E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te yatay açılış bekleniyor---

BİST'te yatay açılış bekleniyor

BİST'te yatay açılış bekleniyor
23 Temmuz 2018 - 09:16 borsagundem.com

BIST 100 endeksinin ise güne yatay açılışla başlaması bekleniyor

BIST… TL’deki değer kazancına bağlı olarak yükselişini sürdürdü… Yarınki TCMB faiz toplantısında Bloomberg anketine göre 100 baz puanlık faiz artırımı yapılacağına ilişkin beklentilerin artması ve Trump’ın FED’e yönelik eleştirilerinin dolar endeksine negatif yansıması eşliğinde TL değer kazandı. Bu paralelde yurtiçinde artan risk iştahıyla BIST 100 endeksi günü %1,16 yükselişle 94,082 Seviyesinden tamamladı. Sektörler arasında bankacılık %2,07 sanayi %1,07 yükseldi. Endeksteki yükselişin devam etmesi halinde 98 – 99 bin bölgesi direnç konumunda. Bu hafta 25 Temmuz’da AKBNK ile bilanço açıklanma sezonu başlıyor. BIST’in yönü açısından TCMB faiz kararı belirleyici konumda, yüksek faiz ortamı, TL’nin değerlenmesini sağladığı için pozitif gibi görünse de uzun vadede ülke ekonomisindeki büyümeyi baskılayacağı ve dolayısıyla şirket karşılıklarını da olumsuz etkileyeceği için negatif. Sabah itibariyle Asya piyasaları karışık, S&P vadelileri yatay seyir izlemekte, BIST 100 endeksinin ise güne yatay açılışla başlamasını beklemekteyiz.

USDTRY… Dolar endeksindeki zayıflamayla birlikte düşüş eğilimli seyir izledi… Doların global anlamda negatif seyir izlemesindeki en büyük etkenin Trump’ın FED’e yönelik eleştirileri olduğunu düşünmekteyiz. Söz konusu durumla beraber yarınki TCMB faiz toplantısı kararına ilişkin faiz artırım beklentilerinin güçlenmesiyle parite aşağı yönlü hareket ederek haftanın son gününde gün içerisinde 4,7725 seviyesini test etti ve günü %0,25 düşüşle 4,7960 seviyesinden tamamladı. Ekonomi ve Hazine Bakanı Albayrak’ın haftasonu Arjantin’de G-20 Maliye Bakanları toplantısında yaptığı açıklamalarda piyasalarla tartışmayacaklarını, kazan-kazan prensibinde hareket edeceklerini açıklaması TCMB’nin yarınki faiz indirim olasılığını güçlendirmiş görünmekte. Bu paralelde sabah itibariyle USDTRY paritesi %0,8 düşüşle 4,7670 seviyelerinden işlem görmekte.

EURTRY… EURUSD paritesindeki yükselişten güç alarak hafif yükseldi… TL, dolara karşı değer kazansa da EURUSD paritesindeki yükseliş nedeniyle euroya karşı, dolardaki gibi güçlü olamadı. Parite haftanın son gününde 5,5847 seviyelerine kadar gerilese de, günü %0,4 yükselişle 5,6283 seviyesinden tamamladı.

EURUSD… Doların değer kaybetmesiyle birlikte yükseldi… Piyasalarda FED’in bağımsızlığına yönelik soru işaretleri oluşmasıyla doların global anlamda değer kaybetmesi euroyu güçlendirdi. Parite günü %0,5 yükselişle 1,1705 seviyesinden tamamladı.

XAUUSD… Dolardaki düşüşle altın yükseldi… Son 3 aydır dolardaki güçlenmeye bağlı olarak baskı altında kalan ve 1211 seviyelerine gerileyen altın, haftanın son işlem gününde dolardaki değer kaybına bağlı olarak 1232 seviyelerine kadar yükseldi. Orta vadede altın fiyatları dolardaki güçlenmeden negatif etkilense de uzun vadede global büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle pozitif seyir izlemesini beklemekteyiz.

GLDGR… Yatay hareket devam etti… Altındaki yükselişe karşın USDTRY paritesinin aşağı yönlü hareketiyle beraber günü hafif düşüşle 189 TL’den tamamladı. Bununla birlikte gram altının 185-200 bandındaki yatay hareketin bir süre daha devam etmesini beklemekteyiz.

BRENT… Önemli bir haber akışının olmaması nedeniyle yatay seyir izledi… Global karmaşık görünüm Brent petrol fiyatlarının yatay hareket etmesine neden olmakta. Söz konusu yatay hareket bir süre daha devam edecek gibi görünse de, uzun vadede dolardaki güçlenme ve global ticaret savaşının büyüme riskini artırması petrol talebindeki düşüşü azaltacaktır.

S&P 500… Trump – FED tartışmasında yatay hareket etti… ABD’de şirketlerin bilanço açıklama sezonunda olması nedeniyle S&P son bir aydır yükseliş eğilimini koruyor. Fakat bilanço açıklanma sezonunun bitmesinin ardından Eylül ayı FED faiz toplantısı yaklaştıkça, endeksin negatif yönlü hareket edeceğini öngörmekteyiz. Ayrıca Trump’ın Çin’e 200 milyar $’lık ithalatta %10 gümrük vergisi uygulamasının yürürlüğe girecek olması da endeksi negatif etkileyebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)