E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'teki volatilite artışı korkutuyor---

BİST'teki volatilite artışı korkutuyor

BİST'teki volatilite artışı korkutuyor
21 Ağustos 2017 - 12:12 borsagundem.com

Yatırımcılar borsada geniş çerçeveli bir strateji oluşturarak 105 binin altını stop loss olarak kabul edebilir. Dolarda zirveden çizilen alçalan trende yaklaşılmış olması kurda yukarı yönlü bir beklenti oluşturuyor

Küresel piyasalarda aşağı yönlü hareketler devam ederken Borsa İstanbul ise kararsız duruş sergiliyor.

Para Dergisi yazarı Üzeyir Doğan konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Önceki hafta Kuzey Kore gerginliği nedeniyle uluslararası piyasada artan volatilite, geçtiğimiz hafta yerini kısmen sükunete bırakırken, Borsa İstanbul oldukça dalgalı bir seyir izledi. Hisse bazlı sert hareketlerden etkilenen BİST'te hafta boyunca inişli çıkışlı bir görünüm oluştu. Bu hareketleri ile endeksin son günlerde betası yüksek bir hisse görünümü sergilediğini söylemek çok da yanlış olmaz. Kasım ayından beri yükseliş trendinin endeksi taşıdığı seviyeler için pahalı kelimesini kullanmak hala çok mümkün olmasa da zaman zaman kar realizasyonları olabileceği düşüncesini akıllardan çıkarmamak gerekiyor. Geçtiğimiz hafta bu çerçevede görülen satışlarla Çarşamba BİST-100 gün içinde yılbaşından beri devam eden yükseliş trendini test etti ve buradan tepki geldi. Haftanın geri kalan günlerinde bu trendin üzerinde kalmayı başaran BIST-100 için bu hafta izleyeceğimiz en önemli seviyeler de bu trend ve geçtiğimiz hafta görülen dip seviyelerin bulunduğu 105 bin civarı olacak.

BİST'TEKİ VOLATİLİTE ARTIŞI KORKUTUYOR

Geçtiğimiz haftaya sert bir yükselişle başlayan BİST, salı ve çarşamba günü tam anlamıyla panik satışı ile karşılaştı. Satışların özellikle belirli grup hisseler kaynaklı başlaması dikkat çekti. Zirve seviyelerde artan bu volatilite ile gelen yüksek hacimli satışlar ve teknik göstergelerin neredeyse tamamının negatif aykırılıklar üretmesi trend dönüşü için güçlü sinyaller oluşturdu. Kasa vadede yukarıda bahsettiğimiz 105 bin desteği ile tarihi zirvelerin bulunduğu 110.300 aralığına sıkışan endeksin, bu bant içinde volatil bir seyir izlemesi beklenebilir. Bu bant içinden çıkış ise yeni sert hareketleri tetikleyebilir. Endeksin kasım ayından itibaren soluksuz yükselişi zaman zaman bu tür kar realizasyonlarını tetiklemeye devam edebilir. Bu nedenle günlük bazda değişen kararlar ve stratejiler önemli zararlara neden verebileceği için, biraz daha geniş bir çerçevede strateji oluşturmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede 105 bin altının stop loss kabul edilerek pozisyon alımı ya da yeni pozisyon alımı için tarihi zirvelerin geçilmesini beklemek gibi bir strateji oluşturulabilir.

ABD'DEKİ GELİŞMELER ÖNEMLİ

Trump'ın ekonomi kanadında en fazla güven duyulan isimlerden biri olan ve geçmişte Goldman Sachs başkanlığı bulunan Gary Cohn'ın istifa edebileceğine yönelik spekülasyonlar, Perşembe günü ABD endekslerinin son haftaların en sert satışlarından birini yaşamasına neden oldu. Daha sonra bu iddianın yalanlanması satışların hız kaybetmesine neden olsa da piyasaların bu endişeyi tam üzerinden attığını söylemek mümkün değil. Başkanlığa geçtiği günden itibaren vaatlerini gerçekleştirmede oldukça zorlanan Trump'ın içeride artan muhalefete karşı sergileyeceği tutum, parti içi muhalefetin yeni istifalar getirmesi ya da Trump'ın iç siyasetten yönünü dışarıya çevirmesi ve başta Kuzey Kore olmak üzere başka coğrafyalarda güç gösterilerine yönelmesi, ABD kaynaklı risklerin yeniden artışa geçmesine neden olabilir. Bu bağlamda önümüzdeki hafta Güney Kore ile gerçekleştirilmesi planlanan ortak askeri tatbikat ve Kuzey Kore'nin bu tatbikata göstereceği tepki önemli olacaktır. Bu gelişmelerle birlikte devam eden bütçe çalışmaları da ağustosun kalan kısmı ve eylül ayında Trump'ı zorlayacak yeni bir başlık olarak duruyor. ABD'de endekslerin uzun soluklu rallinin ardından son haftalarda zirve oluşumu işaretleri üretiyor olması da küresel ölçüde hisse senetlerine yönelik algıda bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle ABD endekslerindeki seyir ve yavaş yavaş yükselen korku endeksi VIX bir süre daha yakından takip edilmeli.
Önceki aylarda zaman zaman 10'nun altındaki seviyeleri test eden VIX Kuzey Kore-ABD gerginliğinin etkisi ile 16 seviyesine kadar çıktı. Ardından bir gerileme yaşansa da geçtiğimiz hafta yeniden bu seviyelerin test edildiğini gördük. VIX son günlerde günlük bazda yüzdesel olarak çok sert yükselişler gösterse de, kalıcı bir türbülansa işaret etmesi için 20-30 aralığına oturan bir endeks görmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İlerleyen günlerde VIX'in bu bölgeye girişi gelişmekte olan ülkelerde topyekun bir satışa neden olabileceği için yakından takip etmek gerektiğini düşünüyoruz.

BİST-100'TE KARARSIZLIK HAKİM

BİST-100 endeksi açısından sert dalgalanmaların gözlendiği bir haftayı geride bıraktık. Özellikle, haftanın ilk üç işlem gününde 6.5-7.0 milyar TL civarındaki son derece yüksek işlem hacimleri ile günlük bazda 3000 puan civarında dalgalanmaların yaşandığı görüldü. Hafta boyunca en düşük 104.939, en yüksek 110.232 puan seviyeleri test edildi. Özellikle salı günü güne alıcılı başlayan ve yeniden kısa süreli de 110 bin üzerini gören endeks; herhangi negatif bir haber akışı veya kur kaynaklı bir baskı olmamasına karşın son derece sert bir satış baskısına maruz kaldı. Bu satışı tetikleyecek ölçüde bir bilgi bulunmamasına karşın, tarihi zirvelere yakın seviyelerde güçlü hacimlerle gelen satış baskısı, henüz tam anlamıyla yükselişin sonlandığı anlamına gelmese de ciddi bir kararsızlığın hâkim olduğunu İşaret etmekte. Haftanın geri kalan bölümünde gözlenen hareketlerde bu kararsızlığı teyit eder nitelikte. Son derece güçlü hacimlerle gelen satış baskısıyla endeks hafta içinde sene başından bu yana devam eden yükseliş trendini gün içinde aşağı yönlü test etmiş olsa da, gelen tepki alımları ile birlikte bu trendin üzerindeki seyrini korumayı başardı. Yeni haftada, kabaca sene başından bu yana devam eden yükselen trende karşılık gelen 105-106 bin aralığı endeks açısından kısa vadeli en kritik destek konumunda. Bu bölgenin kalıcı olarak kırılması durumunda ilk aşamada 101.350 desteğine kadar devam edebilecek sert bir düzeltme hareketi görülmesi beklenebilir. Diğer taraftan, endeksin mevcut yükselen trend üzerindeki seyrini koruması durumunda kısa vadeli ilk kritik direnç, aynı zamanda 50 ve 200 saatlik basit hareketli ortalamaya da karşılık gelen, 107.550 seviyesinde. Bu direncin aşılması durumunda sırasıyla 108.650,109.350 ve tarihi zirve olan 110.321 dirençleri izlenebilir. Gerek zirve seviyelerde hacim patlamasıyla gözlenen sert hareketler gerekse teknik göstergeler endeksin kısa vadeli seyri açısından çok olumlu sinyaller vermemekte. Mevcut kararsızlık nedeni ile geçen haftakine benzer sert hareketlerin görülme olasılığını da dikkate alarak yeni alım yapılması için aceleci olunmaması gerektiğini düşünüyor ve olası yatırım kararlarında son derece seçici yaklaşılarak özellikle endeksle korelasyonu düşük olan (Betası 1'in altında olan] hisselerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

DOLAR/TL'DE DÜŞÜŞLER SINIRLI KALIYOR

Dolar/TL hafta içinde ana hatları ile 3.51 ve 3.55 seviyeleri arasındaki hareketini devam ettirdi. Son beş haftalık seyirde destek ve direnç olarak bu seviyelerin önemli olduğunu gördük. Biraz daha geniş bir çerçeveden baktığımızda ise yılın ilk aylarında test edilen 3.9422 seviyesinden sonra düşüş gösteren kurda, geniş bir kanal oluşumu izlemeye devam ediyoruz. Bu kanalın dışına çıkılması ve yeni bir trend oluşabilmesi için en kuvvetli destek konumunda olan 3.47 seviyesinin aşağı kırılması ya da en kuvvetli direnç olarak 3.65 seviyelerinin yukarı kırılması gerekmekte. Son dönemde destek seviyelerinin yukarıda oluşmaya başlaması ve Ocak 2017 tarihinde görülen zirveden çizilen alçalan trende yaklaşılmış olması kurda yukarı yönlü bir beklenti oluşturmaktadır. Hafta içinde yukarı yönlü hareketlerde direnç olarak 3.55-3.58 ve üzerinde 3.65 seviyelerini ana dirençler izlenebileceğini düşünüyoruz. Konsolide bölgesinin aşağı kırılması durumunda ise destek olarak 3.51 ve 3.47 seviyeleri izlenebilir. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)