E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te negatif açılış bekleniyor---

BİST'te negatif açılış bekleniyor

BİST'te negatif açılış bekleniyor
14 Mart 2018 - 09:04 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi'nin bugün negatif açılması ve gün içerisinde endeksin dünya endekslerine paralel bir görüntü sergilemesi bekleniyor

DÜN NE OLDU?
BIST 100 ENDEKSİ GÜNÜ DÜŞÜŞLE KAPATTI…

Endeks güne hafif alıcılı bir başlangıç yapsa da, genel olarak satıcılı bir seyir izledi. Günü %0.12 düşüşle kapatan endeks, tahvil faizlerindeki yükseliş ve TL varlıklar üzerinde yaşanan baskı ile birlikte gün itibariyle negatif bir seyir izledi. Günü 118.266 puandan kapatan endekste, bankacılık endeksi %1.24 kayıpla endeksi baskılarken, holding endeksi %0.06 değer kazandı. Sınai endeksi ise, %0.14 primli kapattı. Toplam işlem hacmi 6.7 milyar TL olarak gerçekleşirken, gün itibariyle takip edilecek para politikası kurulu toplantı özeti yurtiçi piyasalar adına önemli olacaktır.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
ABD’DE PERAKENDE SATIŞLAR VERİSİ ÖNEMLİ OLACAKTIR…

Dün açıklanan verilere baktığımızda ABD’de manşet TÜFE’nin aylık bazda beklentileri karşılayarak %0.2 olarak açıklandığını, yıllık bazda ise verinin %2.2 beklentilerine paralel şekilde açıklandığını görüyoruz. Çekirdek TÜFE verisi ise, yıllık bazda %1.8 ile beklentilere paralel bir görüntü sergiledi ve piyasada faiz artırımı ihtimallerini çok hızlı bir şekilde yükseltecek nitelikte olmadı. Reel kazançlar tarafında ise, toparlanmanın iyi olduğunu ve ileriki dönemde enflasyon beklentileri için pozitif olduğunu söylemek mümkün. Verinin detaylarında ise, giyim kaleminin %1.5 artış gösterdiği görülüyor. Konut kalemi de enflasyondaki artışı destekleyenlerden. Genel anlamda beklentileri karşılayan verinin ABD faiz 3-4 faiz artırımı fiyatlamasını desteklemeye devam edebileceğini söyleyebiliriz. ABD TÜFE verisini gölgede bırakan önemli diğer gelişme, ABD Başkanı Trump’ın dışişleri bakanı Tillerson’u görevden almasıydı. Tillerson’la İran konusunda anlaşamadık açıklamasını yapan Trump, CIA başkanı Pompeo’yu göreve atayacağını duyurdu. Yakın zamanda bir görevden alma ve bir istifa ile birlikte ABD hükümetinde işler karışıyor fiyatlaması ise, doların gelişmiş ülke para birimlerine karşı zayıflamasına neden oldu. Veri sonrası Euro hızlı bir değer kazanımı yaşarken, Dolar endeksi geriledi. ABD 10 yıllıkları 2.84’lere kadar gevşedi. Bu ortamda ons altın yeniden ön plana çıktı. Yurtiçinde ise, önemli bir veri akışı bulunmazken, son dönemde bozulma gösteren veriler sonrasında TL bir miktar değer kaybı yaşadı. 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri yukarı doğru hareket etmeye devam ederken, sepet kur 2017 Kasım ayı zirvesi olan 4.34’lere yaklaştı. Ayrıca OECD Türkiye büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Türkiye’nin 2018 büyüme tahmini %4.9’dan 5.3’e yükseltilirken, Dünya ekonomisi için 2018 büyüme tahmini %3.7’den %3.9’a çıkarıldı. Bugün ise, ABD’den gelecek perakende satışlar ve ÜFE verisinin önemli olacağını söylemek mümkün. Reel kazançlarda görülen artış perakende satışlar verisi ile desteklenirse, dolar güçlü kalabilir. Avrupa cephesinde ise Almanya TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecek. Sabah itibariyle, Asya piyasaları satıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli hisse piyasaları da hafif ekside. BIST 100 Endeksi'nin bugün negatif açılmasını ve gün içerisinde endeksin dünya endekslerine paralel bir görüntü sergileyebileceğini düşünüyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

SASA…Pozitif … Sasa Polyester, daha önceki 3,66 milyar dolarlık yatırım teşviği başvurusuna ilaveten Polipropilen (PP), Polietilen (PE), Polivinil Klorid (PVC), Süper Emici Polimer (SAP), Polyester Cips ve Liman yapımı ilave yatırımlarını içeren 4,8 milyar dolarlık yatırım teşviği başvurusunda bulundu. (KAP)

YATAS…Pozitif… Aytaş Mobilya'da, Divan, Divan Home, Divan Terapi Yatak, Divan Dream House, Divan Dünyası ve Divan Uyku Evi'nin marka ve isim haklarının devir alınmasına ilişkin görüşmelere başlanmasına karar verildi. (KAP)

BIST 30 Kontratı

Nisan vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0,21 düşüşle 144,125 seviyesinden tamamladı.

Nisan vadeli kontratın, gün içerisinde 143,000-145,000 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

ABD Doları dün, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk Lirası da negatif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Mart vadeli Dolar/TL kontratı ise günü %0,69 yükselişle kapattı.

Bugün USDTRY kontratının güne hafif düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Dün, ABD enflasyon verisi öncesinde baskılanan altın, ABD Başkanı Trump’ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alması ve enflasyon verilerinin beklentiye paralel gelişi ardından zayıflayan doların da etkisiyle kayıplarını telafi etti. Nisan vadeli Altın kontratı ise günü %0,18 yükselişle tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne hafif düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD doları dün, gelişmiş ülke para birimleri karşısında karışık bir seyir izlerken, Euro da pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Mart vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,39 yükselişle tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne hafif düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)