E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te satış baskısı devam edebilir---

BİST'te satış baskısı devam edebilir

BİST'te satış baskısı devam edebilir
07 Ağustos 2018 - 09:17 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da satış baskısı devam edecek olsa da bilanço sezonu nedeniyle düşüşler sınırlı kalabilir

BIST… TL’deki değer kayıplarının derinleşmesi eşliğinde endeks haftaya düşüşle başladı… Cuma günü yurtiçinde beklentilerin altında %15,85 seviyesinde gelen enflasyon verisinin pozitif etkilediği endeks, dün ABD’nin yaptırım kararına yönelik henüz bir çözüm olmamasıyla USDTRY’nin tarihi zirve seviyelerine ulaşması ve ticaret savaşı endişeleriyle global hisse piyasalarında da risk iştahındaki azalmayla beraber hafif negatif seyir olması nedeniyle günü %1,50 düşüşle 94,173 seviyesinden tamamladı ve işlem hacmi 7,0 milyar TL şeklinde gerçekleşti. Bankacılık sektörü %2,36 düşerek endeksteki düşüşe öncülük ederken sanayi sektöründeki düşüş %0,94 ile sınırlı kaldı. USDTRY’deki sert yükseliş ve tahvil faizlerinin %19,83’ü test etmesiyle, mevcut görünüm endeksteki satış baskısının devam edeceğini işaret etmekte, fakat bilanço sezonunun devam etmesi söz konusu baskıyı hafifletebilir. Şirket Haberleri… KRDMD… Şirketin 6 aylık konsolide net karı 439 milyon TL şeklinde gerçekleşmiştir. (Beklenti: 368 milyon TL) PETKM… Şirket, SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi’nin, Petkim'in Aliağa kampüsü içinde yapacakları ikinci petrokimya tesisi için fizibiliteyi önümüzdeki yıl tamamlamayı ve çalışmalara başlamayı düşündüklerini açıklamasıyla beraber dün %4,08 yükseldi. TTRAK… Şirketin 6 aylık konsolide olmayan net karı 136 milyon TL şeklinde gerçekleşmiştir.(Beklenti: 112 milyon TL) VESTL… Şirketin 6 aylık konsolide net karı 98 milyon TL şeklinde gerçekleşmiştir.

USDTRY… Parite yeniden tarihi rekorunu kırarak dün %4’ün üzerinde yükseldi… Dün ABD'nin Türkiye'ye yönelik Gelişmekte olan ülkelerden tercihli ve vergisiz ürün alımı kapsamındaki 1,66 milyar dolar'lık ürüne ek vergi koyacağı yönündeki spekülasyonlar ve ABD ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan Rahip Brunson konusunun karşılıklı yaptırımlarının devam etmesi, TL varlıkları negatif etkilemekte. Paritenin özellikle dün ABD piyasalarının açılmasının ardından gece yarısı Asya seansında 5,4222 seviyelerine kadar yükselişi dikkat çekti. Global anlamda ise ABD’nin Çin ile olan gerginliklerinin devam etmesi paralelinde yuanın değer kaybetmeye devam etmesi nedeniyle gelişen ülke para birimlerindeki değer kaybı da TL’yi baskılayan unsurlar arasında yer aldı. Diğer yandan ABD’nin İran yaptırımlarının da yürürlüğe dün girmiş olmasıyla İran ile Türkiye’nin ticaretinin sınırlanacak olması TL varlıklara ilişkin risk sinyallerini artırdı. Önümüzdeki süreçte ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin gidişatına yönelik haberler paritenin yönü için belirleyici olacak.

EURTRY… TL’deki kırılganlığa paralel olarak yükseldi… EURTRY paritesi tıpkı USDTRY’de olduğu gibi %2’nin üzerinde yükselerek gün içerisinde 6,0063 seviyelerini test etti. Euro Bölgesinde piyasaları önemli derecede etkileyen bir veri olmaması, söz konusu yükselişin EURUSD’deki yükseliş ve TL’ varlıklardaki genel düşüşten kaynaklı olduğunu göstermekte.

EURUSD… Dolardaki güçlenmeyle beraber hafif negatif seyir izledi… Global ticaret savaşı gerginlikleri ile ABD yaptırımlarının dolardaki güçlenmeye işaret etmesi ve Euro Bölgesinde verilerin güçlü gelmemesi eşliğinde parite aşağı yönlü seyir izledi. FED’in 2018 yıl sonuna kadar iki faiz artırımı yapacağı olasılıklarının artması nedeniyle orta vadede dolardaki güçlenmeye paralel olarak paritenin düşüş eğilimli seyir izlemesi beklenebilir.

XAUUSD… Dolar endeksindeki güçlenme nedeniyle baskı altında… Geçtiğimiz günlerde altın, dolardaki güçlenmeye direnç oluşturarak yükselişe geçse de, söz konusu yükselişin sınırlı kaldığını gözlemlemekteyiz. Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket ve altının pozitif korelasyonlu olduğu Çin yuanındaki değer kaybına paralel olarak düşüş seyrini devam ettirmesini beklemekteyiz.

BRENT… Ticaret gerilimine bağlı olarak global petrol talebindeki azalma nedeniyle yükseldi… ABD’nin İran Nükleer Anlaşmasından çekildiklerini açıklaması ile başlayan süreçte dün İran’a yönelik ilk yaptırımlar yürürlüğe girdi. Bununla beraber global ticaret savaşı endişelerine bağlı olarak USD varlıkların güvenli liman olarak algılanmasıyla birlikte dolardaki yükseliş seyri, brentin de bir süre daha yükselişte olacağına işaret etmekte.

S&P 500… Hafif yükseliş eğilimli seyir izledi… Cuma günü güçlü gelen ABD istihdam verilerinin endekse pozitif yansıması haftanın ilk gününde de devam etti, bununla birlikte dolar endeksinin de güçlenmesiyle endeks günü %0,37 yükselişle kapattı. Bilanço sezonunun da etkisiyle endeksteki yükseliş eğilimli seyrin devam etmesini beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)