E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.04 eksi ile kapattı---

Borsa günü yüzde 1.04 eksi ile kapattı

Borsa günü yüzde 1.04 eksi ile kapattı
25 Mayıs 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa günü yüzde 1.04 düşüşle 78.609 puandan kapattı

Alımlarla güne başlayan endeks 80 bin direncine yakın seviyeden gelen satışların ardından gün boyu negatif yatay seyrini sürdürdü. Dolar/TL'deki düşük seyre rağmen öğleden sonra 79 binin üzerine çıkamayan BİST-100 kapanışa doğru hızlanan satışlarla yüzde 1.04 düşüşle 78.609 puandan günü kapattı. İşlem hacmi 3.9 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul dün yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine yönelik belirsizliğin ortadan kalkması ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede yerini korumasıyla birlikte son günlerin kaybını bir günde telafi ederek yüzde 3.48 yükselişle 79.434 puandan kapanış yaptı.Endeks yeni güne yüzde 0.05 artı ile 79.472 puandan yatay başladı.

Açılışın ardından alımların hızlandığı BİST-100 endeksinde 80 bine değemeden satışlar etkili oldu. Gelen satışların etkisi ile öğleden önce 78.880 seviyesine kadar gevşeyen endeks seans boyunca 79 bin seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştı.Öğleden sonra dolar/TL'nin 2.95 üzerine çıkması ile satışlar arttı. Endeks yüzde 1'e yakın eksi ile 78.600 seviyesini test etti. Şu saatlerde gelen hafif alımla yüzde 0.65 eksi ile 78.900 seviyelerinden işlem görüyor.

Merkez Bankası, beklentiler dahilinde 50 baz puanlık indirimle üst bandı yüzde 10 seviyesinden yüzde 9,5'ye indirirken, alt bandı yüzde 7,25'de, politika faizini ise yüzde7,50'de sabit bıraktı. Karar metnine en dikkat çekici nokta Merkez Bankası'nın küresel oynaklıklardaki artışa dikkat çekmesi oldu. Daha önceki karar metninde yer alan "Küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş" ifadesinin bu toplantı metninden kaldırılması, TCMB'nin bir sonraki toplantıda Fed'in aksiyonuna göre hareket edeceğini gösteriyor. Fed'in bir sonraki toplantısının 14-15 Haziran'da, PPK toplantısının ise 21 Haziran'da yapılacak.

Piyasaların bir süredir merakla beklediği yeni ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in yer aldığının açıklanması sonrası sert gerileyen dolar/TL, Merkez Bankası'nın beklentilere paralel 50 baz puanlık faiz indirimi ile destek buldu.Sabah saatlerinde 3.0120 seviyesine kadar yükselen ve yeni kabine açıklaması öncesi 3.0040 civarında olan dolar/TL, 2.9412 TL'ye kadar indi. 

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel hisse piyasasının hemen hemen hepsinde dün ralli etkisi görülürken sert yükselişler görüldü. Avrupa ve Amerikan endekslerindeki pozitif iyimserlik gelişen ülke endekslerine de pozitif yansırken bu sabah Asya seansında da alımların devam ettiği görülüyor. Bu sabah Asya seansında alımların devam ettiği piyasada Japonya'da yüzde 1.5, Hong Kong'da ise yüzde 2.5 seviyesine yakın primlenme devam ediyor.

Hem petrol fiyatlarındaki artış hem de endekslerin birbirini tetiklemesi gelişmiş ülke endekslerindeki alımların en net göstergesi olarak görülüyor. Dün Euro Bölgesi'nde Alman ZEW ekonomik güven endeksi beklentilerin altında kalmasına rağmen, İngiltere referandum anketlerinde AB'de kalmayı destekleyenlerin önde olması Avrupa hisselerine doping etkisi yaratıyor. Avrupa hisseleri dün İtalya ve Fransa önderliğinde yükselirken Almanya'da da yüzde 2 üzerinde alımlar görüldü.

Amerikan hisseleri teknoloji önderliğinde yükselişe devam ederken son dönemin de en dik yükselişi kaydedildi. Amerika'da konut satışları beklenmedik şekilde sert artarken, ABD büyümesinin de pozitif etkileneceği yönünde algı yarattı. Konut verileri sonrasında bazı firmalar ABD'nin 2.çeyrek büyüme tahmini yukarı yönlü revize ederken hisse sektöründe de alımların artmasına neden oldu. FED'in artan faiz artırım ihtimaline rağmen ekonominin itici güç göstermesi şimdilik piyasalarda pozitifliğe neden oluyor. Diğer taraftan petrol fiyatlarının son 7 ayın zirvesinde olması ve 50 dolar bandına gelmesi de piyasada pozitif seyrin devamına neden oluyor.

Günün önemli şirket haberleri - 25.05.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 25.05.2016

 

8 şirket temettü ödemesi yaptı

 

Dolarda düşüş sürüyor

 

Altın 7 haftanın en düşüğünde

 

 

Petrol 50 dolar sınırında

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Musa Eroğlu25 Mayıs 2016 20:25

    En azından siyasi belirsizlik bitti dünkü yüsde 3 lük artışın arkasından kar realizasyonu normal.Yarın yukarı yönlü hareketler devam edecektir.Kritik direnç 80 bin eğer aşılırsa rekor seviyeler tekrar gündeme gelebilir. al-sat tavsiyesi değildir

  • koymalı parayı bankaya bu yaz.25 Mayıs 2016 15:08

    dün kerizantemlere itelediler şimdi alıcı kalmadı yaz durgunluğu girerken iyi operasyon yaptılar ve yeni hammallar yarattılar uyanık olun dendi hep artık borsalarda hayır kalmadı rusya battı batacak,ab ülkeleri krizde çin nanay ,araplar bitti gibi hisse senetleri misse senetleri olmasın bu yaz!