E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğaz'da varant kutlaması---

Boğaz'da varant kutlaması

Boğaz'da varant kutlaması
06 Ekim 2015 - 15:24 borsagundem.com

Varant işlemlerinin 5'inci yıl dönümü kutlamasında sektörün önemli isimleri bir araya geldi

Borsa İstanbul'da varant işlemlerinin 5'inci yılı vesilesiyle düzenlenen davet, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı (SPK) Bora Oruç, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, Deutsche Bank Yönetici Direktörü Roger Koep, Borsa İstanbul eski Başkanı Hüseyin Erkan ve sektör temsilcilerinin katılımıyla dün akşam Four Seasons Bosphorus Hotel‘de gerçekleştirildi.

Tuncay Dinç konuşmasında, finansal okuryazarlık konusunda en zor konulardan birinin varant konusu olduğunu belirterek, varantların Türk yatırımcısı açısından görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bugüne kadar 5 bin 300'den fazla varantın işleme açıldığını, 2015 yılı içinde 5,5 milyar liradan fazla, şimdiye kadar da 25 milyar liradan fazla bir rakamın yakalandığını aktaran Dinç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Artık varantlar gerçekten Türk yatırımcısı tarafından kabul görmüş, ciddi şekilde işlem gören bir piyasa oluşturdular. 5 yılı geride bırakırken, varant işini çok ciddi bir başarı hikayesi olarak gördüğümüzü, Borsa İstanbul olarak ilan etmek istiyorum.
Yeni ürünleri bu piyasada çıkarmak çok kolay değil. Varantlar kendilerini kanıtladılar ve kabul ettirdiler. Bu da bizi bundan sonra yapılacak işler konusunda daha da umutlandırıyor. Bundan sonraki 5 senede 5 ürün daha çıkaralım ve 5 sene sonra bu ürünlerin törenini kutlayıp, daha büyük bir hedef koymuş olalım kendimize."

Dinç, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda piyasa yapıcılığı ile diğer ürünlerin de işlem görmesi, buna aracı kurumların ciddi şekilde katkı sağlamasını istediklerini belirterek, "Borsa Yatırım Fonları'nın geliştirilmesi için de önümüzdeki günlerde ciddi çalışmalarımız olacak, yakında inşallah yeni ürünleri duyuruyor olacağız. Hedefimiz Borsa İstanbul'u tam anlamıyla bir finansal süpermarkete dönüştürmek" diye konuştu.

SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç da, varantların 5'inci yılının kutlandığına işaret ederek, geçen süre içinde varantlarda iyi bir performans izlendiğini söyledi.

Varantların finansal matematiğin çok ciddi anlamda kullanıldığı ve hayat bulduğu bir alan olduğunu dile getiren Oruç, şunları kaydetti:
"Bizim açımızdan da İstanbul'un bir finans merkezi olması açısından olmazsa olmaz bir alan. Kendisine sadık bir yatırımcı kitlesi sağladı. Önümüzdeki dönemde SPK olarak bizim beklentimizde sadece iki kurum değil, çok daha fazla kurumun, çok daha fazla sadık müşterinin olduğu bir varant piyasasının bizlerle birlikte olması. Piyasasının geliştirilmesi için SPK olarak biz her türlü desteğe hazırız. " 

 İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral ise 2010 senesinde başlayan yolculuğu çok başarılı bulduklarını belirterek, "5 yıllık zaman zarfında 25 milyarlık bir likiditeye ulaştı, aynı zamanda ihraç sayısı 5 bini aştı" dedi.

Varantların ulusal olmaktan çıkıp uluslararası dayanak varlıkları da geniş kapsamlı kapsamaya başladığına dikkati çeken Aral, varantların mali piyasalara etkileri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Aral, varantların en önemli etkisini "finansal piyasaların derinleşmesine sağladığı katkı" olarak açıklayarak, son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle sermaye piyasalarının atak içinde olduğunu, bunun da ivme kazanacağını anlattı.

Türk halkının yeni ürünlere açık olduğu yorumunda bulunan Aral, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yabancı kurumsal yatırımcılar da varanta fazlasıyla teveccüh gösterdiler. Halihazırda yurtiçi yatırımcılarda bireysel taraf ağırlıkta iken, yabancı yatırımcılarımızda bu kurumsal nitelikte. Yerli kurumsal yatırımcılarımızı daha fazla davet ediyoruz.

Borsa İstanbul Anonim Şirketi'nin teknolojik anlamda da çok ciddi yatırımları oluyor. Kasım ayı içinde yeni bir ivmelenme sağlayacak teknolojik yatırımı da beraberinde göreceğiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)