E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.40 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 1.40 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 1.40 artı puanla kapattı
24 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.40 yükselişle 84.207 seviyesinden tamamladı

Borsa İstanbul yatay başladığı günü sert yükselişle tamamladı.TCMB'nin kararı sonrası piyasanın ilk tepkisi sert oldu, dolar aniden 3.82 seviyesine yükselirken borsa 82.880 seviyesine çekildi.  Ardından gelen alımlarla kademeli olarak 9 ayın yeni zirvelerine kadar yükselen endeks günü yüzde 1.40 artışla 84.207 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 5.3 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST-100 endeksi dün dolardaki düşüş ile haftaya alımla başladıktan sonra 83.575 seviyesi ile 2 Mayıs 2016 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviyeyi test etti. PPK toplantısına odaklanan piyasa günü dar aralıkta geçirdikten sonra yüzde 0.02 eksi ile 83.047 seviyesinden yatay tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.18 yükselişle 83.195 seviyesinden başladı.

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı.İki haftadır bankaları yüzde 10 faiz ile fonlama yaparak geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası, bugünkü toplantısında beklentileri karşılamadı.Merkez Bankası, repo faizini yüzde 8'de sabit tuttu, marjinal fonlama oranını yüzde 9,25'e yükseltti, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak bıraktı. Geç likidite penceresi faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. Ekonomistler, politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış bekliyordu.

Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Güne 3.76 seviyesinde başlayan ve Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 3.74 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrasında ilk tepki olarak 3.82'ye sert yükseliş gerçekleştirdi. Ardından gevşeyen kur 3.75 seviyelerinde tutundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "TCMB fiyat istikrarı için parasal sıkılaştırmaya gitti ve gerekirse ek sıkılaştırma yapabileceğini ifade etti. Olumlu." dedi.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun bugün aldığı kararları değerlendiren yabancı bankalar, TCMB'nin faiz koridorunu genişletme, likidite tedbirleri yoluyla Türk Lirası'na destek olabileceğine kuşkuyla yaklaştılar.

HSBC analistleri yaptıkları değerlendirmede, para politikasının kalıcı bir şekilde sıkılaştırılmaması nedeniyle bugünkü PPK kararlarının Türk Lirası üzerindeki pozitif etkisinin sürekli olmayacağını
ifade ettiler. Türk Lirası'nda ivmenin değişmesi için para politikasında daha kalıcı, konvansiyonel sıkılaştırma gerektiğini savunan HSBC analistleri, "USD/TRY'nin daha yukarı gitmesinden endişe ediyoruz" ifadelerini kullandılar. HSBC önümüzdeki günler için USD/TRY tahminini 4 olarak ortaya koydu.

Commerzbank analistleri de değerlendirmelerinde TCMB'nin faiz koridorunu genişletmesinin Banka'ya daha fazla esneklik vereceğini ancak bu esnekliğin Türk Lirası'na gerçekten yardımcı olacağının
kuşkulu olduğunu savundular.Türk Lirası'nda son günlerde sağlanan yatışmanın TCMB'nin likidite tedbirlerinden kaynaklanmadığını, Türk Lirası'nı ABD Doları'nda ralliyi durduran Trump'ın kurtardığını savunan Commerzbank, "Şimdi Türk Lirası'nın performansı ABD Doları'nın ne yapacağına ve liraya
baskının ne zaman döneceğine bağlı" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Timothy Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ardından yaptığı değerlendirmede, kararın “hayal kırıklığı” yarattığını belirtti. Ash, “Faiz artırımı anlamında son sözü söyleyip piyasanın devam etmesini sağlamak için pek yeterli değil” yorumunda bulundu. Günün erken saatlerinde faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Ash, TCMB'nin ya ikna edici bir şekilde sıkılaştırmaya gideceğini ya da piyasanın Merkez'i tekrar test edeceğini düşündüğünü belirterek, 2014 deneyiminin tekrar edildiğini işaret etmişti.

TCMB kararı piyasaları tatmin etmedi

 

Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut satış sonucu el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre %4 artış gösterdi. Konut satışlarında 2016 yılında, İstanbul 232 bin 428 konut satışı ve %17,3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 144 bin 570 konut satışı ve %10,8 pay ile Ankara, 81 bin
316 konut satışı ve %6,1 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 449 bin 508 tanesi ipotekli, 891.945 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.

Oxford Economics ekonomisti Simon Knapp 13 gelişmekte olan ülke ekonomisini sıraladığı araştırma raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Knapp, ekonomik büyüme ve enflasyon büyüme görünümlerinin ters yönlü olmasının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Goldman Sachs, emtia fiyatlarında kısa vadede talep kaynaklı bir yükseliş bekliyor. Goldman Sachs Group Inc.'e göre emtia fiyatları, gelecek aylarda hammadde talebinde ABD, Avrupa ve Çin'i de kapsayan bir küresel talep artışıyla desteklenecek.

İngiltere Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Brexit sürecini hükümetin mi yoksa parlamentonun mu başlatması gerektiği tartışmasına son veren kararını açıkladı. Karara göre, Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme hakkı parlamentoya verildi. Kararın ardından sterlin, ABD doları ve euro karşısında düşüşe geçti.

İran Türkiye'ye tazminat ödeyecek!

 

Citigroup Brexit planlarını açıkladı

 

TCMB piyasaları hazırlıksız yakaladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)