E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te negatif açılış bekleniyor---

BİST'te negatif açılış bekleniyor

BİST'te negatif açılış bekleniyor
16 Mart 2018 - 08:50 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif negatif açılması ve gün içerisinde endeksin dünya endekslerine paralel bir görüntü sergilemesi bekleniyor

DÜN NE OLDU?
BIST 100 GÜNÜ DÜŞÜŞLE KAPATTI…

Endeks güne pozitif başlasa da, kapanışa doğru gelen satışlarla birlikte %0.33 düşüşle 117.200 puandan kapanış gerçekleştirdi. Yurtdışında ticaret savaşları endişesi ve siyasi gelişmelerin etkisiyle azalan risk iştahının baskı kurduğu endekste, yükselişler kar satışlarını beraberinde getiriyor. Bir önceki kapanışa göre endeks 391 puan azalış gösterirken, toplam işlem hacmi ise 5,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Türk tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareket devam ederken, TL gün içerisinde zayıf bir görüntü sergiledi. Bankacılık endeksi %1.16, holding endeksi %1.44 değer kaybetti. Sınai endeksi ise güçlü kalarak %0.58 değer kazandı.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
YURTİÇİNDEN SANAYİ ÜRETİMİ AÇIKLANACAK…

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, toplam işsizlik oranı bir önceki döneme göre %10.1’den Aralık ayında %9.9’a geriledi. Toplam istihdam da bir önceki döneme göre 137 bin kişi arttı. 2017 yılında istihdam 1.6 milyon kişi artarken, iş gücüne katılım oranındaki artış, işsizlik oranındaki iyileşmeyi sınırladı. Bütçe dengesi tarafında ise, 1.9 milyar lira açık kaydedildi. Merkezi yönetim bütçesi gelirleri şubat ayında 61 milyar lira, giderleri 62,9 milyar lira olarak açıklanırken, ocak-şubat döneminde rakam 201 milyon TL’ye ulaştı. Faiz dışı fazla ise 4.8 milyar lira olarak açıklandı. 2016 yılı ocak-şubat döneminde 4.6 milyar TL fazla vermişti. O döneme göre kıyasla bütçe de bir miktar bozulma olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca geçtiğimiz haftanın menkul kıymet istatistikleri TCMB tarafından açıklandı. Yabancılar 9 Mart haftasında 222.8 milyon dolar hisse senedi sattı. Ayrıca yabancı yatırımcılar 476.5 milyon TL DİBS satarken, 10.7 milyon TL özel sektör tahvili aldı. TCMB’nin brüt döviz rezervleri de 1 milyar 380 milyon artışla, 115 milyon dolara yükseldi. ABD’de ise, Trump’ın yeni ekonomi baş danışmanı olarak Kudlow atandı. Çin’e verilen dış ticaret fazlasının azaltılacağına yönelik haberler, küresel piyasalarda endişeleri artırırken, dolar endeksi tarafında bir miktar güçlenme söz konusu oldu. Ayrıca FED’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği FOMC toplantısı öncesinde Dolar’da bir miktar kuvvetlenmenin olduğunu görüyoruz. ABD’de açıklanan verilere baktığımızda, işsizlik maaşı başvuruları 228 bin beklentisinin altında 226 bin olarak açıklanırken, iş gücü piyasasına dair verilerin iyi bir şekilde devam ettiğini takip ettik. FED imalat endeksi de 22.3 olarak bir miktar beklenti altında kalsa da, önemli bir bozulmadan bahsedemeyiz. ABD’de 10 yıllık tahvillerin faizi bir 2.80 seviyelerinde dengelenirken, gelişmiş ülke bonolarına olan talebin canlandığını görmekteyiz. Küresel bazda siyasi ve jeopolitik tansiyonun artışı bu noktada güvenli limanlara olan talebi güçlü tutuyor. Bugün ise yurtiçinden gelecek sanayi üretimi TL varlıklar adına önemli olacaktır. Ayrıca yurtdışından açıklanacak verilerde Euro bölgesi TÜFE rakamları, ABD inşaat izinleri ve sanayi üretimi fiyatlamalarda etkili olabilir. Sabah itibariyle, Asya piyasaları satıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli hisse piyasaları da hafif ekside. BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif negatif açılmasını ve gün içerisinde endeksin dünya endekslerine paralel bir görüntü sergileyebileceğini düşünüyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

ZOREN…Pozitif…Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ tarafından Denizli ve Aydın il sınırlarında yer alan Kızıldere-Gökgedik mevkiinde inşa edilen toplam 165 MW kurulu güce sahip Kızıldere III Jeotermal Enerji Santrali'nin 65,5 MW gücündeki ikinci ünitesinin Enerji Bakanlığı tarafından geçici kabulü yapılmış olup, santral 16.03.2018 tarihi itibarıyla tam kapasite çalışmaya başlayacaktır.(KAP)

TURCS…Pozitif…Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi Batu Aksoy, petrokimya sektörüyle ilgili yeni yatırım olanaklarını incelediklerini ifade etti. (Bloomberg ht)

BIST 30 Kontratı

Nisan vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0,03 yükselişe 143,500 seviyesinden tamamladı.

Nisan vadeli kontratın, gün içerisinde 142,500-144,250 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

ABD Doları dün, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlü bir seyir izlerken, Türk Lirası da global seyre eşlik etti. Mart vadeli Dolar/TL kontratı ise günü %0,03 yükselişle kapattı.

Bugün USDTRY kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Altın fiyatları dün, İngiltere ve Rusya arasındaki siyasi gerginliklerden destek bularak yukarı yönlü ataklar gerçekleştirse de, Trump’ın yeni ekonomi başdanışmanı Kudlow’un yorumlarının doları desteklemesi sonucu tekrar 1316 ons seviyelerine geriledi. Nisan vadeli Altın kontratı ise günü %0,31 düşüşle tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD doları dün, gelişmiş ülke para birimleri karşısında güçlü bir seyir izlerken, Euro da global seyre eşlik etti. Mart vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,11düşüşle tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne hafif yükseliş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)