanış görülmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. 78.500 üzerinde hacim artışıyla görülecek kapanışların, 81.000'li seviyeleri gündeme getirebileceği belirtiliyor. Açılış sonrasında 76.500-76.200 destekleri önemini korumaktadır. Özellikle 76.200 altına inilmesiyle 75.700-75.000 seviyelerine kadar düşüş kanalının açılabileceğine dikkat edilmelidir. 75.000 altında işlemlerin yoğunlaşması durumunda ise 74.000 ana desteğinin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Günün önemli şirket haberleri - 30.06.2016

KÜRESEL PİYASALAR

İngiltere'deki referandumun ardından yaşanan Brexit şoku sonrasında gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici konuşmaları risk iştahında artış görülmesine neden oluyor. Bu  artış ile küresel hisse piyasasında son dönemin en dik 2 günlük kazancı görüldü.

 Dün Avrupa hisseleri İngiltere FTSE önderliğinde yükselirken kazançlar yüzde 2 üzerinde gerçekleşti. Merkez bankalarının Brexit şokunu engellemek adına belirttikleri ek parasal genişleme vaatleri başta İngiltere olmak üzere tüm dünyada olumlu etki yaratırken, İngiltere FTSE borsasında ise yüzde 4'e varan primlenme görüldü. Dün Euro Bölgesi'nde tüketici güveni beklentilere paralel açıklanırken Almanya'da ise enflasyonda yavaşlama görüldü.

Amerika'da ise kişisel harcamalar ve konut satışlarında beklentilerin altında artış görülürken, petrol stoklarının azalması petrol fiyatlarında yüzde 5'e varan alımlara neden oldu. Brent petrol 51 dolar seviyesini test ederken, Ham petrolde ise 50 dolar seviyesi görüldü. Petrol fiyatlarının bu derece yükselişi Amerikan hisselerine de olumlu yansırken sanayi hisseleri önderliğinde alımlar görüldü. Amerikan hisseleri Salı günü yüzde 1.5'luk alım sonrasında dün de yüzde 2'ye varan yükseliş gösterirken günün en tepesinde kapanış gerçekleşti. Amerikan endeksleri bir aylık ağırlıklı ortalama seviyesini test ederken güçlü kapanış gerçekleşti.  Amerikan vadelileri güne yatay satıcılı başladı.

Bugün sabah Asya seansında Japonya'da sanayi üretimi beklentilerin altında kalmasına rağmen Japon hisselerindeki alımlar devam etti. Japonya ve Hong Kong'da yükselişler görülürken, Çin'de ise kar satışları görüldü.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 30.06.2016

 

Dolar 2.89 TL'nin altında

 

 

Altın gevşeme eğilimini sürdürüyor

 

Petrol yükselişine ara verdi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bayram Öncü30 Haziran 2016 21:15

    Brexit etkisi yavaş yavaş kayboluyor.Belkide Türkiyenin ab şansı artıyor.Dış politikada yaşanan gelişmeler , komşularla ilişkilerin düzelmesi iyimser havayı destekliyor.İki ileri bir geri 80 binler ilk hedef olarak tahmin ediyorum. ytd.

  • kerizler30 Haziran 2016 13:08

    borsalarda aşırı para kazananlar.iç piyasada para harçayın..bol bol para harçayın.