E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'teki pozitif eğilim bir süre daha devam edebilir---

BİST'teki pozitif eğilim bir süre daha devam edebilir

BİST'teki pozitif eğilim bir süre daha devam edebilir
14 Eylül 2018 - 09:17 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı sonrasında hisse piyasası tarafında pozitifliğin devamı bekleniyor

BIST 100… TCMB’nin 625 baz puanlık faiz artırımı eşliğinde son zamanların en hızlı yükselişini gerçekleştirdi… Dün TCMB faiz kararının açıklandığı saatlere kadar yatay seyir izleyen endekste, öğle saatlerinde TCMB’nin politika faizini 625 baz puan artırarak %17.75’ten %24’e yükseltmesiyle beraber hızlı bir yükseliş görüldü. Sanayi endeksindeki yükseliş sınırlı kalırken, uzun zamandır düşüş eğiliminde olan bankacılık endeksi kayıplarını toparlayarak %4.85 seviyesinde yükseliş kaydederek BIST’teki yükselişe öncülük etti ve BIST 100 günü %2.38 yükselişle 94.419 seviyesinden tamamladı. Piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artırımı gerçekleştiren TCMB’nin diğer politika araçları olan gecelik borç alma faizi %22.5'e, gecelik borç verme faizi % 25.5'e, geç likidite penceresi borç verme faizi de %27.00 seviyesine yükseldi. Bununla birlikte TL varlıklardaki toparlanma endeksteki alımları büyük ölçüde destekledi. Söz konusu toparlanma eşliğinde Türkiye CDS ve tahvil faizlerindeki düşüş ivme kazandı. BIST’teki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam etmesini beklenebilir. Bugün yurtiçinde açıklanacak olan Temmuz cari açık verisi, endeksin izleyeceği yön açısından önemli olacak.

USDTRY… TCMB’nin güçlü faiz artırımı ile baskılandı… Dar bantta hareketine devam eden paritede TCMB’nin faiz kararı sonrasında güçlü bir düşüş görüldü ve parite 6.0151 TL seviyesine kadar geriledi. Diğer yandan beklentilerin altında gerçekleşen ABD TÜFE rakamları doları global anlamda zayıflatırken, gelişen ülke piyasaları da TL’deki güçlenmenin de etkisiyle pozitif etkilendi.

EURTRY… TL varlıkların genel yönüne paralel şekilde düşüşü hızlandı… Doların genel anlamda değer kaybetmesi euroyu güçlendirirken paritenin düşüşü diğer TL varlıklara göre daha yavaş kaldı. Buna rağmen %2’ye yakın düşüş gerçekleşen parite 7 TL seviyelerini test etti.

EURUSD… ABD enflasyon rakamları eşliğinde yükseldi… ABD’de Ağustos ayı TÜFE aylık %0.2 artış şeklinde gerçekleşti ve böylece yıllık artış %2.7 seviyesine ulaştı söz konusu artışın beklentilerin altında gerçekleşmesi eşliğinde dolar global anlamda değer kaybederken parite de 1.1610 seviyelerine kadar gerileme kaydetti. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Başkan Draghi’nin varlık alım programını durdurmanın para politikasında gevşemeye gidileceği anlamına gelmediğine ayrıca enflasyon un da yılın geri kalanında mevcut seviyelerde kalacağına yönelik yaptığı açıklamalar, Euro varlıkların pozitif seyir izlemesini destekledi.

XAUUSD… Karışık seyir izledi… ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde yeni adımlar atılacağına yönelik haber akışları ve doların global anlamdaki değer kaybı eşliğinde altında 1212$ seviyelerine kadar yükseliş gerçekleşti. Bunun beraberinde bugün güne pozitif açılışla başlayarak yatay seyrini sürdürmekte.

GLDGR… TL’nin değer kazanması eşliğinde baskılandı… Gram altın ons bazında altının doların yönündeki belirsizlikten dolayı güç bulamaması ve TL’de güçlü değer kazancı eşliğinde düşüş seyrine devam ediyor.


BRENT… Petrol talebindeki artış sinyalleri eşliğinde düşüş eğilimli… Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporuna göre OPEC’in günlük ham petrol üretiminde Ağustos’ta 420 bin varil artış gerçekleşti, bununla beraber raporda 2018 ve 2019 için petrol talebine yönelik büyüme beklentisinin değiştirilmediği belirtildi. ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin yeniden başlaması petrol talebinde artışa işaret edebilmekle beraber, brent petrol fiyatlarındaki baskılanmayı sürdürebilir.

S&P 500… Ticaret savaşı endişelerinin hafiflemesi eşliğinde yükseldi… Çin’in ABD ile olan yeni müzakerelerin olumlu karşılanması eşliğinde piyasalarda ticaret savaşı endişeleri azalırken ABD borsaları günü yükselişle kapattı. Özellikle teknoloji hisselerindeki toparlanma genel anlamda olumlu bir etki yarattı.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)